in

Italia susţine necondiţionat intrarea României în Schengen

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut pe 27 ianuarie, la Bucureşti, consultări cu Alfredo Mantica, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene.

În ceea ce priveşte procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, secretarul de stat Aurescu a mulţumit oficialului italian „pentru sprijinul pe care Italia îl acordă în mod necondiţionat pentru acest deziderat al României”.

Secretarul de stat Alfredo Mantica a evidenţiat, referitor la acest subiect, că ţara sa susţine eforturile României de aderare la spaţiul Schengen, considerând că decizia trebuie luată numai în funcţie de criteriile tehnice, care trebuie îndeplinite. „Procedurile privind aderarea unui stat la spaţiul Schengen sunt clar prevăzute şi reglementate, evaluările vizează eforturile tehnice pe care o ţară le face pentru a îndeplini obiectivele din acquis-ul Schengen. Nu trebuie să apară criterii diferite, care să afecteze regulile stabilite sau alte tipuri de presiuni, care să nu fie în conformitate cu spiritul european”, a subliniat secretarul de stat italian.

Una dintre principalele teme bilaterale discutate a fost cel de-al doilea Summit interguvernamental româno-italian, care va avea loc la Bucureşti, în prima jumătate a lunii mai 2011. „Am discutat despre pregătirea, în plan bilateral, a celui de-al doilea Summit interguvernamental româno-italian – şedinţa comună de Guvern dintre România şi Italia – care va avea loc în luna mai, un accent deosebit urmând să fie pus pe componenta economică a parteneriatului dintre România şi Italia”, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat român a evidenţiat că, în relaţia bilaterală, cooperarea economică ocupă un loc foarte important. Astfel, în 2010, schimburile economice bilaterale au ajuns la valoarea de peste 7,6 miliarde de euro (raportat la data de 30 septembrie 2010), cu o creştere de 16,55% faţă de 2009. „De asemenea, putem spune că firmele italiene contribuie cu aprox. 7- 8% la PIB-ul României, în timp ce firmele româneşti în Italia şi cetăţenii români care lucrează în Italia contribuie cu aprox. 1,2% la PIB-ul Italiei. Fără îndoială este extrem de elocvent faptul că Italia se menţine pe poziţia a doua în ceea ce priveşte volumul schimburilor economice dintre România şi orice alt stat”, a evidenţiat secretarul de stat român.

La rândul său, secretarul de stat Alfredo Mantica a subliniat că firmele italiene manifestă un interes sporit pentru ţara noastră, în domenii cum ar fi energia nucleară, infrastructura sau transporturile.

Discuţiile dintre cei doi demnitari au evidenţiat, de asemenea, că, în ceea ce priveşte relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Italia şi România sprijină parcursul european al acestui stat, în special în contextul favorabil, post-electoral de la Chişinău.

Consultările româno-italiene din 27 ianuarie de la Bucureşti se înscriu în dialogul curent între cele două ministere de externe, în spiritul prevederilor parteneriatului strategic consolidat existent între România şi Italia. Este a doua rundă de consultări a celor doi demnitari, în interval de mai puţin de o lună şi jumătate, după convorbirile organizate, la Roma, la 16 decembrie 2010, cu prilejul vizitei secretarului de stat român pentru afaceri europene. Cu acea ocazie, Bogdan Aurescu a participat la vernisajul expoziţiei „Aurul antic al României”, deschisă până pe 3 aprilie la Forul lui Traian.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

19 ani, arestat la Ancona pentru crimă

Wiliam Brînză: Diaspora decisiva la alegeri