in

Români în Italia: ”Purtați IE cu mândrie”, cea de-a X-a ediție al evenimentului a fost sărbătorită la Aprilia

Români în Italia: ”Purtați IE cu mândrie”, cea de-a X-a ediție al evenimentului a fost sărbătorită la Aprilia.

Pe lângă frumusețea și valoarea istorică pe care o reprezintă cămașa tradițională românească, an de an pare să prindă tot mai mult contur și să se transforme în valoare sentimentală, nostalgică, un fel de carte de identitate prin care își identifică originile românii din Diaspora.

Data de 24 Iunie, a fost declarată „Ziua Universală a IEI” începând din 2013, devenind un model de diplomație culturală și civism și nu există loc în Diaspora, unde să nu fie amintită de către românii aflați departe de casă și nu există român care să nu se mândrească îmbrăcând-o, ori de câte ori
au ocazia.

A fost sărbătorită și în Italia iar în unele locuri precum Aprilia, a fost anticipată, astfel reușind să participe și un număr mare de asistente familiare care au făcut tot posibilul să fie prezente și să se bucure de o duminică specială.

O elevă română de 14 ani este cea mai tânără arbitră din Lazio, tatăl ei este tot arbitru în Italia

”Purtați IE cu mândrie”

Evenimentul a avut loc în data de 19 Iunie dar organizatorii au început pregătirile cu mult timp în urmă și a fost anunțat din timp pe paginile de socializare.

A fost organizat impecabil, în cele mai mici detalii de către organizatoarea principală, Maria Bogdan care se ocupă de foarte mulți ani. „A fost un adevărat succes”, au declarat toți cei prezenți.

Anul acesta a fost unul special deoarece s-a ajuns la cea de a X- a ediție iar românii au putut în sfârșit să se adune din nou după o lungă pauză care i-au constrâns să stea de-oparte, din cauza pandemiei. „Am organizat și în perioada pandemiei dar cu măsurile stricte impuse. Iată că azi am reușit să revenim la viață, cu bucurie”, ne-a declarat Maria Bogdan.

Originară din Constanța și rezidentă la Roma de 23 de ani unde, la început a lucrat ca babysitter și ulterior în domeniul menajului, ne-a acordat puțin din timpul ei, pentru a ne relata mai multe detalii.

Ați ajuns la cea de-a X-a ediție al evenimentului „Purtați IE cu mândrie”, titlu care a devenit și hastag-ul preferat al acestei zile care marchează IA.

Cum a început și de unde pornește inițiativa?

Am început în anul 2013 printr-o invitație din partea comunității on line înființată pe Facebook , „La blouse Roumanie”. Au făcut un apel prin care au cerut românilor din Diaspora, să trimită fotografii cu IA românească pentru a crea un catalog. Am trimis și eu iar la o perioadă scurtă de timp, am avut parte de surpriza plăcută de a vedea că în acel catalog a fost introdusă și fotografia mea. De atunci mi-am propus că ar fi frumos să duc și eu mai departe tradiția, să promovez IA și la Roma și să mă implic an de an tot mai mult.

Am devenit și reprezentant autorizat „IE tradițional românească”, un brand recunoscut peste tot și care pornește de la Ponoarele Mehedinți, numită și casa II-lor.

Cine v-a susținut în toți acești ani?

În urma apelului făcut pe Facebook, comunitatea s-a autosesizat și au început să se organizeze între ei și să contribuie fiecare din cât au avut. A devenit un fel de voluntariat în care nimeni nu a cerut vreo cotizație specifică, a fost liberă alegere.

Nu am depins de asociații, nu am avut vreun proiect pe care să îl prezentăm cuiva sau să cerem finanțări.Oamenii și-au plătit singuri partea lor, am vrut să devină evenimentul nostru, al tuturor, un eveniment de la om la om și apolitic.

Susținere am avut din partea oamenilor care au avut încredere. Sponsorii au fost tot din rândul organizatorilor, al colaboratorilor. Printre ei se numără și Honorius Barnisca, titularul unui magazin alimentar românesc de la Roma și colaborator al acestui eveniment de 7 ani.

Cum a răspuns comunitatea românească la invitație?

Comunitatea a răspuns într-un mod surprinzător de plăcut. Foarte mulți au contribuit financiar dar au vrut să rămână numele lor în anonimat. Atât în acest an cât și în anii precedenți, nu au fost mai puțin de 200 de persoane iar în acest an, pot să vă spun că am fost chiar constrânsă (din nefericire) să refuz o bună parte dintre doritori, din lipsă de spațiu. Am organizat și șezătoare unde, la fel s-a înregistrat un număr mare de prezențe.

Cât de uniți sunt românii în astfel de ocazii?

Am avut ocazia să aud foarte des expresia: „vrem unitate în Diaspora” dar vă spun că, adevărata unitate vine din rândul poporului și nu prin cei care „predică apoi tac indiferenți”. Din experiența mea de organizatoare al acestui eveniment, pot să vă spun cu multă convingere că IA, unește românii și poate dacă ar fi fost sărbătorită acasă, nu ar fi avut același impact emoțional pentru că IA mai înseamnă
dor de casă, dor de cei dragi și o dorință imensă de unitate.

La fiecare eveniment am putut să citesc doar bucurie și veselie pe chipul fiecăruia, de la mic la mare. Nu pot să vă spun că a fost un an mai deosebit ca altul pentru că toți au fost frumoși și am încercat să ne organizăm în așa fel încât nimeni să nu se plictisească și să dăruim surprize plăcute fiecărui oaspete.

Exact cum a fost și de această dată la restaurantul românesc de la Aprilia. Cei mari s-au bucurat de momentele muzicale/culturale oferite de către diferiți artiști și invitați speciali care au animat sala, atât cu muzică populară cât și folk. Au mai avut loc, dansuri populare.

Au fost invitați și „Kango Jumps”, un grup multietnic care au prezentat un moment de Kango Dance, îmbrăcați cu IA noastră. Grupul „Dor Românesc”, ne-a prezentat un obicei de nuntă din județul Botoșani urmat de „iertăciune” apoi „hora”.

Ce au oferit sponsorii?

Copiii au avut parte și ei de o surpriză oferită de către restaurantul gazdă. Au mai fost organizate două tombole, una pentru cei mari care a constat în bunuri alimentare, produse pentru casă, invitații la cină și nelipsita IE iar pentru copii, premiul a constat într-o tabără. Premiile au fost oferite de către sponsori.

N-a lipsit colacul sărat de întâmpinare și pălinca din țara Oașului (Satu Mare) iar Catia Greco de la Roma, a îndulcit invitații cu biscuiți făcuți de ea. Evenimentul s-a încheiat cu tortul tradițional și câte o surpriză florală pentru invitați.

Tot sub formă de voluntariat, a fost pus la dispoziție și transportul, de la stația de metrou din Anagnina (Roma) și retur, pentru persoanele care au avut nevoie. Mulțumesc pe-această cale, tuturor celor care au colaborat și contribuit la acest eveniment, făcând-ul să devină un adevărat succes!

Am înțeles că IA înseamnă mult pentru dumneavoastră. A existat un moment mai deosebit care v-a rămas întipărit în minte?

Momentele au fost toate unice prin felul lor dar prezența în piața San Pietro la Vatican unde Papa a salutat și binecuvântat comunitatea noastră, rămâne memorabil. Eram în jur de vreo 300 de români și toți îmbrăcați în portul național.

Cred că a fost momentul cel mai emoționant pentru mine. N-o să uit nici prima dată când am început să organizez evenimentul, la început oamenii întrebau dacă este necesar să îmbrace IA iar azi, la distanță de 10 ani, îmi spun că sunt mândri să o poarte peste tot, ba mai mult, atunci când sunt întrebați pe stradă de unde provin, ei răspund cu mândrie că sunt români.

Vă gândiți să continuați în viitor?

Mi-am propus ca, acesta să fie ultimul an dar nu voi lăsa tradiția să se piardă. Sper mult să o ducă mai departe colaboratorul meu, Honorius sau alții, cu același entuziasm și pasiune precum am făcut-o eu pentru că merită să meargă mai departe chiar dacă nu a fost deloc ușor.

Satisfacția pe care o câștigi privind ochii veseli ai oamenilor, nu are preț și nu ține cont de oboseală. Când vezi oamenii fericiți, nu-ți mai dorești decât să vină următorul an și să vă revedeți sănătoși cu toții.

Deși a trecut numai o săptămână de la eveniment, sunt deja înscrieri pentru următorul an și sunt sigură că vom avea parte de un nou succes. Desigur, retragerea mea nu va fi complet definitivă, n-ai cum să pui punct unei pasiuni care te-a încărcat pozitiv! Îi voi susține dar nu în prima prezență pentru că a sosit timpul următoarelor generații.

Un gând adresat românilor din peninsulă?

„Purtați IE cu mândrie” indiferent unde vă aflați și de câte ori aveți ocazia! Fiți iubitori de frumos și veți realiza cat este de plăcut sentimentul de unitate și respect. Pentru a câștiga încredere, trebuie să și oferi. „Boicotatul” și invidia, nu aduc nici bunăstare și nici rezultate.

Luați cu voi amintiri plăcute pentru atunci când vă veți întoarce acasă și veți deschide cutia amintirilor, să aveți ce dărui sufletului la bătrânețe.

un articol de Adriana Weissenbacher

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 4.4]

A mers cinci kilometri pe contrasens pe autostradă în Italia, doi morți și trei răniți

Fiica se reta a lui Bud Spencer

„Lallina”, fiica secretă a lui Bud Spencer – Carlotta Rossi cere un test ADN pentru a demonstra că este fiica actorului