in

Din toamnă, manuale noi pentru copiii românilor din străinătate. ”Copiii trebuie să știe și despre superstiții, tradiții și obiceiuri românești”

Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a anunțat apariția începând cu luna septembrie de noi manuale pentru copiii românilor din străinătate. Se vor tipări manuale care vor cuprinde obiceiuri și tradiții românești, de învățare a limbii române de către străini sau de către copiii românilor care nu știu deloc să vorbească limba părinților și un manual de geografie, cu texte, hărți și jocuri interactive.

Manualele sunt concepute într-un mod diferit față de cele emise de către Ministerul Educației Naționale, vor avea elemente noi și vor fi însoțite și de un ghid pentru profesorii care vor preda cursuri de limbă și civilizație românească. ”Manualele pentru copii trebuie să fie atractive. Cele actuale sunt stufoase și aride iar un alt element de noutate va fi faptul că va exista și un ghid de predare a cursurilor, pentru profesori.”


Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică proprie, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unică prin programele pe care le oferă tinerilor etnici români de pretutindeni care trăiesc astăzi în afara frontierelor statului românInstituția, specializată în programe în beneficiul românilor de pretutindeni, a luat ființă în anul 1998, când, conform prevederilor din H.G. 162/1998 și, ulterior, prin Legea nr. 150/1998 – privind acordarea de sprijin comunităților românești de pretutindeni, și-a deschis porțile pentru a primi 190 de tineri români ce urmau să-și continue studiile în România. În anul 2008, Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni s-a reorganizat și transformat în Institut prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 10/13 februarie 2008.


Zvetlana Preoteasa a prezentat participanților la întâlnirea românilor de pretutindeni, ”Diaspora Estival”, organizată de către DPRP, la Eforie Nord noul manual de tradiții și obiceiuri. ”Este unic, pentru că e făcut special pentru copiii din străinătate și sunt lucruri care nu se predau nicăieri în România” a specificat directoarea Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi”.

”Va cuprinde un capitol de tradiții și obiceiuri, unul despre creștinarea daco-românilor, apoi vor exista capitole dedicate obiceiurilor de iarnă, de primăvară și din viața omului. Se va încheia cu o invitație la lectură” a mai precizat Zvetlana Preoteasa.

”Nu vor lipsi nici descrierea superstițiilor populare. Copiii trebuie să știe și despre aceste lucruri.”

La întrebarea dacă aceste manuale vor fi utilizate și în cadrul actualelor cursuri de Limbă Cultură și Civilizație, organizate de către Ministerul Educației și a Institutului Limbii Române în Spania, Italia și Belgia, Zvetlana Preoteasa a răspuns diplomatic. ”Se vor putea folosi și acolo, dacă profesoarele vor considera că noile manuale sunt utile activității lor.”


Manualele vor fi distribuite din toamnă tuturor celor care organizează grupe de copii pentru cursuri de limba și cultura românească (nu și pe pentru cursurile LCCR), ca element de noutate fiind faptul că vor fi însoțite de un ghid de predare pentru profesori și educatori. ”Românii din străinătate nu au profesori specializați dar cursurile organizate de către asociații, dar pot avea persoane dispuse să predea copiilor materialele din manualele pe care le propunem noi. Tocmai de aceea ne-am gândit să facem și un ghid de predare pentru ei.”

Manualul de geografie ”va fi cu totul altceva”. Va avea 100 de pagini ce vor cuprinde 34 de lecții și un miniatlas.

Participanții la evenimentul ”Diaspora Estival” s-au arătat deosebit de încântați de noile manuale. ”Vom face în așa fel încât să ajungă pentru toată lumea. Acolo unde nu le putem trimite, le vom cere asociațiilor să printeze manualele, pe care le vor primi prin email, în format electronic.” a completat Zvetlana Preoteasa.

Andi Rădiu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Răzvan Lizo, Belgia: ”Congresul trebuie să fie o punte de legătură între Diaspora și instanțele oficiale ale României”

Atentat în Sardegna, maşina unui român incendiată la Olbia