in

Copilul cu trompă a fost operat cu succes la Ferrara și s-a întors în România

S-a născut cu un nas straniu, care pe jumătate era caracterizat de o proboscidă laterală (acesta este termenul medical). Şi a fost operat la spitalul Sant’Anna di Ferrara, în Emilia-Romagna, unde „trompa” i-a fost redusă şi făcută să semene cât mai mult posibil unui nas: intervenţia, care a avut loc pe 17 februarie, a durat patru ore, pe timpul cărora personalul medical (patru anestezişti, cinci chirurgi, doi asistenţi pentru anestezie, doi instrumentişti, doi infirmieri de sală) au încercat să facă tot posibilul pentru a reduce efectele acestei grave malformaţii a unui copil român de numai 10 luni.

Este vorba de o malformaţie foarte rară, se pot număra 18 cazuri în 35 de ani, au explicat medicii de la Sant’Anna, unde s-a ţinut o conferinţă de presă pentru a se spune povestea lui „Dumitru”, scrie „La Nuova Ferrara”.

Operaţia a fost efectuată de echipa profesorului Luigi Clauser. Malformaţia congenitală care l-a afectat pe Dumitru (nume imaginar al micuţului) este foarte rară: este vorba de o proboscidă laterală în locul a jumătate din nas şi reintră în cadrul aşa-numitelor „arinii”, adică lipsa nasului.

Micuţul Dumitru, originar din Constanţa, a fost luat în grijă de spitalul ferrarez în februarie. Anomalia nasului a fost depistată pe timpul sarcinii mamei şi au fost excluse interacţiuni cu medicamente sau radiaţii.

Dumitru a fost transferat la Ferrara pentru investigaţii preoperatorii în virtutea legii care prevede asistenţă pentru străini dacă în ţara lor nu există centre adecvate. Coordonarea a fost în sarcina lui Antonio Pastore, director al Clinicii ORL şi şef al Secţiei de Chirurgie de la S. Anna. Pe timpul internării au fost descoperite şi alte malformaţii (lipsa rinichiului drept, un megaureter stâng şi un rinichi stâng mai puţin funcţional), lucru obişnuit în cazul ariniilor.

Au fost implicanţi specialişti din toate ramurile (genetician, otorinolaringolog, neonatolog, oftalmolog, fibroscopist, neuroradiolog, chirurg pediatru, nefrolog, urolog) şi pe timpul Congresului Internaţional Face 2015 a fost organizată o „consultaţie internaţională” cu doi dintre cei mai faimoşi chirurgi cranio-faciali din Statele Unite: Henry Kawamoto de la UCLA Los Angeles şi Antony Wolfe de la Children Hospital din Miami. Consultaţia a durat circa trei ore, în prezenţa unui mediator cultural vorbitor de română.

După toate verificările, Dumitru a fost lăsat să plece şi data intervenţiei a fost programată pe 17 februarie. Directorul Luigi Clauser i-a coordonat pe cei cinci chirurgi: Manlio Galiè, Stefano Mandrioli, Riccardo Tieghi, Stefano Andrea Denes şi Giovanni Elia.

Operaţia a constat în transformarea proboscidei drepte întru-o jumătate de nas dreaptă, chiar dacă este lipsită de nară întrucât proboscida nu avea fosă nazală. Au fost utilizate radiobisturie, bisturie cu ultrasunete de ultima generaţie pentru remodelarea fragmentelor osoase, adezivi biologici şi microinstrumente. S-a încercat crearea unei cât mai mari simetrii între partea cu proboscida şi cea mai puţin diformă.

Dumitru a venit la control în aprilie demonstrând o notabilă îmbunătăţire. Mama a recunoscut cu satisfacţie că în mod sigur noua formă a nasului atrage mai puţin atenţia persoanelor. Intervenţiile următoare, deja programate, vor servi la îmbunătăţirea morfologiei şi esteticii nasului şi vor duce, drept consecinţă, şi la o îmbunătăţire a poziţiei bulbilor oculari care în acest caz erau situaţi la distanţă mai mare faţă de normal.

La Ferrara au fost operaţi şi „Sofia” (o fetiţă română care avea două nasuri), în martie 2014 într-o intervenţie care a durat 15 ore, şi micuţul „Igor”, născut fără mandibulă.


Citește și:

Cum beneficiezi de asistență medicală în Italia dacă ești rezident temporar?

România mai are medici doar pentru jumătate din ţară. Bolnavii sunt trataţi de medici ajunşi la vârsta pensionării

Andrea Belfiore, mediator Emergency, în sprijinul românilor nevoiași la Napoli: «M-am îndrăgostit de România»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vă amintiți de adorabilul copil Giosuè din celebrul film ”La vita è bella”? Iată cum arată și ce face acum

Roma, sechestrată şi violată o noapte întreagă într-o tabără de romi. ”Opriți criminalii care ne terorizează zi de zi”