in

Fini: Copiii născuţi aici sunt italieni

„Sase elevi străini din zece sunt născuţi aici, ei sunt deja, din toate punctele de vedere, adevăraţi cetăţeni italieni„, a spus Gianfranco Fini, cu ocazia prezentării unui studiu privind elevii străini, realizat de Comisia de Cultură a Camerei. Potrivit studiului, în 2050 elevii străini îi vor depăşi ca număr pe cei italieni.

Articolul 34 al Constituţiei italiene spune că „şcoala este deschisă tuturor„. Potrivit lui Gianfranco Fini, de la acest articol trebuie să se plece pentru a guverna o şcoală tot mai multietnică, „care să conţină în sine anticorpii pentru a se opune oricărei manifestări iraţionale de intoleranţă şi, mai rău, de discriminare”.

Preşedintele Camerei a intervenit pe 28 iunie la Montecitorio la prezentarea „Anchetei privind problematicile legate de acceptarea elevilor cu cetăţenie neitaliană în sistemul şcolar italian”, realizate de Comisia de cultură a Camerei.

Din aceasta reiese că numărul elevilor fii de imigranţi este acum de 630.000, adică 7% din total, şi peste jumătate dintre ei sunt născuţi aici. „Se înţelege fără echivoc, din moment ce cifrele au o valoare obiectivă, cum provocarea democraţiilor moderne este tocmai aceea de a înfrunta într-un mod nou faţă de trecut tema integrării şi cetăţeniei”, a subliniat Fini. „Bineînţeles – a adăugat el – iniţiativele normative care vizează reglementarea în sector nu trebuie imaginate sau interpretate ca instrumente în favoarea protecţiei italienilor de riscul „străini”, ci ca nişte instrumente de programare şi de reglementare a unui fenomen nou şi tot mai înclinat să aibă influenţă în cadrul societăţii noastre”.

Adevăraţi cetăţeni

Potrivit preşedintelui Camerei, „chestiunea integrării şcolare a elevilor străini, care se intersectează în mod profund cu cea privind obţinerea cetăţeniei italiene, trebuie înfruntată cu clarviziune. Si pentru că 60% dintre minorii care au rezidenţa în Italia sunt născuţi aici la noi şi trebuie să privim şi spre ei, din moment ce, în fapt, sunt deja, din toate punctele de vedere, adevăraţi cetăţeni italieni, chiar dacă încă nu au primit recunoaşterea juridică şi statutul„.

„Privind tema cetăţeniei, a reieşit că mulţi tineri născuţi în Italia trăiesc această limitare cu o neplăcere extremă şi că această condiţie, după cum este evident, nu favorizează integrarea într-o societate care tinde să fie tot mai pluralistă şi deschisă. Criteriile foarte restrictive pentru obţinerea cetăţeniei italiene – a amintit Fini – devin o povară în plus pentru mulţi tineri care acum se simt italieni” şi „acest lucru influenţează deseori alegerea de abandonare a parcursului şcolar şi de educaţie după terminarea şcolii obligatorii”.

„Si aceasta nu poate fi decât provocarea pentru şcoala viitorului chemată să-şi asume un rol fundamental de stimulare a noilor procese de integrare”. De altfel, ceva similar „s-a întâmplat deja în trecut pentru integrarea elevilor proveniţi din regiunile din sudul Italiei care se mutau cu familiile în nord”.

Fără etnonaţionalism

„Elevii trăiesc deja cu o mare naturaleţe o şcoală caracterizată de prezenţa puternică a unor colegi de studii cu o formare culturală profund diferită. Din această relevantă evoluţie socio-culturală trebuie, aşadar, să obţină o tot mai mare conştientizare instituţiile centrale şi teritoriale, forţele politice şi sociale, întreaga opinie publică a ţării, cu scopul de a depăşi neîncrederea, pentru a elimina ignoranţa şi a prezenta realitatea aşa cum este cu adevărat”.

„Este necesar să se îndepărteze temerile nejustificate, întârzierile culturale şi psihologice, cedarea la orice formă de „etnonaţionalism”, care împiedică guvernul să realizeze mari transformări sociale. Pentru a o face – a încheiat preşedintele Camerei – este necesar să se depăşească logica urgenţei şi să se definească un proiect de societate mai deschisă, mai evolutivă şi mai liberă”.

Potrivit studiului Comisiei de cultură a Camerei, în câţiva ani elevii străini ar putea să fie mai numeroşi decât cei italieni. O depăşire pe care statisticienii şi demografii o prevăd în 2050.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Acuzat că şi-a aruncat fratele de la balcon, la Torino

Condamnat pentru clonarea cărţilor de credit, îşi continuă activitatea din închisoare, ca operator “Telethon”