in

Silvia Zagoreanu, cântăreață de muzică populară, prezentă la Roma: ”Unirea am făcut-o prin cântec”

Pentru a marca Centenarul Unirii (1918-2018), în țară şi în comunitățile de români din afara granițelor se organizează diverse manifestări culturale la care partecipă în egală măsură români de pe ambele maluri ale Prutului.

Poezie, pictură, laboratoare de creație, spectacole de muzica folclorică, toate acestea pentru a ne aminti sacrificiul strămoşilor noştri într-o luptă continuă de conservare a patrimoniului național.
Prezentă la evenimentul „Mărțişorul Centenarului ” ce a avut loc la Roma în luna martie 2018, interpreta de muzica populară SILVIA ZAGOREANU, o eternă militantă pentru Unire, pentru promovarea folclorului autentic moldovenesc, cu bunăvoință s-a destăinuit cititorilor:

„Mă numesc Silvia Zagoreanu, m-am născut în satul Căpriana raionul Străşeni din Republica Moldova într-o familie cu 13 copii, fiind prima născută dintre copiii lui Ion şi a Olgăi Zagoreanu.
Am moştenit de la părinți tot ce-i mai frumos, căci cântecul îmi este apoape încă de acasă.”

Fiind o absolventă a şcolii populare de artă – secţia ţambal, Silvia a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău urmând cursul dirijat coral. Se afirmă prin parteciparea la festivalul „Tamara Ciobanu” ( sub îndrumarea interpretei de folclor Galina Pâslaru), partecipare ce îi aduce primul premiu al Conservatorului şi şansa de a continua studiile fară a susține examen.

În cadrul Conservatorului urmează studiile pentru canto popular (catedra folclor). „De aici am primit toate, când uşile mi s-au deschis în ceea ce priveşte cântecul popular, marile scene, colaborarea cu orchestrele de muzică populară.”

Cu vocea sa dulce şi talentul înnăscut s-a făcut mereu remarcată la diverse festivaluri, iar după încheierea studiilor la Conservator a fost angajată în orchestra „Mugurel” dirijată de maestrul Ion Dascăl.

După numai un an (în 1998) se angajează la Centrul Naţional de Creație Populară ( mai târziu Centrul Național de Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial) unde, pentru mai bine de 19 ani promovează folclorul din funcția sa de coordonator al activităților formațiilor folclorice din toată țara incluzând organizarea unor manifestări la nivel național: consultații, promovare, manifestări culturale în plan local-raional,etc.

„În acest sens vreau să vă spun că în Republica Moldova activează peste 1000 de colective folclorice de amatori, ce promovează tradițiile şi obiceiurile, la cererea specialiştilor care au impus acestora să cerceteze folclorul, tradițiile şi să le aducă în scenă în forma autentică.”

Silvia Zagoreanu cochetează şi cu radioul: inițial la postul privat Radio Sănătatea unde realizează emisiuni de folclor săptămânale, ca mai apoi remarcată fiind şi de această dată de un nume important al folclorului moldovenesc – Veta Ghimpu (o promotoare de folclor, o personalitate de bază a muzicii în Republica Moldova) acceptă să lucreze la Radio Moldova ( radio național)-redacția muzica.

Şi aici se ocupă cu realizarea emisiunilor de folclor fiind considerată o specialistă.” Eu m-am considerat mereu o amatoare în această meserie, dar iată că am deja 6 ani de când realizez diferite emisiuni la Radio Moldova: Topul melodiilor folclorice, Din tradiții strămoşeşti, etc” ne mărturiseşte artista.

O carieră profesională încununată de succes şi prin colaborarea cu Televiziunea Națională unde realizează emisiuni televizate şi prezentări de spectacole.
Un proiect important la care i-a parte împreună cu producătorul Teodor Guțu este „Cartea de tradiții- o serie de emisiuni transmise direct din „gospodăria țărănească” incluzând diferite obiceiuri şi tradiții de la sate.

În prezent Silvia Zagoreanu este director al Palatului Culturii din Ungheni. În această instituție activează diverse grupuri de dansuri şi muzică populară, jazz, ansambluri folclorice şi vocale, etc.
În ceea ce priveşte activitatea sa muzicală, artista Silvia Zagoreanu colaborează cu: Ansamblul Mugurel( maestru Ion Dascăl), Ansamblul Busuioc Moldovenesc( maestru Mihai Mihălăchioaie) cu care înregistrează şi primul său CD (2004), după care urmează o lungă colaborare cu Orchestra Lăutarii dirijată de maestru Nicolae Botgros cu care înregistrează al doilea CD în anul 2007.

„Nu mă grăbesc să scot cd-uri pe piață, nu este deloc rentabil. Nu am ştiut niciodată cu exactitate câte melodii am înregistrat, însă pot spune cât sunt de mulțumită sufleteşte pentru că melodiile mele sunt cântate şi de alți colegi de cântec.”

În încheiere i-am cerut un sfat pentru tinerii care vor să îmbrățişeze această ramură artistică:  „Bineînţeles dacă este vorba de folclor, ceea ce fac eu de fiecare dată şi îi sfătuiesc pe cei care vin şi au nevoie de un sfat este să aleagă o cale corectă şi în viziunea mea ar însemna ca o solistă de muzică populară să fie o adevărată culegătoare de folclor din zona pe care o reprezintă, în toate aspectele, din toate punctele de vedere. Ceea ce este necesar – să păstrăm autenticitatea zonei folclorice de provenienţă.”

„Noi am făcut Unirea , prin cântecul dăruită publicului român de pe ambele maluri ale Prutului şi de peste hotare!”

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, al patrulea forum al asociațiilor de români. Ambasadorul Bologan: ”Să ne afirmăm ca o comunitate unită”

EXCLUSIV – Mama româncei crucificate de un italian la Firenze: ”Nu-l voi ierta niciodată pe asasin!”