in

A început Școala de vară de la Rignano Flaminio. Participă 70 de copii români din provincia Roma

 Români în ItaliaȘcoala de vară de la Rignano Flaminio – Au trecut șase ani de când Schitul Ortodox „Ilie Prooroc Tesviteanul” din Rignano Flaminio, la mai puțin de 40 de km de Roma, găzduiește și organizează  Școala de vară cu titlul – la această ediție – „Promovarea tradițiilor românești prin ochii copiilor de astăzi, viitorul de mâine”.

Proiectul, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și derulat cu binecuvântarea Prea Sfințitului Părinte Episcop Siluan şi cu îndrumarea Prea Sfințitului Părinte Episcop Vicar Atanasie de Bogdania, are patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Republica Malta și Republica San Marino, al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta şi al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană,  Republica Malta şi Republica San Marino.

Școala de vară de la Rignano Flaminio – care a primit și în acest an – peste 70 de copii – se derulează până la 25 septembrie 2022.

În prima parte – până la 27 iulie – activitățile sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani veniți din mai multe localități din partea de nord a provinciei Roma: Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana si Sant’Oreste.

Profesorii și voluntarii Școlii încurajează schimbul de idei, experiențe și comunicare între cei mici în fel de fel de ateliere: de povești, de istorie, de tradiții și obiceiuri românești, de dansuri populare, de creație artizanat românesc, de teatru, identitate europeană, de tehnologia informației și competențelor digitale, de limbă engleză și chiar ateliere de educație antreprenorială și de acordare a primului ajutor medical.

Pe parcursul zilei copiii au însă timp și să se întreacă între ei în jocurile românești: leapșa, de-a v-ati ascunselea, șotron.

„Tradiții prin ochi de copii”, concert de colinde la Roma, organizat de asociația „Împreună pentru Athos”

„Fiecare copil să se întoarcă acasă din această tabără cu ceva realizat de el”

„La Școala de vară bineînțeles că cei mici au timp și de joacă, deoarece suntem în vacanță” precizează egumenul Schitului ortodox român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, părintele ieromonah Ștefan Simion.

„Obiectivul nostru este ca fiecare copil să se întoarcă acasă din această tabără cu ceva realizat de el, cu ceva nou: cu o icoană pictată, cu o poezie sau o poveste invățată, cu un dans, cu noi prietenii legate în cadrul Școlii de vară.

Tot aici au posibilitatea de a descoperi România, istoria, cultura cu toată frumusețea ei și învață românește. Toate acestea sunt premii pentru copii, dar si pentru părintii lor, pentru profesori si pentru noi toti” – este de părere inițiatorul acestui proiect, părintele Ștefan.

În cadrul Școlii de vară copiii români – mare parte dintre ei născuți în Italia – se delectează zilnic și cu mâncăruri românești, inclusiv cu prăjiturile tradiționale: poale în brâu, gogoși, dulcețuri și alte bunătăți din satul românesc.

Program artistic și o expoziție

Aproape de finalul taberei, la 17 iulie, copiii și adolescenții vor prezenta un program artistic, prilej cu care ulterior fiecare dintre ei va fi premiat.

La 24 iulie, tot în cadrul aceluiași proiect, se va organiza la Primăria din Rignano Flaminio un alt program de tradiții românești susținut de copiii Școlii de vară de la Rignano Flaminio împreună cu tinerii de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Montefiascone și de la Parohia „Sfântul Prooroc Ieremia” din Guidonia.

Cu același prilej se va prezenta și expoziția: „Simboluri și motive în creația artistică românească” cu fotografii care ilustrează costumele populare, sărbătorile, obiceiurile, meșteșugurile, bisericile vechi de lemn și frumusețile naturale ale României.

Români, ruși, ucraineni și italieni s-au rugat pentru pace la Palermo

A doua parte, dedicată părinților

A doua parte a proiectului – din 1 august până la 25 septembrie – este dedicată părinților acestor copii, care vor avea parte de fel de fel de întâlniri informale cu scop de suport în cadrul cărora se vor încuraja schimbul de idei și experiențe, comunicarea și împărtășirea valorilor naționale alături de proprii copii.

Parteneri media ai proiectului sunt: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Gazeta Românească şi Societatea Română de Radiodifuziune – Radio Iaşi.

Printre alţi parteneri care s-au alăturat proiectului menţionăm: Crucea Roşie Italia, Asociaţia Profesională a Poliţiei locale Italia, Asociaţia Infor Internaţional, Asociaţia “Sant’Elia Provita – ODV”, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Montefiascone, Italia şi Parohia „Sfântul Prooroc Ieremia” din Guidonia, Italia.

Pentru mai multe detalii privind proiectul “Şcoala de vară de la Rignano Flaminio ediţia a VI-a – promovarea tradiţiilor românești prin ochii copiilor de astăzi, viitorul de mâine”, pot fi contactaţi: părintele Ieromonah Ştefan Simion- egumenul Schitului „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, telefon (+39) 3289107918, email [email protected] sau Dana Gheţeu – coordonatoarea proiectului Şcolii de Vară de la Rignano Flaminio, telefon (+40) 767293343, email [email protected]

Români în Italia: ”Purtați IE cu mândrie”, cea de-a X-a ediție al evenimentului a fost sărbătorită la Aprilia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
sot arestat ucis sotia

Româncă ucisă în bătaie de soț și îngropată pe ascuns, fiul ei o aștepta în Italia

romanca batjocorita

Italia, româncă batjocorită de patroni: 19 ore de muncă pe zi, cazată pe niște lăzi de cartofi, fără apă și toaletă