in

Catania/ Maşina preşedintei asociaţiei de români SI-RO, distrusă de un incendiu- Act de intimidare?

Calascibetta (Sicilia)  ”Nu fac nicio ipoteză, nu am idee cine mi-a distrus maşina. Eu nu am făcut rău nimănui, dimpotrivă munca mea este să îi ajut pe alţii, să mă ocup de voluntariat”- iată primele afirmaţii făcute de Dorica Orzan, preşedinta asociaţiei „Siro”, din Enna, după ce a aflat că maşina i-a fost distrusă într-un incendiu provocat de persoane necunoscute. Investigatorii au demarat o anchetă pentru a stabili dacă este vorba despre un act de intimidare.

Incendiul a avut loc în noaptea de 28 septembrie, în localitatea Calascibetta, pe o stradă aflată la doar o sută de metri de locuinţa româncei. Flăcările au distrus maşina Doricăi, marca Lancia Ypsilon de culoarea albastru închis, autovehiculul fiind distrus înainte ca pompierii din Enna, chemaţi de vecini, să poată interveni.

Cazul a ajuns în cotidianul „La Sicilia”, care a relatat despre cele întâmplate, titrând: „Rogo all’auto della volontaria romena” (Incendiată maşina voluntarei românce). „Am încredere în justiţia italiană, voi continua să fac voluntariat”- a declarat Dorica Orzan pentru sursa citată. Preşedintă a asociaţiei Siro, Dorica Orzan s-a integrat bine la Calascibetta: împreună cu fiul ei, este angajată în domeniul social atât cu Fundaţia Banco Alimentare, dar se ocupă şi de primirea imigranţilor care sosesc din România.

Acum câteva luni, numele Doricăi a apărut în presa locală,  după ce a reuşit să-şi încununeze  un vis: inaugurarea,  la Calascibetta, a unei biserici ortodoxe  pentru credincioşii români.

Incendiere intenţionată

Primele ipoteze ale anchetatorilor sunt clare: este vorba de o incendiere intenţionată. Poliţiştii încearcă să înţeleagă motivul acestui gest. Mai precis, investigatorii vor să clarifice dacă a fost vorba sau nu de un act de intimidare, şi dacă incendiul are de-a face cu munca de voluntariat a româncei.

Contactată de Gazeta Românească, Dorica a declarat că singurul lucru care o îngrijorează este faptul că „am rămas fără maşină şi nu îmi pot lua alta- cu acea maşină am ajutat mulţi conaţionali aflaţi în dificultate, chiar şi noaptea. Am fost chemată să-i duc la spital, la autobuz, să-i ajut cu mâncare şi îmbrăcăminte, sau cu cazarea. Acum, nu sunt în stare nici măcar să-mi ajut propria familie”.

Dorina îşi aminteşte cum a aflat vestea: „La 3 noaptea m-au sunat carabinierii şi mi-au spus că masina a luat foc, să mă prezint a doua zi să fac reclamaţie. M-am îmbracat şi împreună cu băiatul meu, care are 18 ani, am ieşit din casă să vedem ce s-a întâmplat. I-am întâlnit pe carabinieri, iar prima mea intrebare a fost"cum fac eu să duc pe o doamnă româncă la aeroport la Catania? La ora 5,30 trebuia să o duc la autobuz la Enna. Aşa că am sunat-o pe fiica mea şi am împrumutat  maşina prietenului ei. Dupa mai bine de 12 ore, am sunat la carabinieri şi am intrebat ce s-a întimplat cu masina mea, cine i-a dat foc, şi mai ales, de ce? Incă  nu se ştie nimic”.

Apelul Doricăi

“Oricum eu continui să mă ocup de biserică,de distribuirea de alimente pentru cei care se află în dificultate,chiar daca acum sunt şi eu in condiţia de a cere ajutorul, mă gândeam să fac un apel la cei ce ne pot ajuta să ne cumpărăm o maşină pentru asociatia pe care o reprezint CONTUL IBAN IT96V0200883610000300803945 SI.RO.ENNA Banco di Sicilia- Unicredit Calascibetta, să pot continua să-i ajut pe cei ce au nevoie. Am incredere în legea Italiana ca va rezolva acest accident care m-a pus în mare dificultate. Nu aveam asigurare pentru incendiu la masina, era în proprietatea mea, dar o pusesem la dispoziţia asociaţiei”.

La întrebarea dacă nu îi este frică, pentru că ar putea fi vorba de un act de intimidare, româncă răspunde: „Nu îmi este teamă, îmi voi continua misiunea şi am încredere în Dumnezeu că mă va ajuta să depăşesc cu bine aceste momente."

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sora celebrului Gheorghe Iancu, Dorina, maestră de balet în Italia: „Mi-e dor de România”

VEZI AICI cine sunt vedetele masculine din noul sezon “Dansez pentru tine”