in

Cel mai mare cotidian economic din Italia: «Legea contra mașinilor românești AR TREBUI MODIFICATĂ»

Legea care a stârnit revolta românilor din Italia ar trebui modificată, susține cel mai important cotidian economic din Italia, și unul dintre cele mai mari din Europa, Il Sole 24 Ore.

Publicația face o analiză a efectelor legii care interzice românilor să circule cu mașini românești în Italia, arătând că amenzile au generat proteste și că mulți români și-au dus mașinile în țară, pe platforme. Ambasadorul român a cerut o întâlnire cu miniștrii responsabili de aplicarea noilor norme.

Până acum românii au putut circula în Italia cu mașini înmatriculate în țara lor, pentru a economisi și pentru a evita plata amenzilor, scrie publicația citată. Acum au fost introduse amenzi, conform Decretului Lege 113/2018 (echivalentul unei ordonanțe de urgență), care a fost aprobat de Parlament.

Aplicarea legii e simplă: când poliția oprește un vehicul cu plăcuțe de înmatriculare străine, trebuie doar să verifice dacă șoferul este rezident în Italia de mai mult de 60 de zile și dacă se încadrează într-una dintre scutirile de la sancțiuni (leasing pe termen lung sau închiriere pe termen lung de la companii non-italiene sau împrumut de la o companie străină a unui angajat sau colaborator rezident în Italia).

Până în prezent nu există statistici oficiale cu privire la numărul de sancțiuni impuse de diferitele organe de poliție. Dar, din diferite părți ale Italiei (în special Veneto și Emilia-Romagna) sosesc zi de zi rapoarte despre persoane oprite și amendate.

Deja în aceste zone se sesizează o prezență minoră de plăcuțe cu numere străine, cel puțin în apropierea principalelor centre locuite. În mediul rural se pot vedea mai multe, dar acum sunt parcate în curțile de la fermele unde trăiesc străinii care lucrează ca muncitori, pentru a fi protejați de sancțiuni.

Surse calificate vorbesc de platforme pentru transportat mașini (trailere) care transportă vehicule cu numere de înmatriculare românești care circulă pe autostrăzile din nord. Prin urmare, este probabil ca unii, pentru a nu fi amendați, să fi ales să înființeze grupuri pentru a susține costurile de transport pe vehiculul greu.

Au apărut și cei care exploatează situația pentru a propune o soluție cel puțin opacă: un contract de comodat. Oferta circulă în aceste ore pe grupurile de Whatsapp (vezi fotografia).

În esență, autovehiculul trebuie înregistrat pe o societate, care apoi o cedează în comodat utilizatorului. Dar legea prevede excepția de la sancțiune doar dacă utilizatorul este un angajat sau un colaborator al companiei străine care îi acordă vehiculul în folosință. Prin urmare, este posibil să se ofere contracte în care ar exista o declarație falsă, din care rezultă că utilizatorul are o relație de muncă cu furnizorul.

Cei cărora le-a fost aplicată amendă se află în fața alegerii de a scoate vehiculul în afara teritoriului național sau de a-l reînmatricula cu numere italiene. În prezent, această ultimă posibilitate este cea care convine statului italian, din motive fiscale. Dar decretul nu oferă proceduri simplificate.

Prin urmare, trebuie efectuată aceeași procedură (cu costurile corespunzătoare, incluzând taxa pentru ITP care se plătește provinciilor), pe care trebuie în mod normal să o urmeze importatorii sau cetățenii privați care înregistrează mașini pe care le cumpără în străinătate.

Alte probleme provin din faptul că uneori autovehiculele au revizia expirată: cu numere străine, nu se poate face verificarea în Italia (în UE nu există încă reciprocitate între diferitele state în această privință). Prin urmare, verificarea tehnică și dovada de la Motorizzazione trebuie să fie adăugată cerințelor birocratice.

Toate acestea conduc la întârzieri suplimentare pentru reînmatriculare, care nu pot fi scurte, având în vedere lipsa de personal de la mute sedii de la Motorizzazione. Mulți străini au stat la cozi în aceste zile, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Pisa.

Uneori au apărut tensiuni, așa cum sa întâmplat la Milano cu un grup de români.

Cazul a ajuns pe masa ambasadorului român din Italia, care a cerut o întâlnire cu ministerele responsabile pentru implementarea regulilor: Interne și Transporturi.

O circulară ar trebui să fie emisă câteva zile, probabil în comun de cele două ministere, care studiază problemele de aplicare care au apărut în primele zile. Între timp, Direcția Generală a Motorizării (care depinde de ministerul Transporturilor) emite dispoziții tranzitorii de funcționare, dar încă insuficiente pentru a rezolva problemele. Legea ar trebui modificată, este concluzia publicației ”Il Sole 24 Ore”.

Încă trei mașini cu număr românesc sechestrate în Italia, în vederea confiscării. Plătiți pe loc amenda de 500 euro!

Experți din cadrul Poliției Rutiere italiene, invitați de Ambasadă la discuții. Vrei să participi?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Experți din cadrul Poliției Rutiere italiene, invitați de Ambasadă la discuții. Vrei să participi?

Italia, circula cu camionul fără documentele în regulă, șofer român descoperit că avea de executat o pedeapsă de două luni de închisoare