in

Bestia din Caracal, guvernul cere referendum pentru închisoarea pe viață pentru criminali și castrarea violatorilor. Iohannis rămâne în vacanță

Vineri, România a fost zguduită de știrea unei crime groaznice petrecute la Caracal. Victima – Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, din satul Dobrosloveni – a fost ucisă de către Gheorghe Dincă, care a luat-o cu mașina la ocazie, în drum spre Caracal. Fata, bătută, violată și legată, a reușit totuși să sune la 112, dând indicii despre situația ei și locul în care a fost sechestrată, dar polițiștii s-au mișcat foarte lent, ajungând la suspect abia la 19 ore de la apel.

Gheorghe Dincă a recunoscut că este responsabil de cel puțin încă o crimă – uciderea unei alte tinere, Luiza Melencu, de 18 ani, care a dispărut în luna aprilie și n-a mai fost văzută de atunci încoace.

Cazul lui Dincă seamănă izbitor cu cel al unui alt celebru criminal în serie – Ion Râmaru, cel vinovat de mai multe crime, violuri și tentative de omor în Bucureștiul anilor 1970-1971. Prins după o mobilizare uriașă a Miliției acelor ani, Râmaru și-a recunoscut crimele și a fost ulterior condamnat la moarte. Râmaru era tot din județul Olt, la fel ca și Gheorghe Dincă.

Poliția a demarat cercetări ample, iar în gospodăria suspectului au fost descoperite oase umane calcinate și 21 de dinți, împreună cu mai multe bijuterii, despre care se presupune că ar aparține celor două victime. Au fost prelevate de asemenea mai multe probe ADN.

Surse din Poliție și Procuratură au declarat că cercetările vor fi îndelungate, fiind vorba de un caz complex, rarisim, similar cu cel al lui Ion Râmaru. Nu e exclusă posibilitatea de a fi găsite și rămășițe ale altor victime – fete sau femei dispărute de mai mulți ani. Va trebui făcut și un profil psihologic complet al suspectului, care presupune discuții în profunzime cu membri ai familiei, prieteni, cunoscuți, foști colegi de serviciu.

Demiteri din funcție și posibil referendum pentru castrarea chimică a violatorilor, pedofililor și criminalilor

O reacție rapidă a venit din partea Guvernului României, după aflarea veștilor de la Caracal. Astfel, pentru eșecul polițiștilor de a reacționa prompt în acest caz, au fost demiși de urgență șeful Poliției Române, Ioan Buda, împreună cu șeful Poliției Județene Olt și șeful Poliției Caracal, dar și prefectul și subprefectul de Olt.

Premierul Viorica Dăncilă, aflată vineri seara în regiunea Moldovei, și-a anulat programul de deplasări pentru sâmbătă și duminică, revenind de urgență în București unde a luat rapid decizia de demitere a celor amintiți și aceea de a-l trimite la Caracal pe proaspăt numitul ministru de interne Nicolae Moga, pe termen nelimitat, până se va face lumină în acest caz.

De asemenea, premierul a convocat sâmbătă dimineață o ședință specială dedicată cazului. Ea a precizat că va modifica legislația privind intervențiile în cazuri de urgență, în urma concluziilor grupului de lucru creat în acest scop și condus de Raed Arafat, spunând în același timp că analizează varianta unui referendum național pentru înăsprirea pedepselor pentru crime, violuri și pedofilie. Se iau în calcul inclusiv legiferarea castrării chimice și închisoarea pe viață pentru violatori, pedofili și criminali.

Astfel, România ar putea avea, asemeni Poloniei, o lege care se va numi foarte probabil Legea Alexandra și care ar însemna o reacție dură a societății față de asemenea monștri care apar meteoric în societate. Pe de altă parte opoziția de dreapta din România a criticat ideea referendumului, considerând că e necesară o dezbatere și legiferare direct în Parlament. Unii analiști însă susțin ca un consens pe această temă nu va putea fi realizat în Legislativ.

Critici aduse Președinției

Președintele Iohannis – care-și petrece week-end-ul la Sibiu – a postat un mesaj pe Facebook în care a cerut ministrului de Interne și directorului STS ca cercetările în acest caz să se deruleze cu maximă celeritate. El a adăugat că așteaptă un raport asupra cazului în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți. Presa de la București a criticat faptul că președintele nu și-a întrerupt weekend-ul de la Sibiu și că a convocat ședința a CSAT abia marți. Atât opoziția de dreapta cât și formațiunile aflate la guvernare, dar și o serie de analiști îi mai reproșează președintelui că nu a reacționat prompt și nu a decis demiterea șefului STS.

Suspectul Gheorghe Dincă a fost arestat pentru 30 zile și a primit un avocat din oficiu. Născut tot în Caracal, Ion Rîmaru a fost un criminal în serie român condamnat la moarte și executat. El a terorizat Bucureștiul în perioada anilor 1970-1971, când era student, comițând patru omoruri, mai multe violuri și tentative de omor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cremona, patru români răniți într-un accident de mașină, au pierdut controlul volanului și au intrat într-un șanț

”Aventurile” din Italia ale criminalului din Caracal: Poliția italiană îi dăduse interdicție să mai calce în Peninsulă