in

Român din Italia, ales consilier local în orașul natal, la Rădăuți: ”Știm cum trebuie să devină România”

Diaspora se împlică în politica din România. Un român rezident în Italia a devenit consilier local în localitatea natală, Rădăuți, după ce a trecut prin experiența electorală și în Italia. Consecvent, pus pe treabă și cu gândul la a pune umărul pentru dezvoltarea orașului său, a candidat și, după câteva modificări în consiliul local, a fost numit consilier local.

”Astăzi am depus jurământul în fata consiliului local al municipiului Rădăuți, devenind consilier local din partea Partidului Mișcarea Populară. Vă mulțumesc tuturor!”, a anunțat pe pagina personală de Facebook, Sorin Robu.

 

Sorin Robu are 35 de ani, s-a născut la Rădăuți, în județul Suceava, este căsătorit și are un copil în vârstă de 6 ani și jumătate. A venit în Italia în 2005. A stat o perioadă scurtă de timp la Verona, după care s-a transferat la Perugia. “Începutul a fost greu, eu cred că știe toată lumea acest lucru, nu cunoști limba, nu cunoști străzile, nu cunoști persoanele, e ca și cum ai fi căzut din cer și nu știi în ce parte să o apuci. Am trecut încet, încet peste toate, cu bune și cu rele.”, ne-a declarat românul.

Activitatea politică și-a început-o în Italia, unde a candidat pentru un loc în Consiliul Local din Corciano, o mică localitate din regiunea Umbria, în apropierea Perugiei. ”În anul 2013 am candidat pe listele Partidului Italia dei Valori, unde am reuşit să obţin un rezultat foarte bun, am ieşit primul pe listă la numărul de voturi, dar din păcate nu am reuşit să intru pe un post de consilier, partidul obţinând doar 2,53% voturi, pragul necesar era de 4%. Pentru mine a fost o experienţă plăcută, am învăţat lucruri noi, am cunoscut foarte mulţi oameni, atât români cât şi italieni. Am rămas în legături foarte bune cu administraţia locală, provincială, dar şi cea regională. Am fost numit de către aceştia reprezentantul Comunităţii Româneşti din Corciano.”

În urmă cu 3 ani, Sorin Robu își anunțase intenția de a candida chiar pentru funcția de primar al municipiului Rădăuți. Iată cum ne-a motivat la momentul respectiv decizia sa, curajoasă pentru un român care trăise în ultimii zece ani în afara țării.

”După cum am văzut cu toţii, noi cei din Diaspora privim cu alţi ochi politic din România …ştim ce ne dorim, ştim ce trebuie făcut, ştim ce trebuie schimbat …ştim cum trebuie să devină România, dar asta o putem face doar implicându-ne direct în viaţă politico-socială de acasă!

Eu mi-am propus să mă reîntorc acasă, la Rădăuţi, să pun umărul la construcţia oraşului care l-a momentul actual arată exact că după un bombardament! Jocurile politice, interesele personale ale unor ”şefi” de partide pe care le vedem peste tot, în toate administraţiile locale nu fac decât rău, mult rău cetăţenilor!”.


Iată ce mai spunea Sorin Robu, într-o scrisoare publică, trimisă la redacție:

”Eu văd altfel funcţia de primar, după 15 ani de muncă pe şantierele din Italia. Primarul este egalul unui muncitor, al unui constructor, al un administrator care trebuie să participe activ la construcţia oraşului pe toate planurile…să pună mâna pe lopată, să facă muncă voluntară alături de ceilalţi consilieri… nu să stea în fotoliu gândindu-se cum poate să mai deturneze anumite sume de bani din bugetul primăriei sau alte fonduri.

Vă pot da exemple de aici din Italia: primar la Corciano, Cristian Betti, 33 de ani; primar la Perugia, Andrea Romizi, 35 de ani…Mentalitatea se schimbă, tinerii au cel mai important cuvânt de spus în administraţiile locale, sper că şi rădăuţenii, bucovinenii să facă acelaşi lucru, dacă doresc cu adevărat o schimbare în bine… schimbarea mult așteptată de toţi.

Pot veni cu idei noi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială al oraşului, atragerea de investiţii, care ar ajuta la crearea de noi locuri de muncă, inființarea de aşa numite cluburi în cartierele principale ale oraşului, locuri destinate bătrânilor şi tinerilor, unde își pot petrece timpul liber prin diferite activităţi recreative sau pot participa la diferite activităţi conform vârstei şi intereselor fiecăruia. E nevoie de amenajări pentru locuri de parcare, spaţii verzi, care din păcate au dispărut în totalitate în cartierele oraşului Rădăuţi … şi multe, multe altele!

Cu timpul vă voi prezenţa un program viabil pentru Rădăuţi…La construcţia acestui program-proiect am să îi rog pe rădăuţeni să participe. Eu nu sunt persoana care să promită şi să nu facă! Oamenii care mă cunosc ştiu acest lucru sunt punctual şi la obiect.”

Andi Rădiu

Sorin Robu, cap de listă la Corciano: “Am transpirat pentru fiecare vot”

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”