in

“Războiul roşiilor” în Puglia: un primar se plânge de concurenţa neloială a comunitarilor

“În oraşul nostru sunt prea mulţi imigranţi comunitari, ne iau locurile de muncă”: iată mesajul transmis de primarul unei localităţi din Puglia şi adresat prefectului oraşului Foggia.

Iaia Calvo, primar la Orta Nova, un oraş agricol de 20.000 de suflete, a decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la “tensiunile sociale” dintre localnici şi imigranţii stabiliţi în oraş, în căutarea unui loc de muncă. El a trimis o scrisoare deschisă prefectului  provinciei Foggia, Luisa Latella, în care atrage atenţia asupra fenomenelor de “rasism”, care, susţine primarul, sunt din ce în ce mai numeroase.

Ziliere românce, sclave în Puglia: “Ca să nu-şi piardă locul de muncă, acceptă orice”

Cauza intoleranţei faţă de străini ar fi concurenţa neloială generată de faptul că ultimii sosiţi acceptă salarii din ce în ce mai mici.

Vina, potrivit primarului din Orta Nova, nu este atât a patronilor, care caută mână de lucru la negru,ci a străinilor care acceptă să fie plătişi mai puţin decât italienii.

“Unul din obiectivele mandatului meu este promovarea solidarităţii sociale şi a integrării culturale, ambele indispensabile pentru construirea unei comunităţi interetnice şi culturale. Ideile politice şi voinţa administrativă, însă, găsesc obstacole în examinarea raţională a realităţii pe care o trăim. Avem de-a face cu criza economică şi cu şomajul, de aceea mulţi cetăţeni din Orta Nova caută să se angajeze în agricultură. Fermele noastre, din cauza unei slabe mecanizări, oferă posibilităţi de angajare pentru lucrători sezonieri. Cea mai mare parte sunt imigranţi, din ce în ce mai mulţi comunitari, persoane care pot fi uşor exploatate într-o filieră care a avut de suferit de pe urma crizei şi în cadrul căreia se practică o concurenţă sălbatică, bazată pe reducerea cheltuielilor pentru forţa de muncă, şi nu pe introducerea de noi tehnologii”.

Sclavii români din Puglia: 27 de euro pentru 8 ore de muncă (Video)

“Scăderea generală a veniturilor- se mai arată în scrisoare- a dus la o scădere a salariilor sezonierilor, fructul unei dinamici perverse care se auto-alimentează, generând tensiuni sociale între săracii vechi şi cei noi şi alimentând rasismul provocat de teamă şi nesiguranţă”.

Primăria, mai scrie edilul, “nu are resursele financiare şi umane necesare pentru a preveni, gestiona şi înfrunta un asemenea conflict, dar nu vrem şi nici nu putem sta nemişcaţi, sau, mai rău, indiferenţi, la ceea ce se întâmplă”.

Cei mai numeroşi străini comunitari care lucrează în agricultură în regiunea Puglia sunt românii. S-au înregistrat numeroase cazuri, semnalate şi în presa locală, de români angajaţi la negru, în special la culesul roşiilor. În 2009, chiar în localitatea Orta Nova, un patron italian a fost amendat cu aproape 100.000 de euro după ce finanţierii au descoperit că, din cei 50 de angajaţi sezonieri români, jumătate lucrau fără contract de muncă.

“Românii sunt noile victime ale recoltării roşiilor în Puglia”- a declarat, încă din 2010, un magistrat din Bari, citat de jurnaliştii de la “Espresso”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maria Apetroaie, fostă Miss, organizează un concurs de frumuseţe la Salerno

Brînză: „Sunt îngrijorat de declaraţiile deputatului Meunier cu privire la expulzarea românilor din UE”