in

Sorin Gârmacea, afacere cu termopane în Italia: “Mai bine ca aici nu-i”

Sorin Gârmacea trăieşte din 2001 în Italia, lângă Roma. Are 36 de ani şi este din Bacău. A plecat din ţară la 19 ani şi a muncit întâi în Grecia, şi apoi în Italia. Si-a întemeiat o familie, a deschis un magazin de termopane şi consideră Italia ca fiind casa lui. Pragmatic, serios, responsabil, Sorin este demonstraţia vie că dacă vrei, poţi.

Sorin şi-a înfruntat destinul la 19 ani. După terminarea liceului şi imediat după ce a urmat un an de facultate, a plecat la muncă în Grecia, unde a lucrat 4 ani: „Grecii sunt reci, nu sunt ca italienii, noi suntem latini, e altceva. În Grecia în 5 ani de zile abia dacă mi-am făcut 5 prieteni greci, în Italia în primul an poate aveam 20 de amici.”

Din 2001 până în 2011 a lucrat la Trezorerie (Ministero del Tesoro), la întreţinere. După zece ani de muncă într-un singur loc, Sorin decide că e timpul să schimbe ceva şi pleacă în România în vacanţă. În Italia se interesase de preţurile pentru termopane pentru că voia să-şi îmbrace balconul. Preţurile însă în Italia erau exorbitante. Aşa că a căutat în România. Face căutări pe google, caută furnizori şi producători, vizitează show room-uri, se deplasează la fabrici.

Când a realizat că produsele româneşti sunt de calitate şi la jumătate de preţ faţă de Italia, a decis să facă o probă şi să aducă marfă în Italia. Treaba a mers şi a urmat deschiderea  unui magazin, Porte e Finestre. Concomitent, se ocupă şi de lucrări de amenajare, renovare a caselor. Nu a fost uşor şi că a trebuit să schimbe câţiva furnizori neserioşi.

În timp ce vorbeşte cu mine, îi sună non stop celularul. Îl întreb cum îi merge afacerea, având în vedere criza. Îmi spune că din cauza perioadei de vară, au fost câteva luni mai slabe din punct de vedere al afacerii, dar se preconizează o ameliorare.

Întreb dacă are şi clienţi români: îmi spune că a avut foarte puţini, dar lucrurile se pot schimba pe măsură ce românii îşi cumpără case în Italia.

Vise împlinite

Sorin a plecat în lume adolescent şi între timp a devenit cap de familie. S-a îndrăgostit în Italia de o fată româncă; s-au căsătorit şi au avut o fetiţă, naşterea fetiţei fiind cel mai frumos moment în Italia.

E primul român care îmi răspunde că nu a  avut momente negative în Italia sau episoade de rasism. S-a integrat perfect şi spune fără să ezite: „Să ştii că mă poţi considera un român fericit. Am avut mereu de muncă, am o familie, am o fetiţă, am o casă aici alta în România, maşină. Am realizat ceva, nu pot să mă plâng. Poate că am avut noroc să am un loc de muncă stabil, şi soţia mea a avut un serviciu destul de bun, fiind educatoare la grădiniţă.”

„Mă simt «stranier» când mă duc în România. Sincer să fiu, mai bine ca aici, nu-i. În România trebuie să stai întotdeauna unde sunt bani, ca să poţi trăi decent. Unde nu sunt bani, nu ai ce să faci.”

Încearcă să definească secretul succesului lui: un dram de noroc, multă muncă, seriozitate. Si mult optimism : când îl întreb ce îşi doreşte pentru viitor, spune: „Cu magazinul înainte.”

Ruxandra Drăgoescu

Magazinul Porte e finestre:

Via Filippo Corridoni, 106

San Cesareo, RM, 00030

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andreea Marin revine în televiziune. Va prezenta o emisiune în Spania

Val de atentate incendiare: maşinile românilor, în vizor