in

Brînză şi Badea: Cum ne-am luptat pentru reducerea taxelor consulare

Se apropie campania electorală şi cei mai cunoscuţi parlamentari de diaspora, William Brînză şi Viorel Badea, ambii din PDL, se pregătesc să răspundă la întrebarea „Ce-aţi făcut în patru ani pentru alegătorii din colegiu?

Cei doi fac deja au început să delimiteze subiectele pe care ar putea fi chestionaţi, unul dintre ele fiind legat de creşterea taxelor consulare.

S-a întâmplat pe schimbul lor, deci sunt răspunzători, chiar dacă încearcă acum să spună că de fapt s-au luptat pentru reducerea acestor taxe.

William Brînză, deputat PDL a publicat pe site-ul său, www.williameuropa.eu, un interviu acordat revistei Zig Zag, în care susţine că de fapt „a determinat Guvernul României să reducă taxele consulare pe care le plătesc românii din afara ţării”. Nu ne rezultă că ar fi scăzut aceste taxe, după ce ele au fost majorate.

Reducerea taxelor consulare, MAE a organizat o dezbatere publică fulger

Oricum, susţine William Brînză, în 2010 s-a opus la creşterea taxelor consulare. „Am spus partidului meu că nu pot vota această iniţiativă legislativă dat fiind faptul că eu depusesem, cu mult timp înainte, un proiect prin care solicitam reducerea cu 50% a acestor biruri. În plus proiectul pe care am refuzat să-l votez era unul politic, fără o bază solidă. În schimb, proiectul promovat de mine venea în întâmpinarea românilor reducând aceste taxe contestate chiar de românii din străinătate.”

În proiectul depus de William Brînză creştea o singură taxă: cea de renunţare la cetăţenia română. Iată de ce: „Renunţarea la cetăţenie a făcut-o şi o face un român supărat pe un funcţionar care a înţeles să îşi exercite atribuţiile ignorând personalitatea individului sau chiar a intrat cu bocancii în viaţa sa.

Vin alegerile: Ministrul Diaconescu promite românilor din Italia reducerea taxelor consulare

Rugămintea mea, faţă de cetăţeanul nedreptăţit este aceea de a face diferenţa între România şi un funcţionar incompetent. Nu România l-a nedreptăţit, a făcut-o un funcţionar, iar majorarea taxei de renunţarea la cetăţenie a fost gândită tocmai în scopul acestei reflexii. Îmi susţin ideea că la ţara ta nu renunţi cu atâta uşurinţă.”

În interviu, deputatul PDL critică funcţionarii consulari: „O parte dintre salariaţii MAE, care sunt în slujba românilor din străinătate, au prea puţină compasiune pentru problemele rezidenţilor români aflaţi la muncă în afară graniţelor. În plus, aceşti funcţionari sunt prea puţin prezenţi la acţiunile asociaţiilor de români care urmăresc promovarea României. Totodată lipsa de reacţie atunci când anumiţi români sunt acuzaţi sau învinuiţi pe nedrept este un alt minus pentru aceşti funcţionari MAE.”

Reducerea taxelor consulare cu până la 60%- proiectul ministrului Marga

Viorel Badea, senator PDL de diaspora, susţine şi el, într-un comunicat, că a făcut demersuri pentru scăderea taxelor. Ca urmare a discuţiilor purtate cu românii rezidenţi în străinătate, senatorul Viorel Badea a transmis în luna mai, atât Ministerului Afacerilor Externe, cât şi Ministerului Finanţelor Publice, o propunere referitoare la revizuirea prin diminuare a cuantumului unor taxe consulare percepute cetăţenilor români rezidenţi în alte state.

Astfel, conform răspunsurilor primite de la cele două instituţii, Ministerul Afacerilor Externe are în vedere iniţierea unui proiect de act normativ de modificare a Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

În scopul monitorizării permanente a soluţionării acestei situaţii, domnul Badea a transmis marţi, 18 septembrie 2012, o notă adresată ministrului afacerilor externe prin care solicită comunicarea stadiului în care se află proiectul iniţiat de MAE, se mai spune în comunicatul senatorului Badea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristina Antochi, afacere în Anglia: “Am început împărţind fluturaşi”

Exclusiv/ Consulul de la Ancona, George Teseleanu, a demisionat