in

Român de 49 de ani, mort de foame și frig la Torino: ”Nu mâncase de câteva zile”

Mort la 49 de ani de foame și frig: bărbatul de origine română a fost dus la spital prea târziu.

În 2018 se poate muri de frig și foame în indiferența generală a angajatorilor și vecinilor? Da. S-a întâmplat la San Benigno, localitate de lângă Torino cu circa trei mii de locuitori, care păstrează o puternică tradiție agricolă. Și unde toți se cunosc, sau aproape.

Nimeni din câte se pare nu-l cunoștea însă pe Ioan Ponea, de 49 de ani, de origine română, mort pe 12 ianuarie la serviciul de Urgență al spitalului din Chivasso, din cauza unei pneumonii, care potrivit povestirilor unor rude i-a fost provocată de condițiile precare în care trăia, scrie La Sentinella.

Ioan Ponea a trăit într-o locuință amenajată în magazia unei mari ferme de la periferia orașului, către Rivarolo, încălzită cu un radiator pe gaz. Care cel mai probabil nu funcționa sau oricum nu reușea să încălzească încăperea.

O fermă la care bietul Ioan Ponea desfășura munci de văcar și om bun la toate din octombrie anul trecut. «Când am ajuns la spital, anunțați de personalul medical – povestește o rudă încă răvășită de cele întâmplate – bietul Ioan era deja mort. Avea hainele ude, era slab și murdar. Medicii ne-au spus că nu mâncase de câteva zile și că era hipotermic. Dacă era bolnav și nu-și putea cumpăra mâncare și cu atât mai puțin să-și gătească ceva cald, angajatorul său sau cine i-a stat aproape ar fi trebuit să-l ducă la spital înainte».

«Ne-au anunțat privind starea gravă a lui Ioan – continuă rudele – dar noi nu am reușit să sosim la timp. Eram în România pentru festivitățile de Crăciun. Acum vrem să știm dacă putea fi salvat».

O întrebare pe care și-o pune și numeroasa comunitate românească rezidentă la San Benigno. «Nu eram la curent cu acest fapt – spune viceprimarul Giorgio Culasso – însă suntem îndurerați să aflăm că un bărbat se poate să fi murit din cauza frigului și foamei. La San Benigno sunt mulți rezidenți de origine română: sunt toți oameni de treabă care lucrează și au o ocupație». La fel ca bietul Ioan.

Funeraliile lui Ioan Ponea au avut loc duminică 4 februarie. Corpul care după deces a fost păstrat la morga spitalului unde fusese internat, a fost dus de rude în România.

«Am cerut ajutor financiar angajatorului său – adaugă o rudă – pentru plata funeraliilor, dar ne-a refuzat».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Nu se închiriază străinilor”: Primăria intervine și denunță cazul la Bologna

O româncă pentru Regiunea Lombardia: Lucica Bianchi, candidată alături de Stefano Parisi