in

Giorgio Napolitano: „Imigranţii, energia vitală de care are nevoie Italia”

Roma – 16 noiembrie, 2011 – "Avem nevoie de o reformă, iar copiii sunt principala problemă a societăţii noastre, contribuţia lor este esenţială chiar şi pentru susţinerea datoriei publice. Avem nevoie să medităm asupra unei posibilă reforme a modalităţilor şi timpului necesar acordării cetăţeniei pentru copii." Iată apelul lansat ieri dimineaţă, de preşedintele Giorgio Napolitano (Foto- Quirinale), în cadrul unei întâlniri, la Quirinale, cu o delegaţie formată din noi cetăţeni italieni

"În cadrul diferitelor proiecte de reformă de naţionalitate, principala problemă deschisă rămâne în prezent, cea a copiilor şi tinerilor. Mulţi dintre ei – a spus şeful statului –nu pot fi consideraţi, prin lege, concetăţenii noştri, pentru că în mod oficial legislaţia italiană nu o permite, dar aceşti tineri sunt italieni în viaţa lor de zi cu zi, prin sentimentele şi percepţia identităţii lor. "

"Recent s-a ajuns la o sensibilitate semnificativă şi răspândită în rândul clasei politice faţă de această temă- amintesc dezbaterile din cadrul Camerei Deputaţilor din ianuarie 2010, şi am observat, de asemenea, o deschidere pe scara larga a opiniei publice italiene, faţă de recunoaşterea faptului ca acei copii născuţi în Italia din părinţi străini să devină italieni. În general italienii sunt deschişi faţă de copiii imigranţilor”.

Potrivit preşedintelui Republicii, "dacă vrem ca copiii, nepoţii sau chiar strănepoţii cetăţenilor noştri aflaţi peste hotare să menţină o legătură cu Italia şi să se simtă într-o anumită măsură italieni, nu putem cere celor care s-au născut aici din părinţi străini să nu-şi păstreze propria identitate, să-şi uite originile, cel mai important lucru este ca acel tânăr să vrea să trăiască în Italia şi să contribuie la societate, prin aportul său, respectând valorile constituţionale, datoria civică şi legislaţia ţării noastre. "

"Trebuie să fim mândri – a subliniat Napolitano-de faptul că, menţinând în acelaşi timp o legătură cu originile, ei îşi exprimă dorinţa de a deveni italieni. E un fapt important pentru că arată aprecierea şi încrederea faţă de ţara noastră- deci avem responsabilitatea şi obligaţia de a nu trăda această credinţă în Italia".

"Străini născuţi în Italia, care sunt încă imigranţi, din punct de vedere juridic, sunt circa o jumătate de milion, iar în  total copiii străini care trăiesc în Italia sunt aproape un milion, dintre care mai mult de 700 de mii studiază în şcolile noastre. Fără aceşti tineri, ţara noastră ar fi cu mult mai bătrână, şi ar avea ar avea o capacitate mai mică de dezvoltare Fără contribuţia lor, viitorul societăţii noastre şi cel al economiei noastre, inclusiv povara datoriei publice, ar putea fi chiar mai dificil de susţinut. "

Citiţi AICI textul integral al discursului preşedintelui Girogio Napolitano

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ultimă oră/ UNAR condamnă emisiunea “Lo Zoo di 105” şi pe personajul Zlatan

Vicenza/ O mamă disperată şi-a dat foc de dorul copiilor rămaşi în ţară