in

Valeria Bulgaru din Padova a inițiat o petiție online: «Avem nevoie de un consulat în Veneto!»

O româncă din Veneto a început de câteva săptămâni o adevărată campanie prin care cere înființarea unui consulat general la Padova. Valeria Bulgaru a publicat o petiție online și a organizat întâlniri cu românii din zonă prin care le solicită să semneze pentru crearea unei noi misiuni diplomatice care va urma să deservească peste 100.000 de români rezidenți legal în regiunea Veneto și împrejurimi.

Chiar dacă există consulate la Bologna si Trieste, românca e de părere că prin crearea noului consulat se va decongestiona activitatea celorlalte două iar românii nu vor mai trebui să aștepte ore întregi pentru un document.

Imagini cu persoane care au semnat petiția pentru înființarea unui consulat general în Veneto


Iată petiția:

”Pentru că din statisticile oficiale suntem peste 102,429 de mii de români, domiciliați legal în regiunea Veneto, Italia, pentru că o singură deplasare la cel mai apropiat consulat ne costă un minim de 200 euro, pentru că nu putem estima și cifra românilor care trăiesc aici fără forme legale și pentru că foarte mulți dintre noi avem nevoie de servicii si protecție consulara, cerem oficial înființarea unui consulat românesc in Veneto. Pentru că mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi va avea nevoie de servicii consulare, fie de înnoirea buletinului de identitate, a pașaportului, certificate de naștere, apostile, acte pentru copii, s.a.m.d sau pentu simplu motiv că vrem să votăm sau pentru că vrem să intrăm în rând cu celelalte țări europene sau neeuropene, care au un consulat în aceasta regiune.”

Cine dorește să semneze petiția, o poate face AICI: http://www.petitieonline.com/infiintare_consulat_romanesc_implicit_sectie_vot_in_veneto


”Nu vreau post”

În privința noului consul sau a funcționarilor ce vor lucra acolo, e foarte categorică: ”Când am început campania am primit tot felul de acuzații prin care mi se atrăgea atenția că sunt prea hotărâtă și că urmăresc un post acolo. Iată că a venit momentul să declar public, prin intermediul publicației dumneavoastră, că nu aspir la așa ceva. După părerea mea consulii sau funcționarii trebuie să fie profesioniști adevărați, buni diplomați, cu experiență, care știu ce au de făcut la o misiune diplomatică grea.

Veneto are peste 100.000 de români rezidenți legal, nemaivorbind de cei fără documente italiene, care îngroașă de multe ori rândurile la consulate pentru diferite documente. Fără drept de apel, avem nevoie de un consulat general în Veneto.” ne-a declarat ea.


Valeria Bulgaru are 45 de ani, este originară din Galați, în prezent rezidentă la Borgoricco, în provincia Padova, regiunea Veneto.


Românca se poate lăuda cu o vastă experiență de ”român în Italia” pentru că locuiește în peninsulă de 21 de ani. ”Am venit în Italia în anul 1994, urmându-mi soțul și de atunci a început aventura familiei noastre aici. Am venit ca sutele de mii de români, în căutarea unei vieți mai bune. Am lăsat și datorii la bănci. Destinul însă ne-a ajutat, pentru că le-am rezolvat pe toate.” ne-a povestit Valeria.

Am rugat-o pe Valeria Bulgaru să ne povestească despre problemele cu care s-a confruntat de când este în Italia și am descoperit o persoană extrem de informată, mai ceva ca un sindicalist.

”De 21 de ani am cunoscut toate etapele prin care trece un emigrant. Pentru aproape 4 ani am lucrat la negru, apoi am găsit de lucru la o firmă de curățenie care în timp m-a promovat. Am ajuns la un moment dat să fiu coordonatoarea a trei echipe. Am ținut mereu la oamenii cu care lucrat, iar în 2003 mi-am pierdut locul de muncă din cauza asta. la firmă erau 30 de români fără documente, pentru care m-am zbătut, în momentul ”sanatoriei” din 2001, să le fac documente în regulă. Asta m-a costat în final. Patronii au înghițit mai greu cheltuielile cu regularizarea lor și în timp relațiile s-au răcit. Mi-am dat demisia de trei ori, abia a treia oara au acceptat-o. Asta înseamnă că nu aveau ce să-mi reproșeze ca angajat.”

Știe despre problemele copiilor care sunt lăsați în țară, despre munca la negru, despre viața politică din România si Italia. ”Când am plecat în Italia am lăsat copilul pentru o scurtă perioadă. Nu am rezistat mult și l-am luat cu noi, chiar dacă pentru câțiva ani am lucrat la negru, fără documente. Tocmai de aceea știu ce este în sufletul mamelor care își lasă copiii în țară. Oricum, fiecare are povestea ei de viață. Pentru noi fost prima noastră prioritate dupa ce a plecat spre Italia.”

Nu este străină de activitățile de voluntariat, pentru că activează la ”Croce Rossa” de mai bine de 15 ani și nici despre asociaționism, pentru că din anul 2009 a înființat asociația ”Orhideea” care a avut activități de tip social extraordinare, cât zeci de asciații ”de apartament”, cu care suntem obișnuiți.

”Nu sunt străină de voluntariat. Activez la Crucea Roșie de 15 ani, constant, chiar îmi place. Am înființat și o asociație cu care am făcut nenumărate actiuni sociale. Am avut grijă de bătrânii italieni, de familiile românilor sau de săraci. Nu am uitat țara și am făcut tot posibilul să ajut la menținerea spitalului din Măcin. Am trimis fonduri, mâncare, haine, medicamente, materiale pentru curățenie și cel mai important, aparatură medicală. Nu era nouă, dar era performantă și funcționabilă. În felul acesta Măcinul a avut în continuare un spital.”

În prezent, în ciuda crizei care a trecut și peste sectorul firmei pe care o conduce, a rezistat și a menținut 7 angajați, toți români.

”În anul 2003 am înființat o firmă de curățenie. Îmi dădusem demisia de la vechea firmă, de unde am plecat cu o mătură, un făraș și un Fiat Punto. Și fără să atrag vechii clienți care ar fi venit fără probleme după mine. Am vrut să fiu onestă până la capăt și am dovedit. Am luat-o de la zero, am cheltuit mai mult în primul an decât cheltuisem, dar în final am avut un succes mare. Am avut 16 angajați și pentru ani buni, până în 2010, am mers foarte bine. criza a venit și peste noi, nu atât peste firmă direct ci peste firmele cu care colaboram. Multe au dat faliment și au închis activitatea. am reușit să rămânem cu 7 angajați și să mergem înainte.” ne-a povestit Valeria.

Andi Rădiu


Există și consulate care funcționează așa cum trebuie: O zi la consulatul din Catania

Moțiunea depusă de liberali e MOȚIUNEA CONTRA AMBASADOAREI DE LA ROMA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Secetă mare în ţară: „O să fie foamete!” La Botoşani, mii de oameni şi 23 de preoţi s-au rugat să vină ploaia

Proxeneți români la Palermo, limbaj codat: ”Vrei cafea lungă sau scurtă?”