in

Italia, șomaj de 13%, cea mai mare rată din 1977

Şomajul continuă să crească în Italia, ajungând la cote alarmante. Potrivit Istat, în februarie 2014 a ajuns la 13%, în creştere cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Este vorba de procentul cel mai ridicat din 1977.

În Germania, pentru a avea un termen de comparaţie, rata de şomaj este de 6,7%. În Italia sunt 3.307.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, o creştere de 272.000 pe bază anuală.

Veşti proaste şi pentru tineri: rata de şomaj a categoriei 15-24 de ani a ajuns în februarie la 42,3%. Numărul tinerilor cu vârsta între 15 şi 24 de ani în căutarea unui loc de muncă a ajuns la 678.000.

Nou record al şomajului în Italia: nivelul cel mai ridicat din ultimii 35 de ani

Potrivit Istat, în Italia rezultă a fi angajată circa o persoană din două în rândul celor între 15 şi 64 de ani.

Optimism

“Este o dată tulburătoare – a spus premierul Matteo Renzi. Într-un an s-au pierdut 1.000 de locuri de muncă pe zi. Există semnale de refacere, dar nu sunt suficiente, Italia poate reporni, însă e nevoie să ne grăbim”.

Apoi premierul a promis: “Veţi vedea că procentul va reveni sub două cifre. Este un obiectiv pe care îl putem atinge”.

Imigranții din Italia: muncă necalificată, salarii mici, mai puține case cumpărate

Optimismul lui Renzi este în linie cu opinia ministrului Muncii, Giuliano Poletti. “Datele privind şomajul – a explicat Poletti – corespund în mod absolut cu previziunile”. Şi 2014 “va continuă să fie un an în care coada veninoasă a crizei se va intersecta cu sperate fenomene pozitive, datorită cărora numărul de şomeri încă va fi negativ dar mai bun decât cel de astăzi”, a adăugat ministrul. Apoi Poletti a anunţat că va consolida controalele privind utilizarea distorsionată a contractelor de colaborare la proiect şi a conturilor de plătitor TVA, pentru a identifica cazurile în care recurgerea la aceste tipuri de contracte “maschează rapoarte de muncă subordonată”.

Giovanni Toti, consilier politic Forza Italia, a comentat pe Twitter: “Şomaj record de 13%! Vă rog… fapte! Gata cu anunţurile… nu sunt alegerile primare. Acum sunteţi la Palatul Chigi”.

Sindicatele au lansat din nou un semnal de alarmă. Liderul Cisl Raffaele Bonanni a avertizat: “Cei care au responsabilităţi de guvern trebuie să indice o cale de ieşire concretă în faţa acestor cifre dramatice”. Statistici Asociaţia Confesercenti a difuzat datele unui studiu Swg pe baza căruia 6 italieni din 10 se tem că-şi vor pierde locul de muncă sau că-l va pierde una dintre rude.

Criza din Italia afectează şi străinii: mai mulţi şomeri

“În detaliu – explică nota asociaţiei comercianţilor – 24,6% dintre intervievaţi au admis că le este foarte teamă de un nou şomer în familie, în timp ce 37,2% se tem suficient de mult. Existenţa unei perspective de concediere, dar puţin probabilă, este luată în considerare de 24,8%. Cu totul în siguranţă se simte 1 italian din 10.”

Creşterea numărul şomerilor înregistrată în Italia, potrivit datelor Eurostat, este a treia cea mai înaltă dintre ţările UE-18, după creşterea din Cipru, care a trecut de la 14,7% la 16,7%, şi din Grecia, unde numărul şomerilor a trecut de la 26,3% la 27,5%. În zona euro şomajul rămâne stabil la 11,9%, în timp ce în UE-28 este de 10,6%, o scădere uşoară faţă de procentul de 10,7% din ianuarie.

Ratele cele mai joase au fost înregistrate în Austria (4,8%) şi Germania (5,1%), cele mai ridicate în Grecia (27,5%) şi Spania (25,6%). Purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Muncă, Laszlo Andor, a spus că “şomajul tinerilor este o problemă serioasă în Italia şi se şi înrăutăţeşte”. Şomajul tinerilor s-a dublat în şase ani. În 2007 rata era de 20,3%, nivelul minim atins din 1990, în 2013 a ajuns la 40%.

Ca şomaj al tinerilor, Italia se clasează pe locul al patrulea după Grecia (58,6%) Spania (55,7%) şi Croaţia (49,9%), dintr-un total de 34 de ţări luate în considerare.

Șomaj la cote maxime în Italia, în luna octombrie 12,5% fără muncă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Despre Dan Puric, Providenţă, soarta Basarabiei şi mântuirea României

Vandam și Robin Hud, prinși la furat în Italia