in

Vlad Tepeş, pe lista lui Allah

Liderul unei moschei din Milano a înfiinţat o listă electorală, „Milano nuova”, cu care se va prezenta la alegerile locale de anul viitor. Anunţul a stârnit imediat reacţia Ligii Nordului:  „Nu vrem Kamikaze în Consiliul Local”. Cotidianul „Il Giorno” a titrat pe prima pagina: „Primarul lui Allah”. Pe lista nou înfiinţată se află şi un român, Iulian Curelea, cunoscut publicului din Peninsulă după ce, în 2007, a anunţat că vrea să fondeze “Partidul lui Vlad Tepeş”.

„Suntem cetăţeni italieni care vor să participe la viaţa civilă şi politică oraşului”. Astfel prezenta Ibrahim Niang, senegalez, la Milano de 30 de ani, lista civică „Milano nuova” din partea căreia va candida la funcţia de primar Abdel Hamid Shaari, preşedinte al Institutului islamic (moschea) de pe viale Jenner. Pe listă se află şi un român, Iulian Curelea, refugiat politic, care în urmă cu doi ani promitea să înfiinţeze “Partidul Vlad Tepeş”.

Membrii îşi spun“fraţi”

Lista “Milano Nuova” , prezentată pe 2 decembrie la Milano, este prima listă civică din Italia formată în exclusivitate din imigranţi şi se va prezenta la alegerile locale de primăvara viitoare.  Liderul noii formaţiuni, Abdel Hamid Shaari,  spune că lista „este un laborator pentru a contribui la schimbarea oraşului. Nu avem sponsori, nici naşi politici, nici consulate în spate. Cu noi sunt cetăţeni străini, dar şi cetăţeni italieni. Nu numai islamici şi nu numai arabi”.

Promotorii listei dau asigurări: „Suntem laici, nu integralişti. Noi vrem doar să ne ocupăm de probleme concrete: trafic rutier, smog, locuinţe, instabilitatea locurilor de muncă, respectarea drepturilor garantate constituţional printre care cel de cult pentru toate credinţele în locuri dedicate şi demne. Le vom cere tuturor candidaţilor noştri cazierul”, a explicat, citind din ciorna programului electoral distribuit celor prezenţi, Iulian Curelea, refugiat politic din România. Curelea se afla la masă cu alte zece persoane, printre care Mohamed Hammadi, italo-sirian şi fost consilier comunal, Annalisa Mortirolo, învăţătoare, Roberto Reyer, peruvian, mediator lingvistico-cultural. Primii membri ai listei „Milano nuova” îşi spun între ei „fraţi”.
Reacţiile politicienilor italieni

Imediat după prezentarea listei, preşedintele consiliului regional, leghistul Davide Boni a cerut ca lista să fie  „supravegheată, pentru că nu vreau să mă trezesc în viitor că trebuie să combat politic formaţiuni extremiste la fel ca în ţările fundamentaliste”. Vice-primarul Riccardo De Corado lichidează iniţiativa: „Raportat la electoratul activ de circa un milion de votanţi la Milano, în cel mai bun caz vor obţine 0,3%”.

Europarlamentarul şi consilierul local al Pdl Carlo Fidanza asigură că „străinii de bine, doritori să se integreze, nu se vor preta la această nonvaloare mediatică, care alimentează separarea, autoexcluderea şi extremismul”.

Noua listă este „o ruşine şi un pericol” pentru eurodeputatul leghist Matteo Salvini. Ideea nu-i place nici măcar lui Roberto Caputo, şef de grup al Pd în provincie: „Este un precedent periculos care va creşte tensiunile pentru că divide cetăţenii. O listă etnică cu puternice conotaţii religioase şi islamice nu ajută la integrare”.

“Primarul lui Allah”

“Il Giorno di Milano” a deschis prima pagină de cronică cu o fotografie a lui Abdel Hamid Shaari, cu comentariul: “Primarul lui Allah”. Shaari, libian, arhitect, de 30 de ani la Milano, este preşedintele Institutului de cultură islamică de pe viale Jenner, centrul pentru musulmani cel mai cunoscut din oraş: în anii trecuţi a fost în centrul anchetelor magistraturii privind terorismul islamic şi a polemicilor politice. După 11 septembrie 2001 departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a ajuns chiar să susţină că centrul de pe viale Jenner este principala bază din Europa a lui Osama Bin Laden, şeicul terorii. Anchetele magistraturii milaneze au demonstrat că pe viale Jenner au fost îndoctrinaţi militanţi islamici gata să devină kamikaze pe diferite câmpuri de bătălie.â

Curelea pentru Gazeta Românească: “Am lucrat împreună cu Shaari la lista civică”

Pe lista civică „Milano Nuova”, figurează şi Iulian Curelea, refugiat politic, rezident în Italia din anul 1990. La începutul anului 2007 anunţa înfiinţarea partidului „Vlad Tepeş” al cărui preşedinte se autointitulase. Iulian Curelea are 53 ani, are o diplomă în construcţii aerospaţiale obţinută la Bucureşti, unde a făcut şi facultatea de Comerţ Exterior. A venit în Italia imediat după 1989 şi a obţinut azil politic. In Italia a făcut un master la Bocconi în comerţ internaţional şi un alt master pe probleme de imigraţie şi multietnicitate. Lucrează într-o instituţie de cercetare în domeniul informatic şi este în acelaşi timp reprezentantul legal al Forumului comunităţilor străine din Italia, organizaţie înfiinţată în urmă cu 1991.
Contactat telefonic, Curelea ne-a confirmat faptul că este unul dintre susţinătorii listei civice „Milano Nuova” iar prezenţa sa acolo se datorează aprecierii pe care o are pentru el Abdel Hamid Shaari, candidatul pentru postul de primar din acea listă. „M-am întâlnit cu Shaari prima dată în urmă cu două luni, la una din întâlnirile publice din cadrul primăriei milaneze. Discursul meu de atunci l-a impresionat foarte tare şi mi-a propus să mă alături lui. De atunci m-am întâlnit de multe ori şi am început să lucrăm la lista civică „Milano Nuova”. O listă care nu este încă definitivată, dar pe care voi fi prezent cu siguranţă şi eu.”

Comparaţia cu „kamikaze” pe care politicienii şi ziariştii italieni i-au atribuit-o lui Abdel Hamid Shaari nu-l sperie şi nici nu-l impresionează pe Iulian Curelea. Grupul din care face parte nu se va ocupa doar de problemele străinilor, ci de toate problemele milanezilor. „Si eu, la rândul meu am fost comparat cu un terorist al României când am plecat din ţară, şi nu mă impresioneză, deşi am luptat în revoluţie, pentru pluralism, respectarea drepturilor şi pentru o presă liberă. După părerea mea e o răutate gratuită din partea ziariştilor. Gruparea noastră încearcă să aducă în atenţia societăţii italiene probleme concrete şi importante. Principala este cea referitoare la restricţiile pe piaţa muncii, iar în cazul ăsta românii sunt cei mai defavorizaţi chiar dacă sunt comunitari. Dar nu trebuie să creadă cineva că doar problemele străinilor sunt prioritare. Ne gândim şi la problemele grele cu care se confruntă toţi cetăţenii rezidenţi la Milano.”

Despre partidul „Vlad Tepeş”, Curelea spune: „Nu am abandonat proiectul, partidul îl vom duce în România. Va răspunde în primul rând nevoilor românilor de acasă, după care îl vom extinde şi pentru cei de afară.” Nu a menţionat însă nimic despre vreo acţiune desfăşurată din 2007 şi până în prezent a partidului pe care îl anunţase că îl va înfiinţa.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român mort de frig, primăria pune la dispoziţie număr gratuit

Andreea Olariu a impresionat Italia cu vocea ei