in

Ministra Diasporei, despre protestele românilor din străinătate: «Sunt legitime»

Comisia de aprobare a proiectelor venite de la asociațiile din diaspora se va reuni nu o dată pe an, ca până acum, ci de două ori pe lună, a explicat ministra Românilor de Pretutideni, Andreea Păstârnac, într-un interviu acordat Agerpres.

«Vom încerca să facem reuniuni ale comisiei de evaluare bilunare. În același timp, legea permite ca ele să fie făcute și în momentul în care este necesar. Considerăm, din experiența anterioară, că o sesiune de evaluare bilunară permite un dialog real cu asociațiile, organizațiile, persoanele care propun proiecte. (…) E important de reținut că actualul buget este mai mare cu o treime decât execuția bugetară din ultimii ani, față de execuția bugetară din ultimii aproape cinci ani.», a explicat ministrul.

Câți bani sunt alocați acestor proiecte și câte sesiuni de finanțare sunt? «În momentul de față, pentru proiecte sunt alocate 8 milioane de lei. Dacă menținem ritmul unor sesiuni bilunare, este foarte simplu de calculat acest lucru, dar în cazul în care va fi nevoie și legea ne va permite vor mai fi sesiuni suplimentare.», a mai explicat Andreea Păstârnac.

Ministra a făcut referire și la Brexit și situația românilor din UK, pentru care vor fi oferte de muncă în România!

«Avem un proiect pe care sperăm că îl vom putea lansa în cooperare cu aceste comunități din Marea Britanie, legat de bursa locurilor de muncă. Nu este un proiect care va fi dedicat numai românilor din Mare Britanie, dar considerăm că acolo, din cauza iminenței acestei ieșiri din spațiul european, este nevoie să informăm cetățenii noștri despre posibilitățile de a lucra în alte state în Uniunea Europeană, dar mai ales în România

Ministrul Diasporei a răspuns și unei întrebări legate de protestele contra guvernului din care face și ea parte: le-a catalogat ca legitime, românii din străinătate simțind mai intens realitatea din România. 

Încă mai sunt proteste în București, au fost proteste și în diaspora. Cum vă raportați la ele?

Andreea Păstârnac: «Ne raportăm la protestele din diaspora în primul rând — au fost proteste în marile orașe din Europa, proteste semnificative — ca la dreptul de exprimare liber al cetățenilor români aflați în Europa în mare parte, dar nu numai, și poate aș reveni la modul la care am început discuția. De multe ori, cei care sunt departe de casă simt mai intens realitatea din România — politică, socială — și simt mai mult nevoia să se exprime decât noi, poate, care suntem acasă. Marea majoritate a protestelor au fost pașnice, au fost proteste care au permis să auzim foarte clar care este dorința, care este dorința de schimbare a acestor comunități. În multe capitale a existat chiar și un dialog cu misiunea diplomatică și trebuie să înțelegem că aceste forme de exprimare sunt legitime și că ele reprezintă tot o etapă a dialogului, chiar dacă, câteodată, acest dialog este extrem de ferm.»

Tot interviul poate fi citit AICI

Imagini simbol ale revoluției din diaspora: Joncțiunea dintre generații, mamă și fiică protestează la mii de km depărtare una de alta

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Și Italia are Basarabia sa. 10 februarie – ”Giorno del Ricordo”

Protest la Aosta: ”Românii ne-au însultat, italienii ne-au felicitat”