in

Soldații români care au luptat în Italia, în primul război mondial, comemorați la Montaldo di Castro

La Montalto di Castro, în apropiere de Viterbo, asociația „Răzeșii” a inaugurat, în 25 martie, anul acesta, un monument în cinstea românilor care au luptat în Italia în primul război mondial. Este vorba de eroii români din trei regimente, Horia, Closca si Crisan, căzuți la datorie în Italia în 1918. Este singurul monument ridicat vreodată de străini pe teritoriul Italiei, spun realizatorii proiectului.

Inițiator este președintele asociației, Valentin Sînzianu, care promite că în total vor fi ridicate 7 monumente de acest fel în Italia, până în 2020.

De curând, cu ocazia Zilei Naționale a României, asociația a comemorat militarii români căzuți în Italia, fiind prezente autorități române și italiene, precum și români din comunitate.


”În data de 1 Decembrie, asociația ”Razesii” a comemorat și a adus omagii militarilor români care, fiind departe de țară”, au murit pentru un ideal comun și anume pentru Italia și pentru România. Cu mândrie, azi, noi ne bucurăm că avem o națiune și o identitate, cea de a fi român, acești militari, vizionari de pace și de reîntregire a neamului românesc au murit o parte din ei pentru Italia de aceea spun că trebuie să fim mândrii de faptele de vitejie și de sacrificiul suprem pe care l-au dat acești militari români și s-au pomenim la loc de cinste în istoria celor două popoare.

Din păcate, pe o perioadă de 100 de ani au fost uitați, asociația ”Razesii” reprezentată de mine și de vicepreședintele Flavio Savarese și împreună cu tot grupul nostru de oameni cu adevărat iubitori ai națiunii noastre am căutat să facem o comemorare religioasă cu depuneri de coroane la acest monument care se află pe teritoriul Italiei în Montalto di Castro.

Acesta este primul monument realizat pe acest pământ italian pentru cinstirea și pomenirea acestor martiri ai neamului românesc. Acest fapt unic aparține Asociației Razesii.

La ceremonia de 1 Decembrie au fost persoane din multe zone ale Italiei; Siena, Roma, Grosetto, Viterbo sau Toscania. Au participat și primarul comunei din Montalto di Castro cu mulți concetățeni de-ai noștri.

Cuvintele adresate de Regina Maria către acești soldați militari români căzuți pe câmpuri de bătălie prin alte teritorii străine, citez: ”soldați români departe de patria voastră pentru care voi v-ați jertfit, odihniți-vă în pace și în glorie în acest pământ care nu va mai este străin!”. Personal aș mai adăugă că noi toți cei care trăim în afară țării mereu trebuie să ne avem un raport bun de integrate începând cu primii pași din istorie și că acolo unde găsim fapte făcute de înaintașii noștri atât pe partea militară, politică sau culturală a timpului de atunci, să căutam să le aducem la lumină pentru că doar așa putem fi mai puternici, mai uniți, doar prin aceste fapte realizate de strămoșii noștrii de la care noi și azi avem multe de învățat. Dumnezeu să aibă in pază sufletele acestor martiri români și țara lor, pentru care ei s-au jertfit. La mulți ani România, la mulți ani Români!”, ne-a scris Valentin Sînzianu, președintele asociației organizatoare.

Andi Rădiu