in

Târgul România-Italia: italienii au gustat muşchi ţigănesc şi brânză de burduf

Sâmbătă, 1 decembrie, a fost inaugurat, la Roma, prima ediţie a Târgului România- Italia. Din partea organizatorilor, panglica Târgului, la Teatrul Tendastrisce din capitala Italiei, a fost tăiată de către preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac.

La eveniment- primul din Italia, au fost prezenţi producători din România care doresc să cucerească noi pieţe de desfacere în Peninsulă. Vizitatorii târgului au putut gusta, astfel, produse tradiţionale de calitate, aduse direct de la producători: cârnaţi, caltaboşi, tobă, muşchi, caşcaval, brânză de burduf. Cele mai apreciate au fost brânzeturile şi mezelurile, dar nu au lipsit cei care au plecat de la Târg cu o sticlă de vin sau cu un borcan de dulceaţă din fructe biologice.

“Cum se spune vă rog, “gustaţi” în limba italiană…assagiate, prego?”- întreabă o tânără venită de la Gura Humorului, întinzând oaspeţilor o felie de muşchi ţărănesc afumat.

Printre vizitatori, sunt şi italieni: mulţi dintre ei rămân impresionaţi de gama de produse, dar şi de obiectele de decor: căni de ceramică sau vase din lemn.

“Am văzut multe din produsele româneşti, unele seamănă mult cu ale noastre: porchetta, salame, prosciutto, ba chiar şi bresaola- doar că au un gust mai puternic”, ne spune Caterina Della Valle, o vizitatoare italiancă a Târgului venită special să guste specialităţi bio româneşti. Ei i-a plăcut cel mai mult un tip de brânză maturată. Producătorul îi explică în ce zonă a fost făcută şi că a obţinut şi un certificat al Uniunii Europene, care atestă calitatea.

Italienii par să prefere brânzeturile. Gaetano ne spune că i-a plăcut mult o brânză de oaie, pentru că seamănă cu cea făcută în Sardegna de păstori.

“E o diferenţă între produsele tradiţionale româneşti şi cele bio. Oricum, noi am adus doar specialităţi de calitate, care nu conţin niciun fel de chimicale, de aceea sunt şi mai scumpe. Putem garanta acest lucru, pentru că avem şi fermă şi fabrica noastră”, ne spune Ioan Liteanu, producător.

“Reţetele noastre sunt aceleaşi de acum o sută de ani, au ajuns la noi prin urmaşii ciobanilor”, asigură reprezentanta unei alte firme, specializată în produse lactate şi specialităţi vânătoreşti. “Ne-ar fi plăcut să vină mai mulţi italieni, să ne cunoască şi prin intermediul produselor noastre, ne mai spun expozanţii.

"Accentul a fost pus pe calitate, pentru că noi suntem contrari acelor produse care conţin multe substanţe chimice, vrem să promovăm un ..patriotism alimentar”, ne-a declarat şi Eugen Terteleac, organizatorul Târgului.

Potrivit organizatorilor, peste 20.000 de români au trecut pragul Târgului şi au participat şi la Sărbătoarea Naţională a României.

Târgul România Italia are ca scop, spun organizatorii, “sprijinirea firmelor româneşti care vor să pătrundă pe piaţa din Italia şi a întreprinzătorilor români din Italia”. În acest sens, pe 1 decembrie,  la Roma s-au pus bazele Camerei de Comerţ bilaterale România-Italia, care “va fi un punct de referinţă în dezvoltarea economică românească în Italia”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cursuri de română de un milion de euro/ Ministrul Andronescu: „Vom schimba metoda de selecţie”

Tânărul arestat pentru incendierea Mihaelei Roznov este un fost campion de kickboxing