in

Diaspora, reprezentată de un condamnat penal. Deputatul Doru Coliu a ascuns faptul că a făcut ani grei de pușcărie pentru fapte penale

Sorin Cehan, Andi Rădiu

Nu demult, a făcut o afirmație descalificantă pentru un politician: „Eu sunt om politic și pot spune orice”. Deputatul Doru-Petrișor Coliu, ales pe listele PMP în diaspora, ales în 2016, are la activ multe asemenea declarații ciudate. Nu are mari rezultate în activitatea de deputat de diaspora, dar nu ar fi vreo excepție, nici ceilalți colegi de colegiu nu răstoarnă munții. E mai degrabă necizelat în idei și declarații, considerat de mulți un impostor ajuns fără vreun merit în Parlament. Dar nu ar fi nici primul, nici ultimul.

Este unul dintre cei mai guralivi critici ai guvernului, a cerut demisii peste demisii, a prim-ministrului și a mai multor miniștri, s-a declarat „rănit în Revoluția din 10 august”, reclamându-i pe jandarmi la Parchet, este promotor al campaniei „fără penali”. Un fel de justițiar pentru care fotoliul de parlamentar este chiar strâmt. Dar nu e singurul.

Coliu a atras atenția încă de la început prin comportamentul pe care l-a avut și pe care și l-a păstrat de altfel și în prezent. Nu există discurs în care să nu facă dezacorduri, limba română fiind pentru el o mare necunoscută. Și atunci când citește se bâlbâie sau nu reușește să urmărească rândurile. Pe pagina de Facebook sau în comunicate găsești adevărate orori. Apoi, CV-ul său prezentat la partid indică vreo șapte limbi străine cunoscute (!!!), plus tot felul de activități neînțelese, mai puțin studii superioare.

Trecem peste faptul că e agramat, n-ar fi singurul din Parlament, și ajungem la acțiunile pe care le-a făcut în calitate de parlamentar. În afară de câteva propuneri aberante (Puigdemon să le plătească la români despăgubiri, buletin românesc în diaspora sau ordine în organigrama ICR, etc.) are și câteva acțiuni neclare. Una dintre ele ar fi că în primele zile de după rezultatul alegerilor anunța triumfător că va avea un sediu permanent în diaspora. Între timp s-a răzgândit și l-a dus la Tulcea, în sediul PMP, acolo unde plătește sau a plătit o perioadă chiria din fondul forfetar. Ceea ce nu e legal, dar n-ar fi unicul caz.

Ceea ce însă este șocant și posibil unicul caz din Parlament, este omiterea unor circumstanțe grave din trecutul său, care i-ar redimensiona drastic poziția politică și socială.

Potrivit informațiilor noastre, a fost condamnat la 5 ani și șase luni pentru complicitate la înșelăciune. A fost închis între 1999 și 2003. A executat pedeapsa la Galați, potrivit surselor noastre, între 1999 și 2001, și apoi a fost internat la Poarta Albă, după 2001.

Nici urmă în CV-ul său de așa ceva. Cinci ani de închisoare sunt o enormitate. Penal penal, ca să folosim limbajul iacobinilor din zilele noastre.

Este posibil să fi fost reabilitat, și după atâția ani credea că nu se va mai afla nimic. Dar urme rămân întotdeauna. Totul a pornit de la un pasaj dintr-un raport al Comisiei pentru Drepturile Omului (COMMISSION ON HUMAN RIGHTS) din cadrul Consiliului Economic și Social (Economic and Social Council – ECOSOC) al Organizației Națiunilor Unite.Raportul se referă la încălcarea drepturilor omului în închisori, denunțuri de tortură și tratamente inumane și degradante. Raportorul special Sir Nigel Rodley a prezentat raportul de 361 de pagini în 14 martie 2002. La pagina 237, surpriză: apare numele lui Doru-Petrișor Coliu, în calitate de victimă a tratamentelor inumane. Iată ce spune raportul despre el: «Doru Petrisor Coliu, de nationalité macédonienne, (octobre-novembre 1999/Galati) aurait été battu, en particulier sur les reins. Quelques jours plus tard, il aurait eu une crise néphrétique et aurait été amené à l’hôpital régional où on lui aurait tiré dessus. » Adică numitul, în lunile octombrie-noiembrie 1999 la penitenciarul Galați, a fost bătut, în special la rinichi. A avut din această cauză o criză renală, a fost dus la spital și a reușit să se vindece.În primul rând este regretabil dacă deținutul Doru Petrisor Coliu a fost bătut cu sălbăticie, ajungând la spital și în raportul Națiunilor Unite. Dar este la fel de regretabil că deputatul a ascuns aceasta. Am încercat să verificăm informația. Nu aveam nicio certitudine, putea fi un arest, cine știe, poate din motive politice, în anteprima carierei politice de justițiar pe care și-o clamează acum. Cu ajutorul colegilor jurnaliști de investigații din Galați, am aflat, cu stupoare, am fost chiar șocați să aflăm, că Doru Petrișor Coliu, născut la Măcin, a fost condamnat la 5 ani și șase luni pentru complicitate la înșelăciune, închis între 1999 și 2003. A executat pedeapsa la Galați și Poarta Albă, potrivit surselor noastre.

Diaspora, deși are parte doar de 6 parlamentari, s-a pricopsit acum și cu un fost condamnat penal. Doru Coliu a petrecut circa 4 ani prin închisoare, fiind acuzat de ÎNȘELĂCIUNE. Obișnuit cu a înșela pe cei din jurul lui, acesta și-a dus cu el meteahna și mai departe, când a hotărât să plece în lume și să intre în politica românească din diaspora.

Având în vedere aceste circumstanțe și nevoia de asanare morală a societății românești, dar și rolul special pe care un deputat de diaspora este chemat să îl desfășoare, pentru a reprezenta interesele a milioane de români din străinătate, demisia din Parlament ar fi răspunsul minim la aceste dezvăluiri.

Am cerut detalii de la Ministerul Justiției, în baza legii 544.

L-am contactat pe deputatul Coliu pentru un comentariu, nu am primit încă niciun răspuns. Îi adresăm întrebarea și public:

Stimate Domnule deputat,

În cadrul unei investigații realizate de publicația Gazeta Românească din Italia, am aflat informații importante, necunoscute până acum, despre evenimente din trecutul dvs. pe care nu le-ați menționat niciodată în public.

Sunteți unul dintre deputații importanți ai Partidului Mișcarea Populară, ales în diaspora, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. În această calitate, ați avut dese luări de poziție, în care exprimați poziții foarte critice față de corupție, față de „penali”, față lipsurile morale care ne afectează.

Este adevărat că ați suferit o condamnare pentru fapte penale și ați ispășit o pedeapsă cu închisoare timp de mai mulți ani? Conform informațiilor noastre, ați fost condamnat la 5 ani și șase luni pentru complicitate la înșelăciune. Ați fost închis între 1999 și 2003, executând pedeapsa la Galați și Poarta Albă.

La intrarea în partid, și cu atât mai mult la depunerea unor candidaturi, cum a fost cea de candidat pe liste la parlamentare, ați menționat acest fapt în CV? Considerați că este un fapt important de știut, dacă un politician a suferit condamnări penale? Este grav sau poate fi trecut cu vederea?

Vă mulțumim.

(A colaborat Sorin Țiței – CRJI)

În urma dezvăluirilor din Gazeta Românească, deputatul Coliu a demisionat din toate funcțiile de partid. Nu încă și din Parlament!

…de la min.13, promisiunile deputatului Coliu…

Propunerea șoc a unui deputat de diaspora: ”Să reintroducem taxele consulare”

Doru Coliu (PMP): Cabinetul meu parlamentar va fi în Diaspora

Deputatul Doru Coliu cere despăgubiri pentru românii din Catalonia: ”Voi cere bani pentru începutul unei noi vieți, în altă țară”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Luminița Catană își deschide cabinet la München. Odiseea din spatele unui succes: «Germania mi-a oferit șansa la demnitate»

În urma dezvăluirilor din Gazeta Românească, deputatul Coliu a demisionat din toate funcțiile de partid. Nu încă și din Parlament!