in

Milano, protest împotriva gazelor de şist / Roxana Macovei: „Organizez acest miting pentru că îmi iubesc țara”

Protestele împotriva extracției gazelor prin metoda fracturării hidraulice au ajuns și la Milano. Sâmbătă, 16 noiembrie, la ora 13.00, românii din Lombardia au fost chemați să protesteze în mod pașnic în Via dei Mercanti, lângă Dom. Mitingul a fost autorizat de autoritățile italiene și a fost organizat de Roxana Macovei, asistentă medicală la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo, orginară din Bârlad, epicentrul protestelor contra gazelor de șist.

„Locuiesc în Italia de 10 ani, dar atunci când mă întorc în țara mea, în orașul meu natal, sper să o fac într-un mediu curat”, a declarat organizatoarea.

Potrivit apelului de pe pagina de Facebook special creată, mitingul a fost organizat cu acordul Primăriei, a Poliției și a Prefecturii din Milano. «Va fi un miting de protest pașnic, în care se vor respecta toate legile impuse de țara gazdă. Principalele subiecte ale acestei manifestări vor fi gazele de șist și Roșia Montană. Haideți să îi susținem pe frații noștri din România, care în acest moment duc o luptă de rezistență împotriva contaminării ambientale! UNIȚI SALVĂM ROMÂNIA!», se mai spune în apel.


ROMÂNI, E TIMPUL SĂ FIM UNIŢI! Românii din Italia sunt alături de ţara lor! Miting de protest împotriva exploatării gazelor de şist

Data: 16 Noiembrie 2013

Ora: 13.00

Locul: Via dei Mercanti, MILANO (lângă Piazza Duomo)

Vocea noastră contează ! VOX POPULI VOX DEI. Ieşim să luptăm pentru vieţile noastre, voi pe unde o să fiţi?


Am stat de vorbă cu Roxana Macovei despre motivele care au determinat-o să organizeze acest protest.

Roxana Macovei, care sunt motivele pentru care ai decis să organizezi un miting de protest?

«Motivele mele sunt foarte simple: nu vreau un viitor în care contaminarea mediului să fie la ordinea zilei. Acest lucru e privit cu prea mare superficialitate de oamenii care ar trebui să acționeze în interesul nostru, al cetățenilor.»

Mulți gândesc așa, numai că puțini fac un pas înainte și protestează și mult mai puțini își asumă organizarea unui protest.

«Atunci fac parte dintre „acești puțini” și sper ca acestora să li se alăture cât mai mulți, zi de zi.»

De când ești în Italia și de ce ai emigrat?

«Locuiesc în Italia de 10 ani și am emigrat datorită părinților mei care se aflau deja de câțiva ani buni aici, așa că am venit cu soțul și cu fetița mea care avea 1 an. Am lăsat un loc de muncă într-un centru estetic și am plecat în Italia… eram mai curioasă decât un copil… vream să văd cum este în afara României, cum se trăiește, cultura de afară, mentalitatea… Intre timp m-am maturizat, am învățat o groază de lucruri, am cunoscut persoane extraordinare și am învățat de la fiecare câte ceva.»

Protest organizat la Milano împotriva exploatării gazelor de şist în România

Întrebare obligatorie: ești cu Ponta sau cu Băsescu? Ce interes ascuns urmărești?

«Eu, Roxana Macovei, declar că nu aparțin niciunui comitet, asociație sau partid politic. Organizez acest miting pentru că îmi iubesc țara și nu pot accepta toate măgăriile guvernanților noștri! ~mi pare rău dacă anumite persoane sunt dezamăgite, dar sunt o persoană cât se poate de simplă.»

De ce te mai interesează ce se întâmplă în România? Vrei să te mai întorci?

«Îmi doresc să mă întorc în România, este țara mea și sângele apă nu se face, dar vreau să mă întorc într-o țară curată, în care să merg să beau apă din fântâna bunicilor mei și să nu mă gândesc că ar putea conține cine știe câte substanțe toxice… Vreau să mă întorc într-o țară în care democrația este respectată și oamenii nu sunt legitimați, fotografiați și luați de poliție doar pentru că au avut „tupeul” să-și spună părerea în mod public… Aceasta nu este democrație, este comunism camuflat! Una din frazele mele preferate este: Vox populi vox Dei.»

Câți vor veni la miting? Cunoști mulți români care își consumă timpul lor pentru o cauză comună?

«Îmi doresc să vină cât mai mulți! Trebuie să fim uniți, să fim o unică voce! Ne dorim aceleași lucruri, de ce să nu ne unim pentru a schimba ceva în acest sistem care deja ne-a demonstrat de ce este capabil ? Oamenii trebuie să înțeleagă că lucrurile nu se schimbă stând pe canapele, uitându-se la televizor și plângându-și de milă. Am persoane minunate lângă mine, familia, foarte mulți prieteni, chiar și noi prieteni, care cred în aceleași lucruri ca și mine, care își doresc aceleași lucruri pentru țara lor și care mă susțin și mă ajută în atingerea acestui obiectiv.»

Ești în legătura cu organizatorii protestului din România?

«Le citesc postările pe facebook și m-am înscris în două – trei grupuri, sunt curioasă de ceea ce se întâmplă în România și îmi place să mă informez și să trag propriile concluzii.»

Îți propui să protestezi și contra exploatarii de la Roșia Montană. Ce au în comun cele două situații?

«Cu siguranță vor fi la miting și persoane care vor protesta împotriva exploatării de la Roșia Montană și au tot dreptul să o facă și suntem alături de ei. Roșia Montană face parte din România și tot ceea ce se întâmplă acolo este la fel de grav.»

Problemele României sunt Roșia Montană și gazele de șist? Nu sunt și multe alte motive de protest, cum ar fi corupția, birocrația, prăbușirea educației, a asistenței sanitare, etc.?

«Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist sunt problemele cele mai iminente la ora actuală, cele două lucruri pe care trebuie să le rezolvăm cât mai curând dacă vrem liniște în țară. Asta nu înseamnă că sistemul de învățământ, sistemul sanitar sau corupția care este în România nu sunt importante. Sunt foarte importante și sper ca poporul să înceapă să-și spună cuvântul și în privința acestor lucruri la fel de importante.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Oana Grigoruț, românca pe cale să devină noul idol al adolescenților americani

Cătălin Botezatu, designer pentru Gerard Depardieu şi Monica Bellucci