in

Gelu, eroul din Casteldimezzo

A sfidat flăcările ore la rând singur în mijlocul incendiului pentru a apăra restaurantul patronului şi locul său de muncă şi apoi a rămas să vegheze noaptea întreaga faleză, salvată de foc, la final, graţie intervenţiei pompierilor şi a Corpului forestier, pentru a se asigura că niciun focar nu va reizbucni în urma rafalelor calde de vânt. Un român- Gelu Serban/ a fost declarat erou de patronul lui, scrie “Il Resto del Carlino” din Pesaro.

"Nu voi înceta niciodată să-i mulţumesc"

"Un leu, un adevărat erou, nu voi şti niciodată cum să-i mulţumesc cu adevărat", spune despre cele întâmplate patronul restaurantului "Il Circolino del molo" din micul golf de la poalele localităţii Casteldimezzo, Giovanni Cenni, arhitect, care a petrecut luni 20 iunie ore de teroare la telefon între Milano şi Cattolica pentru a sta în contact cu cel care era prezent la faţa locului.

"Paznicul restaurantului meu – povesteşte Cenni – românul de 42 de ani Gelu Serban era singur în local şi în mijlocul incendiului când flăcările au izbucnit luni după-amiază de-a lungul coastei din Casteldimezzo (provincia Pesaro – n.r.). Luni e ziua când e închis localul nostru şi astfel numai el putea fi prin preajmă. Insă a început să acţioneze aşa cum putea pentru a proteja restaurantul şi întreaga zonă înainte, pe timpul şi după sosirea salvatorilor. A utilizat orice mijloc aflat la dispoziţia sa, găleţi şi apă curentă şi orice altceva pentru a crea un fel de barieră anti-flăcări de-a lungul întregului perimetru. Si acum se poate observa munca sa ce a durat ore la rând pentru că pe jos a rămas un fel de inel de pământ ars în jurul zonei. Cu siguranţă trebuie să mulţumim salvatorilor, dar amicul nostru Gelu a fost un erou, cu riscul de a fi rănit”.

Cenni povesteşte care a fost momentul cel mai teribil: “Luni după-amiază, la un moment dat, s-au întrerupt legăturile telefonice şi m-am temut pentru câteva clipe de ce era mai rău. Apoi am reuşit din nou să vorbesc cu el şi totul a mers bine. Si când te gândeşti că era acolo de dimineaţă şi a rămas apoi şi pe timpul întregii nopţi următoare incendiului pentru a proteja zona şi a verifica să nu existe mai multe riscuri. Nu voi înceta niciodată să-i mulţumesc".

Acum faleza de la poalele localităţii Casteldimezzo este distrusă: "Au căzut şi stâlpii de telefon şi de iluminare – explică Cenni – un adevărat dezastru. Pentru noi rămâne cu adevărat o experienţă urâtă, dar deja pe timpul weekend-ului vom redeschide totul în deplină normalitate şi totul graţie paznicului nostru". Un episod care încă o dată îndepărtează prejudecăţile privind străinii imigranţi din Italia: "Cunosc italieni mai răi decât prietenul meu român Gelu – spune Cenni – şi şi acest episod poate lăsa o urmă asupra opiniei comune".

(sursa: Il Resto del Carlino)

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Violul de la Guidonia/ Românii acuzaţi de complicitate şi masacraţi de presa italiană sunt nevinovaţi/ VIDEO

Fănică şi Mihai, morţi ieri pe şantierele din Italia/ “Mulţi români nu denunţă accidentele, de frică să nu fie concediaţi”