in

Cozi uriașe la secțiile de vot din Diaspora. MAE studiază posibilitatea prelungirii programului de vot

Încă de dimineață, la numeroase secții de votare din străinătate s-au format cozi uriașe, similare cu cele din anul 2014, de la alegerile prezidențiale. Timpul lung de așteptare a creat o stare de nervozitate între cei care așteaptă ore întregi să voteze. Opoziția și Klaus Iohannis au dat vina pe guvern, cerând prelungirea programului.

Timpul de așteptare este de cel puțin trei ore la secțiile din orașele mai din diaspora. Pe internet circulă fotografii cu cozi uriașe, de la Londra, Roma, Viena, Torino, Bruxelles, Paris, Munchen, Stuttgart și altele.

La Roma, deși a plouat de dimineață, sute de români s-au așezat la coadă la secția de vot de la Consulatul României. Cozile depășesc un kilometru la secțiile de vot din Roma. La Torino, sute de oameni au stat în ploaie pentru a vota.

Roma

MAE, condus de Teodor Melescanu, afirma ca votul in diaspora „se desfasoara in parametri normali”, desi romanii spun ca stau la coada pentru a vota

MAE, sfidând evidența, susține că votul în diaspora „se desfășoară în parametri normali”. „Toate activitatile din sectiile de votare din diaspora se desfasoara in parametri normali”, arata MAE într-un comunicat.

„Reamintim cetatenilor romani din strainatate ca la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat un numar record de sectii de votare, mai mare decat dublul numarului de sectii organizate la scrutinele anterioare. Astfel, prin comparatie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 si 2007 – cand au fost organizate cate 190 de sectii), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe sectii de votare, numarul actual fiind de 441. Comparativ cu referendumul national pentru revizuirea Constitutiei din 2018 (378 de sectii), sunt organizate 63 de sectii in plus, iar in comparatie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 sectii), cu 24 mai multe sectii de votare. In concluzie, numarul sectiilor de votare pentru cetatenii romani din strainatate nu s-a redus, dimpotriva s-a dublat, de la 190 la 441 in anul 2019”, a scrie MAE.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21.00, când se închid oficial urnele.

PNL a anunțat că va formula un denunț împotriva celor care împiedică votul în diaspora, iar Klaus Iohannis a solicitat Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a anunțat că evaluează situația „Trebuie sa vedem din punct de vedere legal daca se pot prelungi orele de votare. O sa incercam sa ii ajutam pe toti romanii sa voteze, pana si ultimul. Trebuie sa luam o decizie in orele urmatoare. Asa cum am spus prezenta la vot e diferita in functie de circumscriptie. E acelasi tip de scandal facut de aceeasi oameni. Nu vad vreo diferenta.  Apelul presedintelui trebuie luat in considerare. Trebuie sa vedem cu AEP daca se poate face asta (prelungirea orei de votare)”, a precizat Teodor Melescanu, ministrul de Externe

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Informații suplimentare privind exercitarea dreptului de vot în străinătate la alegerile europarlamentare și referendumul național din data de 26 mai 2019

Biroul electoral primește telefoane nervoase din diaspora: «Ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele, limbajul fiind incalificabil»