in

Exclusiv/ Consulul de la Ancona, George Teseleanu, a demisionat

România nu mai are consul onorific la Ancona. Consulii onorifici nu au competenţe de efectuare de servicii consulare şi nici sunt plătiţi de statul român. Toată activitatea de reprezentare a intereselor României o fac pe banii lor. Dar nu din cauza banilor şi-a dat demisia din funcţie prof. George Teseleanu, care a fost consul onorific al României din anul 2009. Oficial, a demisionat din "motive profesionale". Printre rânduri răzbate însă o nemulţumire latentă cu privire la ultimele evenimente politice din România.

Este surprinzătoare decizia dumneavoastră de a demisiona din funcţia de consul onorific, probabil prima din istoria MAE. Ce anume v-a determinat să faceţi acest lucru?

«Nu pot să confirm că ar fi primul caz din istoria diplomaţiei româneşti când un consul onorific al României demisionează de bună voie. Decizia mea are ca bază motive de ordin profesional, desigur că spiritul dumneavoastră jurnalistic a observat elementul care face diferenţa, motive profesionale şi nicidecum personale, cum suntem obişnuiţi de scuzele frecvente care apar în declaraţiile celor care decid sau sunt constrânşi să îşi schimbe traiectoria. Intenţia mea a fost mereu să investesc în resura economiei româneşti, indiferent de sectorul acesteia. Această activitate precum şi cea universitară sunt o prioritate…»

 

Care este diferenţa dintre un consulat de carieră şi un consulat onorific

Care erau aşteptările dumneavoastră când aţi preluat acest post şi ce realizari aţi avut?

«De la început am fost entuziasmat de relaţiile de încredere pe care le-am avut cu ambasadorii Şerban Stati, Cristian Colţeanu şi apoi cu Răzvan Rusu. Mulţi dintre oamenii de afaceri italieni din Umbria şi Marche mi se adresau pentru a deschide activităţi economice şi comerciale în ţara noastră.

Prin faptul că devenisem un punct de referinţă pentru aceştia în relaţia cu Ambasada şi cu autorităţile locale din România, factorii de decizie ai diplomaţiei româneşti au hotărât să devin consul onorific.

M-am dedicat mult pentru promovarea imaginii comunităţii româneşti din zona de competenţă a Consulatului Onorific al României de la Ancona organizând numeroase evenimente culturale, spectacole,  întâlniri cu comunitatea precum şi cu autorităţile locale.

Printre aceste evenimente pot enumera câteva precum înfiinţarea bibliotecii de carte românească dedicată Academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici cu peste 2000 de volume, semnarea acordului cu Protecţia civilă la nivel regional – primul şi singurul de acest tip în Italia – iar în aceste zile, promovare cursului de limbă şi cultură românească în şcoli în provincia Ancona, program integrat în toate unităţile de învăţământ unde este cerut.

Am susţinut şi coordonat îndeaproape relaţia între universităţi din România şi cele din regiunea Marche cum ar fi Universitatea din Macerata, din Ancona precum şi Universitatea din Aquila.

În atragerea investitorilor italieni, fie în relaţia cu comunitatea românească am reuşit să ridic gradul de încredere şi de interes al comunităţii italiene, organizând numeroase misiuni şi conferinţe în România şi în Italia prezentând corect oportunităţiile şi strategiile de aplicare.»

Una din marile probleme ale românilor: pierderea identităţii culturale

În ultimul an aţi reuşit să organizaţi mai multe activităţi importante pentru copiii cetăţenilor români din Marche. Ne puteti spune mai multe?

«Una din marile probleme ale comunităţii româneşti din Italia este pierderea identităţii culturale, spirituale şi lingvistice. Aceasta este dublată şi poate chiar cauzată de atitudinea individualistă a românilor. Este trist, însă constatarea este evidentă de cele mai multe ori. Cu toate acestea am investit în capacităţile românului de a fi demn şi orgolios de apartenenţa sa la tezaurul spiritualităţii şi culturii europene. Din acest motiv am considerat prioritar să organizez activităţi al căror scop a fost cultivarea spiritului românesc.»

Cum apreciaţi reacţia italienilor din regiunea dumneavoastră cu privire la evenimentele din România din ultimele trei luni?

«Nu pot să vă dau un răspuns exact, deoarece cred că factorul politic decizional din Marche şi Umbria a avut mai degrabă preocupări legate de rezolvarea crizei economice cu care se confruntă aceste regiuni, decât cu scandalul care ne descalifică prin declaraţii ciudate asemănătoare crizelor politice de odinioară din America Latină.»

Ce s-a ales de acordul semnat în prezenţa dumneavoastră de Victor Ponta si Pier Luigi Bersani?

«Sper ca această înţelegere să devină un pact politic care să se maturizeze într-un cadru firesc al dezbaterii politice la nivel european. Sunt interese de program comune care privesc calitatea vieţii cetăţenilor UE, fie din Italia, fie din România.

Progresiştii europeni au obiective comune şi numai împreună vor putea să le realizeze, iar efectele benefice ale acestei înţelegeri se vor răsfrânge şi asupra comunităţii româneşti din Italia.»

Retragerea dumneavoastră din funcţia de consul onorific credeţi că va influenţa în vreun fel autorităţile din România sau Italia?

«Este prematur să vă răspund dacă retragerea mea va influenţa în vreun fel relaţia bilaterală româno-italiană. Eu sunt cu conştiinţa în pace deoarece am încercat să fac, atât cât posibilităţile mi-au permis, să dezvolt relaţia dintre cele două State la nivel teritorial.

Extinderea raporturilor politico-diplomatice la nivel capilar, de teritoriu, sunt cele mai eficiente. Voi încuraja pe mai departe legăturile între administraţiile locale dintre România şi Italia şi dezvoltarea de parteneriate consolidate, nu doar a vizitelor de curtoazie care nu se finalizează decât cu cel mult o excursie de îmbogăţire culturală şi în cel mai fericit caz politică.»

Cum ar putea fi îmbunătăţită activitatea unui consul onorific român în străinătate? Practic de ce ar avea nevoie pentru a fi eficient în ajutorarea şi susţinerea cetăţenilor români?

«Cel mai eficient element în îmbunătăţirea activităţii unui consul onorific este buna comunicare cu autorităţile române, precum şi cu cele italiane. Din păcate, consulatul onorific nu poate elibera certificate sau documente de nici un tip, iar acest lucru este poate una din marile neplăceri ale românilor din diasporă care se văd nevoiţi să cheltuiască bani şi timp pentru a obţine aceste documente de la consulatele de carieră.

Sunt foarte mulţumit de discursul politic al actualului ministru, Titus Corlăţean şi sper ca intenţiile domniei sale să devină acţiuni politice care să dinamizeze implicarea tuturor românilor, care ocupă o poziţie respectabilă în Statele gazdă, în susţinerea obiectivelor României.»

Crina Suceveanu

Cine este George Teseleanu?

George Teseleanu, fostul consul onorific de la Ancona, s-a născut la Deva în 1965. Este absolvent al Facultăţii de Mine Ingineri, promoţia 1990. A emigrat în Italia în februarie 1991. A absolvit Pontificia Università Gregoriana şi două mastere. Prosper om de afaceri, George Teseleanu predă şi la mai multe universităţi din Italia, Germania şi România. Numele lui era vehiculat pentru funcţia de ambasador al României în Italia, post rămas în continuare vacant.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brînză şi Badea: Cum ne-am luptat pentru reducerea taxelor consulare

Alarmă în Sicilia: O “badante” a murit după ce a băut vin cu metanol