in

Boom de plăcuțe poloneze de înmatriculare pe mașini și motociclete: folosite pentru a ocoli asigurarea

Boom de plăcuțe poloneze de înmatriculare pe mașini și motociclete: folosite pentru a ocoli asigurarea. Din ce în ce mai multe vehicule circulă cu numere de înmatriculare străine: un truc pentru a reduce costurile de asigurare, dar care poate avea consecințe grave. Utilizarea plăcuțelor de înmatriculare poloneze pentru mopede și autoturisme este un fenomen care devine din ce în ce mai răspândit în Italia.
>>> Boom în furturile de mașini în Italia, depășind 123.000 într-un an: care sunt cele mai furate modele

Cel mai recent raport provine de la programul FarWest al RAI, care a confirmat că această practică este acum o tendință generalizată, în special în Napoli (din cele 53.000 de plăcuțe de înmatriculare străine din Italia, 35.000 sunt numai în Napoli).

Boom de plăcuțe poloneze de înmatriculare pe mașini și motociclete

Fenomenul este legat de costurile asigurărilor, ceea ce face ca Napoli să se afle pe locul al doilea, după Prato, în clasamentul orașelor în care oamenii plătesc mai mult pentru asigurarea vehiculului. Dacă, de fapt, RC-ul unui moped în capitala Campaniei poate costa peste 1.500 de euro anual, prin utilizarea unei plăcuțe cu număr de înmatriculare străin costul poate fi redus cu până la o cincime.

Operațiunea este, evident, un truc pentru a ocoli asigurarea și a plăti mai puțin: dar cum se face? Tot ce trebuie să faceți este să mergeți cu scuterul la o agenție de practică auto, să deschideți o cerere de anulare a exportului vehiculului în Polonia, să așteptați ca vehiculul să fie reînmatriculat în țara est-europeană și să încheiați un contract de închiriere pentru același scuter cu noua companie care deține scuterul. Asta e tot: plătiți în jur de 600-800 de euro pentru primul an, care devine 300-350 de euro pentru anii următori.

Merită subliniat faptul că această practică este permisă de legislația italiană, după cum explică Giuseppe Guarino, secretarul Unasca (Unione Nazionale Autoscuole e Studi di Consulenza Automobilistica – Uniunea Națională a Școlilor de Conducere și a Studiilor de Consultanță Automobilistică): „Agențiile de practică auto aplică normele care permit astfel de proceduri.
>>> Telepass mărește tarifele, dar este nevoie doar de un cuvânt și serviciul devine gratuit: iată cum se face

Consecințele

Practica aduce cu ea o multitudine de consecințe periculoase. În cazul unui accident, noua companie de asigurări poloneză va plăti rareori despăgubirile, iar dacă o face, termenele sunt biblice. Cel care își înmatriculează vehiculul pentru export în Polonia nu va mai fi proprietarul acestuia și, prin urmare, nu va mai putea să-l vândă sau să dispună de el după bunul plac.

Mai mult, dacă noua companie care deține scuterul sau mașina dă faliment, toate vehiculele vor fi luate de la utilizatori și de la foștii proprietari. Pe scurt, prin această practică vă cedați vehiculul unei companii în schimbul unor costuri de asigurare mai mici.

Costuri încă prea mari

Denunțarea fenomenului aduce cu sine un considerent la fel de amar. Având în vedere că, dacă nu ar exista fraude sau evazioniști de asigurări, costurile polițelor ar fi mai mici, în Italia costă încă prea mult să asiguri o mașină. IVASS (Istituto per la Vigilanza delle Assicurazione – Institutul pentru Supravegherea Asigurărilor) a evidențiat că în țara noastră pentru a asigura un vehicul se plătește cu 27% mai mult decât media din alte țări europene, iar în ultimul an prețurile au crescut cu 7,5%, adică mai mult decât inflația.

Pe lângă costul asigurărilor, și evazioniștii sunt în creștere: trei milioane de vehicule circulă fără asigurare obligatorie de răspundere civilă, ceea ce reprezintă 5,6% din parcul auto aflat în circulație.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doliu grav în Forza Italia: Lisa Labbrozzi găsită moartă acasă la 39 de ani

Dacă întâmpinați dificultăți în efectuarea acestor achiziții, sunteți expuși riscului de sărăcie. Verificați dacă vă încadrați