in

Despre criză şi imigranţi/ Interviu cu Gianpiero Dalla Zuanna (Lista Monti)

Monti aduce în Parlament un expert în imigraţie care susţine în mod ferm "şanse egale pentru toţi", vrea rescrie regulile privind intrarea şi şederea în Italia şi reformeze legea privind cetăţenia: Gianpiero Dalla Zuanna, profesor de Demografie la Universitatea din Padova, fost decan al Facultăţii de ştiinţe Statistice, şi cap de listă pentru Senat în Veneto al listei "Con Monti per l'Italia".

 

Criză: mulţi români se întorc acasă

Este adevărat, după cum scria în urmă cu câteva zile şi Financial Times, că imigranţii pleacă din Italia din cauza crizei?

"Înainte de toate s-a înregistrat o rărire a sosirilor. Şi apoi mulţi comunitari care şi-au pierdut locul de muncă se întorc în patrie, unde pot trăi mai bine cu banii economisiţi aici. Un extraeuropean, însă, se gândeşte de o sută de mii de ori înainte de a pleca şi a pierde o condiţie pe care a cucerit-o cu trudă şi mari sacrificii."

Adică pleacă doar cei care se pot întoarce cu uşurinţă?

"Asupra alegerii de părăsire a Italiei acţionează condiţiile de muncă, dar şi cele normative. Pe lângă aceasta, nu fug oameni cu o familie formată aici, cu copii. Nu se înregistrează scăderi ale numărului de înscrişi la şcoli. Cert, cel puţin pe termen scurt, nu ne putem aştepta la trei sute de mii de noi sosiri anual ca în primul deceniu al acestui secol".

Trebuie să aşteptăm redresarea economică?

"Sistemul productiv este cel care cheamă imigranţii aici. În provincia Treviso, când s-a reluat în 2010 producţia, a crescut imigraţia. Acum este un mecanism blocat, dar nu va fi mereu aşa. Imediat ce criza productivă dă înapoi, se repun în mişcare şi sosirile. În următorii douăzeci de ani va exista oricum un impuls demografic datorat imigraţiei, pentru că noile pârghii italiene nu sunt suficiente pentru a acoperi posturile lăsate libere de cei care se pensionează".

 

Săracii Italiei

Măcar pe termen scurt şomerii italieni nu ar fi suficienţi pentru a răspunde nevoilor întreprinderilor?

"Munca este foarte sectorială. În anumite sectoare nu înlocuieşti muncitorul imigrant plătit cu nouă sute de euro cu licenţiatul italian, care are în spate familia gata să-l sprijine până când găseşte ceva la înălţimea aşteptărilor sale. Licenţiatul italian nu ia orice loc de muncă disponibil, nu se duce să jumulească pui opt ore pe zi".

Nicio concurenţă, aşadar?

"La centru-nord aproape niciodată. În sud în schimb e diferit, fiindcă există multă muncă instabilă şi informală, cum ar fi recolta agricolă, pe care ar face-o şi italienii. Întreprinzătorii preferă însă străinii, pe care-i plătesc cu foarte puţin".

"Pericolul imigraţie" este din nou un cal de luptă electorală, atât pentru Berlusconi cât şi pentru Maroni.

"Lega Nord ar trebui să spună mulţumesc imigranţilor. Ultimul recensământ a certificat o creştere a populaţiei datorată aproape în exclusivitate cetăţenilor străini şi concentrată în special în nord. Fotoliile din Parlament sunt atribuite pe baza populaţiei, votanţi sau nu, italieni şi străini şi astfel acum nordul are dreptul la mai multe fotolii".

Deci există riscul ca imigranţii să trimită mai mulţi leghişti în Parlament?

"Într-un anumit sens, da. Vorbind mai serios, aşa cum în Parlament se reprezintă şi copiii, care nu votează, cred că cei care stau în Cameră şi în Senat au o mare responsabilitate şi în privinţa cetăţenilor străini care trăiesc în Italia".

Dvs. cum vă gândiţi să onoraţi acest angajament?

"Sunt multe lucruri, le citez doar pe cele două principale. În primul rând trebuie revăzute regulile de intrare şi expulzare, pentru că nu funcţionează aşa cum sunt. Şi apoi trebuie intervenit asupra drepturilor de cetăţenie. Şi aici tentativele de reformă au fost stopate de centru-dreapta.

Eu adopt linia principiului ius culturae afirmată şi de Andrea Riccardi, potrivit căruia fiii de imigranţi pot deveni italieni după un ciclu şcolar. În general este necesar să se accelereze privind parcursurile de cetăţenie, lăsând la o parte prejudecăţile încă prea mult răspândite în rândul oamenilor".

Un studiu de-al dvs. se concentrează asupra generaţiilor secunde din şcoli. Ce spun rezultatele?

"Sintetizând la maxim, confirmă că fiii imigranţilor au performanţe mai scăzute faţă de italieni, deşi sunt născuţi aici. Aceasta fiindcă, la fel ca în cazul italienilor din categoriile joase, nu sunt asistaţi de părinţi la temele de casă. Însă arată şi că procesul de asimilare e foarte rapid, că după câţiva ani în Italia au ataşamente, pasiuni şi visuri similare italienilor de vârstă similară".

Aşadar, aspiranţii identice dar instrumente mai slabe pentru a le realiza?

"Da. Există astfel riscul aşa-numitei downward assimilation, adică ca aceşti tineri să crească în frustrare, la marginea societăţii şi să dezvolte ranchiună. Situaţii pe care le-am întâlnit deja, de exemplu în Franţa, şi pe care Italia trebuie să le evite. Cred că lumea politică trebuie să intervină pentru a remedia aceste disparităţi".

Şi pentru a o face are nevoie de Profesori?

"Angajamentul listei Monti este bazat pe o analiză pragmatică a realităţii, şi în comparaţie cu alte ţări europene. Eu am fost chemat pentru ceea ce ştiu să fac. Ne conduce un principiu de echitate, de egalitate a şanselor, şi pentru imigranţi. Sper ca în Italia să se coaguleze o majoritate care să meargă în această direcţie şi care să nu facă ţara să piardă alţi ani. Acesta este sensul angajamentului meu".

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bat clopotele de nuntă! Gerard Butler şi Mădălina Ghenea s-au logodit

România rămâne fără medici: în 2012, 2000 de doctori au emigrat