in

EXCLUSIV Copiii români otrăviţi în Sicilia cu ciocolată/ Ipoteza unui atentat rasist

UPDATE: Consulatul de la Catania s-a autosesizat în urma apariţiei ştirii în presa locală şi se află în legătură cu autorităţile italiene care anchetează cazul, se arată într-o notă a Ambasadei României la Roma. La solicitarea GR, am aflat că „familia victimelor nu a contactat şi nu a solicitat sprijinul Consulatului, nici la numerele obişnuite, nici la telefonul de urgenţăAtunci când se va încheia ancheta autorităţilor italiene, Biroul de presă al MAE va sta la dispoziţie cu mai multe informaţii.

Cât despre liniile ocupate, funcţionarii care răspund la telefoane sunt aceeaşi care lucrează cu publicul la ghişeu şi probabil că nu reuşesc să preia toate apelurile. Pentru cazuri de deces, accidente sau alte situații de dificultate deosebită, există mobilul de urgenţă 320.965.31.37, pentru restul solicitărilor se poate trimite un email [email protected]”.
 
Sebastian, în vârstă de cinci ani, se zbate între viaţă şi moarte pe patul unui spital din Sicilia. Are şanse minime de supravieţuire. Doctorii vor decide azi dacă îl vor deconecta de la aparate. Părinţii şi-au dat deja acordul pentru donarea organelor, dar se pare doar inima a scăpat neotrăvită.

Monica Tache este mama celor trei copii otrăviţi la Naro, provincia Agrigento. Monica lucrează împreună cu soţul ei de peste cinci ani în Sicilia, mai întâi la Ispica (Ragusa), apoi la Naro în agricultură.

În urmă cu 10 luni şi-au adus cei trei copii de la Podu Iloaie, Iaşi: Sebastian Costel – cel mai mic, în vârstă de cinci ani, aflat acum între viaţă şi moarte în terapie intensivă la un spital din Messina, Daniel Ionuţ şi Alexandru Cătălin. Doreau pentru ei un viitor mai bun şi cel mai important, să crească în familie.

Sicilia/Trei copii români au ajuns la spital după ce au băut vin cu metanol

În dimineaţa zilei de 8 martie, doamna Monica se simţea rău, avea o puternică durere de cap şi era încă în pat în jurul orei zece, când a apărut pe neaşteptate naşul de cununie. Soţul Monicăi întindea rufe pe sârmă. Cei trei copiii se jucau. Naşul de cununie a fost poftit în casă şi acesta a pus o sacoşă pe masa din sufragerie.

În timp ce Monica prepara o cafea şi stătea de vorbă cu naşul său şi acesta spunea că ia medicamente şi refuză orice aperitiv, copilului Sebastian i s-a făcut rău.”Mă doare burta” atât a apucat să spună. Între timp, Monica îl ia în braţe şi îşi dă seama că a mâncat bomboane din plasa de pe masă pe care îşi imagina că a adus-o naşul de 8 martie cadou.

„Naşul mi-a spus imediat că a găsit-o pe clanţa uşii şi şi-a imaginat că am uitat-o în faţa uşii când am făcut cumpărături. Copilul a început să facă spume la gură şi corpul să-i devină rigid, mai ales mâinile. I-am spus: îmi omori copiii?…

Am chemat imediat ambulanţa, dar cum timpul trecea am cerut ajutorul unui vecin şi l-am dus cu maşina la spital, era deja în comă. Ceilalţi au început să se vaite de aceleaşi simtome. Le-am dat lapte… Cel mijlociu a intrat în comă cum a ajuns la spital. Vă daţi seama în ce situaţie eram…

Medicii au chemat imediat carabinierii care s-au deplasat imediat la locuinţa noastră pentru a lua „plasa de cumpărături”. Aceasta conţinea o cutie de bomboane, o sticlă de vin şi trei portocale. Niciodată n-am primit cadouri aşa, atârnate pe clanţa uşii”.

Sicilia, găsiți morți în casă: „probabil au băut vin cu metanol”

După o zi doamna Monica a aflat de la carabinieri că bomboanele şi vinul ar conţine o substanţă foarte toxică, posibil utilizată ca insecticid în agricultură. În ziare s-a scris de metanol. În portocale încă nu ştiu ce era, se aşteaptă analizele de laborator.

„Nu ştiu cine ar fi putut face aşa ceva. Nu ne-am certat cu nimeni, nu avem duşmani, nu am avut niciodată nimic cu nimeni. Sper doar într-un miracol, să-mi fie salvaţi copiii. Această plasă a fost văzută şi de un alt vecin român care a coborât de dimineaţă scările plecând la lucru şi s-a gândit că e un cadou de 8 martie, dar acest lucru l-am auzit la spital. Lumea vorbeşte multe.

 

Bomboane la consulat

Am auzit că lumea scrie urât despre familia noastră pe Facebook, prin ziare dar noi suntem o familie cu frica lui Dumnezeu, nu suntem băutori, nu am avut niciodată probleme cu nimeni, ne iubim copiii. Eu vă spun doar adevărul. Muncim în agricultură, la vie, pe unde putem şi avem grijă de copiii. Suntem tulburaţi şi nu ştim cum să ne mai gândim, nu putem spune cutare e vinovat. Sperăm să se facă lumină. Sperăm într-un miracol, sperăm …”

Alarmă în Sicilia: O “badante” a murit după ce a băut vin cu metanol

Sticla de vin a rămas nedesfăcută, carabinierii au descoperit că fusese cumpărată de la un supermarket din Naro în 27 ianuarie, dar îi fusese schimbat dopul. Copiii n-au atins sticla, doar din bomboane au mâncat. Bomboanele fuseseră desfăcute uşor şi li se pusese apoi o mică bandă de scoci, aşa mi-au spus carabinierii.

Cel mic a mâncat mai multe şi astăzi medicii, după un set de analize vor decide dacă îl vor deconecta de la aparate fiindcă nu se mai poate face nimic.

Avem nevoie de ajutor pentru a cumpăra cele necesare înmormântării şi a-l transporta în ţară. Noi suntem în baltă. Ceilalţi doi copii, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt bine. Până acum ne-au ajutat părintele Pavel şi părintele Voicu. Eu habar nu am ce este metanolul. Copiii nici măcar nu suportă mirosul de alcool, de vin… Nu are cum să fi gustat fiindcă sticla era închisă. Soţul meu ar fi băut un pahar, dar nu a mai avut timp fiindcă s-au simţit rău copiii. Cine doreşte să ne ajute poate să o facă prin Western Union, pe numele Lupascu Dumitru Daniel. În acest moment suntem la Messina.” 

Părintele ortodox Pavel Matyas de la Canicatti ne-a declarat: „Este o familie serioasă, la locul ei, copiii sunt îngrijiţi bine. Îi cunosc de la Naro unde merg să slujesc. Cine a lăsat acea sacoşă merită pedepsit. Copilul internat la Canicatti se simte mai bine.” 

Părintele Pavel spune că este o familie muncitoare şi copii erau foarte bine îngrijiţi. 

Părintele ortodox Petru Voicu din Messina s-a dus la spitalul din localitate unde sunt internaţi cei doi copiii aflaţi în situaţie gravă, oferind ajutorul necesar părinţilor copiilor. Cel mic are puţine şanse de supravieţuire. Se organizează o strângere de fonduri pentru a se cumpăra un sicriu, haine de înmormântare şi pentru firma de transport mortuarcostă circa 3000 de euro.

Crina Suceveanu

Am încercat să luăm legătura în repetate rânduri cu Consulatul României la Catania, dar la cele două numere de telefon nu răspunde nimeni. La unul din numere este conectat un robot, iar celălalt număr sună mereu ocupat. 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mica de la Abracadabra, în stare foarte gravă la spital

Presa italiană despre cazul celor trei fraţi otrăviţi