in

Roma, singurul român din Serie A la kaiac polo: «Vreau ca și România să joace la nivel internațional»

Sorin Vrâncianu are 45 de ani, este originar din comuna Sascut, judeţul Bacău şi în prezent locuiește la Roma, unde s-a stabilit din 1999. Este un fost sportiv de performanță, actual antrenor într-un sport relativ nou, Kaiac Polo, inexistent la nivel de federație, în România.

Românul este deosebit de entuzismat și de câțiva ani încearcă împreună cu federația română de kaiak canoe să dezvolte și în țară pasiunea pentru acest sport. ”Ideea este de a crea un campionat naţional şi selecţionate  naţionale pentru toate categoriile, pentru a reprezenta România la mondiale, europene, cupa campionilor şi aşa mai departe.”, ne-a spus el.

De curând a organizat la Roma un turneu internațional, la care au participat și echipe românești.

Sorin Vrâncianu, când ai ajuns în Italia, cu ce probleme te-ai confruntat?

«În 1999  eram în trecere prin Italia pentru a mă reîntoarce în Irlanda, dar văzînd clima atît de bună am hotărât să rămân în Peninsulă. În România erau  minus 3 grade iar la Roma plus 16…apoi, sincer să fiu cred că am făcut o alegere bună, nu am avut probleme în Italia, lumea este ”de gaşcă” dar trebuie să ştii să te comporţi cu ei. Aveam însă deja experienţa cu străinii în Franţa şi Irlanda.»

De când practici acest sport și ce faci în prezent?

«În prezent sunt antrenor al  Federaţiei Italiene de Kaiac Canoe şi activez la Tirrenia Todaro din Roma, care este unul dintre primele cluburi de kaiac canoe care s-au născut în Italia. Practic Kaiac Canoe Viteză din anii 1980. Am început acest spot olimpic la Constanţa la CSS2 Constanţa unde în 1989 am şi devenit campion naţional, după antrenamente foarte bine pus la punct pentru a ajunge în vîrful piramidei la campionatul naţional de juniori în 1989 la Piteşti, în kaiac dublu cu colegul meu Florin Concea.»

Când ai descoperit kaiacul-polo?

«Kaiacul de polo este o disciplină pe care am descoperit-o chiar în primele zile cînd eram clandestin în Italia, în noiembrie 1999, cînd am ajuns din întîmplare la Laghetto  Eur.  Ulterior am şi lucrat pentru 14 ani ca antrenor de kaiac viteză şi antrenor, preparator altetic la Kaiac Polo, Dragon Boat  şi Stand UP Paddel. Kaiac Polo este o disciplină a kaiacului şi canoei  care a început să aibă priză în România din 2013 cînd am organizat o demonstraţie de kaiac polo cu ajutorul Federaţiei Române de Kaiac Canoe.»

Ce activitate sportivă ai avut în Italia?

«În Italia, ca sportiv am fost şi sunt în continuare singurul jucător de Kaiac Polo din România şi din tot estul Europei care a evoluat în Serie A Naţională în Italia. Deci jucător în serie A cu SS  Lazio Canoa Polo şi Mariner Roma EUR. Ca antrenor la kaiac polo  am antrenat în Serie A echipa Mariner EUR Roma,  serie B – A1 Vigli del Fuogo Brunetti; Indiana Club, Lazio, Masterline, Canoa polo Nepi.»

Au fost și rezultate pe măsură?

«Jucătorii cu care am colaborat în Italia  pînă în prezent la kaiac polo au ajuns la un nivel excelent  de joc. Cîţiva dintre ei sînt jucători de serie A  B şi A1  şi aici aş cită cîteva nume la jucătorii care au cîştigat medalii pentru naţională Italiei la campionatele mondiale şi europene: Gabriele Capo, Giovanni  Lodato, Enrico Siani, Davide Dadelfio, Mattia Garone Giacomo Maffia şi mulţi alţii care nu au ajuns la modiale sau europene dar au pus umărul la muncă pentru a putea avea succes în acest sport.»

Ce proiecte de viitor ai?

«Înainte  de a vorbi de proiectele viitoare aş prefera să vorbesc de ceea ce am făcut în ultimii ani şi în special în ultimul final de săptămînă. În august 2013 am fost în România cu una dintre echipele  de Kaiac Polo pe care le antrenăm şi anume Canoa Polo Nepi. La Piteşti am făcut o demonstraţie de Kaiac Polo. Federaţia Română de kaiac canoe,  în frunte cu preşedintele Ioan Bîrlădeanu, au îmbrăţişat această iniţiativă pe care eu personal am cerut-o. La această iniţiativă au participat foarte mulţi foşti sportivi de kaiac viteză din România chiar şi cîţiva antrenori care au gustat în acel sfârşit de săptămînă această ramură a kaiacului.

După acel eveniment au mai fost cîteva acţiuni pe cont propriu ale mele de a promova această disciplină la Piteşti, la Universitate la Constanţa şi la Bucureşti. Împreună cu FRKC încercăm să promovăm această disciplină la nivel naţional oriunde se află o piscină, lac, iaz  sau port maritim, pentru a fi practicat peste tot în România.  Intenţia noastră (a FRKC şi  persoanelor private) este de a crea un campionat naţional şi selecţionate  naţionale pentru toate categoriile, pentru a reprezenta România la mondiale, europene, cupa campionilor şi aşa mai departe. Va fi frumos şi greu în acelaşi timp şi va trebui să ţinem pasul cu disciplina care ne-a făcut să fim unii dintre cei mai buni din lume şi anume kaiac canoe viteză.»

Cum s-a desfășurat turneul de la Roma, la care ai participat din plin și ca organizator?

«Sâmbătă, 25 şi duminică, 26 febbruarie, am invitat personal o serie de pionieri al Kaiacului de Polo aici la Roma pentru a participa la primul turneu internaţional  unde jucători din România au putut să între în tainele acestei discipline. Eu însumi am jucat cu aceşti pionieri şi aş da numele lor: Baban Marian, Culea Gabriel, Hans Tomescu, Laura  Tomescu, Ion Ştefan şi George Săndulescu.

Acest turneu va rămâne în istoria României la kaiac polo, ei au fost unii dintre  primii jucători care au crezut în această disciplină şi au venit în Italia pentru a vedea cum se joacă cu adevărat acest joc.  Dar să nu uităm de cei de acasă din România, care nu au putut veni şi cred atât de mult în kaiacul de polo şi aş pune cîteva nume: Bălan Gabriel din Constanţa , Cosmin Pască din Hunedoara,    Chirazi Marian din Iaşi şi mulţi alţii care dezvoltă această disciplină.

La acest turneu a venit personal şi preşedintele FRKC Ioan Bîrlădeanu  pentru a putea dezvolta o colaborare puternică între federaţia italiană şi cea română de kaiac canoe. În acelaşi timp, responsabilul din partea federaţie române de kaiac polo, Baban Marian, fiind  jucător, antrenor de kaiac au avut posibilitate de a intră în familia kaiac polo internaţională. La acest turneu au participat echipe di Italia, Belgia, Franţa  şi bineînțeles România.

În cîteva cuvinte România nu are campionat are cîţiva pasionaţi de acest sport care au participat la acea demonstraţie din 2013 şi acum cu ajutorul  meu şi al federaţiei române şi italiene au reuşit să ajungă la primul turneu internaţional din istoria României la kaiac polo.»

Andi Rădiu

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Întârzieri notabile ale circulației trenurilor la Roma. Trei români arestați pentru furt de cabluri de cupru

Manager german ucis la Roma, doi români condamnați la 30 de ani de închisoare