in

VIDEO/ Gabriela Băncilă: la 18 ani, studiază canto la Pisa şi cântă folclor românesc

Studiază de mai bine de doi ani la Academia de Operă din Pisa pentru a deveni soprană dar cântă cu foarte mare plăcere muzică populară, ori de câte ori are ocazia. Pe scenă se simte cea mai fericită din lume când este îmbrăcată cu catrinţa, în costum popular. Este povestea unei tinere care din motive de sănătate a ales să părăsească ţara, găsind în muzică un refugiu perfect.

Gabriela Băncilă studiază canto şi cântă folclor

Valentina Gabriela Băncila are 18 ani, s-a născut în Focşani şi în prezent locuieşte la Pisa. A fost nevoită să plece din ţară în urmă cu cinci ani, din motive de sănătate, despre care nu doreşte să vorbească. Impactul cu noua şcoală, limba şi colegii a fost destul de dur pentru o fetiţă de 13 ani. «La şcoală m-am adaptat destul de greu din cauza colegilor, a modului nou de studiu, a necunoaşterii limbii. Când intra profesoara în clasă îmi doream să pot saluta cu "bună dimineaţa", nu cu "buon giorno". În ţară eram obişnuită cu note mari, participam la olimpiade, la festivaluri de pictură sau ansambluri de dansuri populare. Schimbarea a fost destul de dură pentru mine.»

Voce de soprană

Pasiunea pentru muzica populară o are de mic copil. «Mereu m-a emoţionat muzica populară. Plângeam în faţa televizorului când ascultam unii artişti populari din România, atât de mult îmi plăcea. Dacă mă întreba cineva atunci ce-mi doresc cel mai mult, îi răspundeam că să fiu şi eu pe o scenă, să cânt şi lumea să mă aprecieze. Nu am avut pe nimeni în familie care să fi avut o carieră de cântăreţ de muzică populară. Cu toate acestea încă de la şcoala primară, am frecventat ansambluri folclorice, unde eram solistă şi participam la festivaluri şcolare de acest gen.»

În urmă cu trei ani, Gabriela a luat decizia de a se înscrie la un curs de canto modern şi profesorii i-au recomandat să urmeze o carieră artistică, descoperind că are o voce de soprană.

«După doi ani petrecuţi în Italia, în 2008, am decis să frecventez nişte cursuri de canto modern, moment decisiv pentru mine, pentru că profesorii au rămas încântaţi de vocea mea şi mi-au spus că am voce de soprană. În ziua aceea am fost cea mai fericită din lume. Nici măcar nu visam la aşa ceva, nu credeam că Dumnezeu mi-a dat un asemenea har. Frecventarea acelor cursuri a fost, cred, un pas important pentru mine, pentru că mi-a deschid noi orizonturi.»

Academia de Operă din Pisa si concurs pentru "Scala" din Milano

Hotărâtă să se perfecţioneze, s-a înscris la Academia de Operă din Pisa. "În septembrie 2009 am intrat la Academia de Operă din Pisa, iar de atunci am obţinut mereu note maxime. În scurt timp au început să vină şi rezultatele: am obţinut patru diplome la diferite festivaluri şi un trofeu de soprană. Cel mai emoţionant pentru mine a fost atunci când am fost invitată, la Bucureşti, în luna mai a acestui an, să susţin un concurs pentru "Scala" din Milano.»

Gabriela nu a renunţat să-şi construiască şi o carieră de cântăreaţă de muzică populară, vechea ei pasiune. A participat la zeci de festivaluri şi evenimente româneşti în Italia, a cântat alături de mari rapsozi populari din ţară şi este mereu invitată la diferite ocazii. «Cariera mea de cântăreaţă de muzică populară, aici în Italia, a început anul trecut, într-o minunată zi de aprilie. Am avut ocazia să cânt la un spectacol la Pontedera, lângă Pisa, unde m-am îmbrăcat cu un costum popular românesc, făcut de mine. Apoi, după o săptămână, am avut surpriza plăcută să fiu invitată la Florenţa, să cânt alături de cântăreaţa Ionica Stan. Au urmat spectacole la Perugia, unde am avut onoarea să cânt alături de Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu, şi mai apoi cu Gheorghe Turda, Laura Lavric şi Ştefania Rareş. Ulterior am fost chemată să cânt la diferite festivaluri şi spectacole.»

Gabriela Băncilă şi Maria Ciobanu

Tânăra cântăreaţă e convinsă că are un stil al ei propriu şi nu doreşte să imită pe nimeni. Repertoriul său a devenit destul de vast, putând să cânte melodii din diferite zone ale ţării. «Nu am încercat să copiez pe nimeni, chiar dacă sunt mari artişti din repertoriul cărora am preluat melodii. Pot să afirm că am stilul meu. Chiar dacă sunt moldoveancă şi ador cântecele populare ale acestei zone, ascult şi interpretez piese din toate zonele ţării, mai ales muzică bănăţeană. De fapt, idolul meu de mic copil este Maria Dragomiroiu, care nu este moldoveancă.»

Publicitate pe Youtube

Este hotărâtă să continue studiile dar nu vrea să renunţe nici la cariera de artistă de muzică populară. «Cei care îmi sunt apropiaţi, care mă cunosc bine, ştiu că viaţa mea e muzica populară. Îmi place costumul popular, iar când sunt îmbrăcată în catrinţă, sunt persoana cea mai fericită din lume. Simt că reuşesc să transmit un mesaj publicului şi asta înseamnă mult pentru mine. Opera este însă o descoperire nouă şi deosebit de plăcută. Când cânt şi reuşesc să ating notele acute, am senzaţia că am lumea întreagă în pumnul meu. N-aş vrea să fiu nevoită să aleg între ele. Mi-ar plăcea să îmi fac o carieră în ambele.» Gabriela a postat pe internet nenumărate filme şi imagini de la evenimentele unde a participat şi a cântat. I-ar place să fie invitată în cât mai multe locuri şi să cunoască artişti noi. «Recunosc că am fost invitată şi am acceptat să cânt şi la diferite petreceri sau evenimente private. M-am bucurat că sunt apreciată, deşi sunt foarte tânără. Pe filmele postate pe Youtube am văzut că sunt multe accesări. Chiar aş dori să pot să mai particip pentru că, de ce să mă ascund, un ban în plus, nu strică nimănui.»

Andi Rădiu

Gabriela Băncilă

tel. 333 186 3650

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano/ Cursuri de limba română pentru oameni de afaceri, poliţişti şi funcţionari italieni

“Badante” de 26 de ani: şi-a adormit bătrâna, ca să-i fure banii