in

Fănică şi Mihai, morţi ieri pe şantierele din Italia/ “Mulţi români nu denunţă accidentele, de frică să nu fie concediaţi”

Roma 14 iulie 2011- Bilanţ tragic ieri, pe şantierele din Italia: doi muncitori români au murit la locul de muncă, ambii striviţi de utilajele cu care lucrau.

Prima victimă este un bărbat de 31 de ani, Fănică Dolineanu, din Caserta: a murit zdrobit de braţul unei betoniere, în timp ce lucra la restructurarea unei vile la Cassino, în provincia Frosinone (regiunea Lazio). Incă nu se cunosc cauzele care au provocat desprinderea utilajului, care a căzut peste muncitor, omorându-l pe loc.

“Mulţi români nu denunţă accidentele, de frică să nu-şi piardă locul de muncă”

“Din câte am aflat, la locul accidentului a intervenit poliţia ştiinţifică, pentru a stabili cu exactitate cum a avut loc tragedia. Dar aş putea afirma cu certitudine că nu au fost respectate normele de bază cu privire la siguranţa pe şantiere. Lucrez în strâns contact cu mulţi munctori români, mai ales în zona nord a provinciei, la Alatri. Aici trăieşte o comunitate formată din peste o mie de români, marea majoritate a bărbaţilor lucrând în construcţii. Din păcate, am avut de-a face cu multe accidente, unele din ele grave, dar victimele nu au întotdeauna curajul să denunţe firma pentru care lucrează, de frică să nu-şi piardă locul de muncă. Unii dintre muncitori preferă să declare că sunt bolnavi, fără să spună că s-au accidentat la locul de muncă. În felul acesta uneori rămân cu sechele permanente la nivel fizic, in plus nu solicită şi nu obţin despăgubirile la care ar avea dreptul”- ne-a declarat Alessio Faustini, funcţionar Fillea Cgil din Frosinone.

Mihai moare la “Petrolchimico” din Marghera: colegii intră în grevă de protest

Un alt accident soldat cu decesul unui conaţional a avut loc la Porto Marghera, lângă Venezia. Mihai Sadagurschi, de 44 de ani, lucra în zona industrială “Petrolchimico” şi a fost zdrobit de un disc de metal desprins dintr-un tub de protecţie. Savagurschi era căsătorit şi lăsat doi copii orfani.

Moartea românului a provocat reacţia imediată a colegilor, care au oprit munca, în semn de solidaritate cu muncitorul român. Reprezentanţii sindicatelor au anunţat că joi vor intra într-o grevă generală de două ore, pentru a protesta, cerând îmbunătăţirea normelor de siguranţa la locul de muncă.

Reacţiile autorităţilor

Primarul oraşului Veneţia, precum şi preşedintele regiunii Veneto- Luca Zaia (Liga Nordului) au transmis un mesaj de condolianţe familiei românului. “Suntem alături de soţia şi copiii lui Mihai- un muncitor străin care a venit aici pentru a asigura un viitor mai bun familiei sale”- se citeşte în mesajul transmis de Luca Zaia.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gelu, eroul din Casteldimezzo

Criza economică/ Wall Street Journal: Italia a ajuns mai riscantă decât România