in

La Mulți Ani de Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor. Peste 800.000 de români își serbează onomastica

În 6 decembrie, Biserica Creștin Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ierarh Nicolae. Este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, fiind cunoscut drept ocrotitorul copiilor. El este cel care lasă cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiilor cuminți. Celor care nu au fost cuminți, în loc de daruri, Moș Nicolae le lasă o nuielușă.

6 decembrie sfantul Nicolae

În noaptea de Sf. Nicolae se pun daruri în ghetuțe ca să amintească de faptele de milostenie ale sfântului, care a lăsat bani la poartă unui tată care voia să își vândă fetele, fiindcă era prea sărac ca să le crească.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este marcată cu cruce roșie în calendar, însă fiind în Postul Crăciunului, se dă dezlegare la pește, ulei și vin.

Pe lângă faptul că este ocrotitorul copiilor, Sfântul Nicolae este ocrotitorul mai multor țări creștine, precum Grecia sau Rusia, dar și ocrotitorul marinarilor.

Tradiția populară spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Tatăl ceresc, în stânga lui. Numele de Nicolae provine din limba greacă și înseamnă victoria poporului sau izbânda nea­mului

Peste 800.000 de români își serbează onomastica

Pe 6 decembrie 2022 este sărbătoare mare în România. Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, iar peste 800.000 de români își aniversează onomastica pe 6 decembrie.

Numele derivate din Nicolae sunt: Niculai, Neculai, Nicuşor, Niculae, Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole, Nikole, Nicolau, Nicolaie, Nicoleta, Nicolaas, Nicolaus, Nikolaus, Nicola, Nicolas, Nic, Nik, Lae, Laie, Niklas, Niculăiţă, Culae, Nicholaus, Nicolai, Kolia, Niko, Nico, Nick, Nicol, Nicole, Ninel, Nicolà, Niccolò, Nicu, Niels, Níoclas, Néckel, Mykola, Mykolaj, Miklós, Mikuláš și Klaus.

Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Neculai, când, acesta, trebuie să-și scuture braba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Neculai.

Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică.

Părinţii săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic de ani, şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al acelei cetăţi. Acesta l-a învăţat bunele deprinderi creştine şi dreapta credinţă, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot.

Sfântul strălucea prin înfrânare, rugăciune, milostenie, dreptate şi râvnă înţeleaptă pentru cele sfinte. De aceea, pentru nespusele lui virtuţi a fost ales şi hirotonit episcop al cetăţii Mira, din Lichia. Fiind om cu frica lui Dumnezeu şi propovăduind cu îndrăzneală dreapta credinţă, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetăţii şi, dându-l la chinuri, l-au închis în temniţă împreună cu alţi creştini.

Dar, de vreme ce Sfântul Constantin cel Mare (306-337), din voia lui Dumnezeu, a ajuns împărat al romanilor, cei care erau închişi au fost eliberaţi şi, împreună cu ei, a fost eliberat şi Sfântul Ierarh Nicolae.

Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci şi apărător al celor nedreptăţiţi. Când s-a întru-nit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte şi Sfântul Nicolae, care l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa. Apoi, i s-a dat marelui ierarh darul facerii de minuni.

El a eliberat din temniţă trei oameni nevinovaţi, care l-au chemat în ajutor pe Sfântul, cerându-i ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, aşa să-i izbăvească şi pe ei. De aceea, Sfântul Ierarh Nicolae, ca unul care era grabnic ajutător, i s-a arătat în vis împăratului Constantin şi eparhului Avlavie.

Pe acesta din urmă l-a şi mustrat pentru nedreptatea făcută celor trei oameni în faţa împăratului, iar pe împărat l-a înştiinţat cu de-amănuntul, arătându-i că cei trei erau nevinovaţi, fiind învinuiţi din invidie. Astfel, Sfântul Nicolae i-a izbăvit de la moarte. Pe lângă aceasta, a făcut şi alte multe minuni.

Păstorind dumnezeieşte dreptcredinciosul popor, a ajuns la adânci bătrâneţi şi s-a mutat către Domnul, pe la anul 345, neuitând nici după moarte turma sa, ci dând în toate zilele cu îndestulare binefaceri celor lipsiţi şi izbăvindu-i de tot felul de primejdii şi de nevoi.

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârşit multe minuni la Mira Lichiei. Ele se află astăzi la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor, conform basilica.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
nascut masina

Palermo, o tânără a născut în mașină, pe bancheta din spate, în fața copiilor pe care îi ducea la școală. ”Ura, a sosit frățiorul”

roman accidentat mortal

Veneția, român accidentat mortal în timp ce trecea regulamentar strada