O româncă pentru Regiunea Lombardia: Lucica Bianchi, candidată alături de Stefano Parisi

Anul trecut a depus jurământului pentru cetăţenia italiană, este consilier „assesore” pentru cultură la primăria din Talamona, în provincia Sondrio (Lombardia), iar la alegerile din 4 martie candidează la alegerile din Regiunea Lombardia, cu lista „PARISI CON FONTANA – ENERGIE PER LA LOMBARDIA”.

Lucica Bianchi, fostă Budișan (acesta este numele românesc de familie), originară din Cuj Napoca, a sosit în Italia în 2002, pentru a studia Filosofie și Istoria Artei.La Roma a locuit șase ani, a studiat și s-a întreținut lucrând ca bonă și profesor de sprijin. În 2009 l-a cunoscuut pe cel care i-a devenit soț, Pietro Bianchi. S-a căsătorit în 2011, formând o familia numeroasă, cu cei trei copii avuți din căsătoriile anterioare.

Acum candidează alături de Parisi, fost aspirant la funcția de primar la Milano. Lucica Bianchi ne-a dat câteva detalii despre această nouă direcție politică.

Sunteți candidată la alegerile din Lombardia pe o listă care îl susține pe Parisi. Care este istoria acestei candidaturi?

«Sunt împreună cu partidul lui Stefano Parisi din momentul înfiinţării acestui partid. Acum doi ani am început să lucrez în unul dintre cele 20 grupuri de lucru pentru programul politic. Rolul meu de “Assessore Politiche Culturali şi Pubblica istruzione” în Primăria oraşului Talamona a fost şi este şi acum foarte apreciat de către Parisi, contribuind deci la scrierea programului di cultura şi învăţământ. Intenţia a fost să fiu candidată pentru Camera deputaţilor din parlamentul Italian, dar la sfârşit am hotărât, pentru aceste alegeri, să ne prezentăm în regiunea Lombardia.»

Ce prevede programul pe care îl susțineți, pentru străini?

«În ceea ce priveşte programul pentru străini, iată ce propunem, pe scurt, la Milano: Încurajarea integrării imigranților legali și a imigrației calificate; combaterea imigrației ilegale; dialog continuu cu comunitățile naționale, cele mai reprezentative grupuri religioase și etnice din oraș. Apoi obligația reprezentanților religioși străini de a predica în italiană și desființarea taberelor de romi.»

Sunt mulți români cu drept de vot în Lombardia, cum veți încerca să îi convingeți să vă voteze?

«În ceea ce priveşte situaţia românilor în Lombardia, acum efectuăm un recensământ. Sunt foarte atentă în ceea ce priveşte acest recensământ, cu colegii din partid am vorbit de nenumărate ori despre conaţionalii mei. Lor le cer să îşi pună încrederea în mine, voi face tot ce este posibil pentru ei. Mă refer de exemplu la asigurarea sanitară, învăţământ şi drept de educaţie, simplificând şi reducând în minim posibil “birocraţia”, posibilitatea de a se implica activ în viaţa politică şi administrativa în Italia, în regiunea Lombardia.»

Sunteți interesată de politica din România? Ce preferințe aveți?

«Sunt foarte interesată de politica în România, urmăresc cu interes şi constant situaţia politică. Eu, din punct de vedere politic sunt de centru/dreapta – liberal populară, de fapt urmăresc cu interes evoluţia şi programul Partidului Liberal din România.»

Ce credeți că ar trebui să se schimbe în România pentru ca românii să nu mai emigreze?

«În ceea ce priveşteacest punct, cred că răspunsul este destul de simplu: demnitate, un loc de muncă şi un Guvern în România care pune pe primul loc “cetăţeanul”, “individul” şi nu subiecţi abstracţi ca şi de exemplu: “societatea”»

Sorin Cehan