in

Ministrul diasporei, Angel Tîlvăr, a ”debarcat” la Ragusa în Sicilia. ”Împreună cu autoritățile italiene vom activa un mecanism de ajutor pentru românii de aici”

Ministrul diasporei, Angel Tîlvăr, a ales ca prima sa vizită oficială în Italia (a doua în afara țării, după cea din Serbia, de săptămâna trecută) să fie în Sicilia. Nu a ales nici Roma, nici Milano sau un alt oraș cu comunitate românească mare, așa cum au făcut majoritatea politicienilor români la început de mandat, ci s-a deplasat la Catania și Ragusa. ”Au fost informații care au determinat ca statul român, prin departamentul nostru, să dorească să vadă cum stau lucrurile la fața locului”, a declarat ministrul în exclusivitate pentru publicația noastră, prima declarație oficială de la începutul vizitei, referindu-se la numeroasele materiale publicate despre cazurile disperate ale conaționalilor noștri care trăiesc și muncesc pe câmpurile din Ragusa.


În perioada 27 februarie – 2 martie, Angel Tîlvăr – ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare efectuează o vizită la Catania și Ragusa. Ministru este însoțit de Alina Hagima, director general al DPRP și Smaranda Vornicu, consilier pe probleme de comunicare. Alături de delegație a fost prezentă pe parcursul vizitelor oficiale și Carmen Liliana Iacob, consul șef al misiunii de la Catania.

Vizita a început vineri, 27 februarie, printr-o întâlnire a delegației DRP cu comunitatea românească din Sicilia, la sediul Consulatului General al României de la Catania. ”Ieri a fost o întâlnire foarte emoționantă la consulatul nostru…”, ne-a declarat Angel Tîlvăr.

Au urmat apoi întâlniri oficiale cu Prefectul din Ragusa, Annunziato Vardè, Primarul Federico Piccitto și președintele Consiliului Local din Ragusa, Giovanni Iacono. În urma întâlniri s-a decis crearea unui mecanism care să ajute românii aflați în dificultate. ”Dorința noastră, împreună cu autoritățile de aici, este ca să existe o procedură prin care la cele mai mici semnale să se activeze mecanismul de ajutor pentru români.” ne-a spus ministrul.

Întâlnirea cu primarul Federico Piccitto și președintele Consiliului Local din Ragusa, Giovanni Iacono


Întâlnirea cu prefectul din Ragusa,  Annunziato Vardè


Iată mai jos și interviul complet, pe care ministrul l-a oferit în exclusivitate publicației noastrea:

Domnule ministru, de ce ați ales Sicilia? Este prima vizită oficială pe care o faceți în Italia de când ați fost numit ministru al diasporei.

În spațiul public românesc din ultima perioadă și nu numai, au fost informații care au determinat ca statul român, departamentul nostru, să dorească să vadă cum stau lucrurile la fața locului întrucât scopul nostru este ca românii, oriunde ar trăi, să fie respectat și să îi fie garantate drepturile, de felul în care muncesc, în care traiesc. Ne-am dorit ca, după apariția acelor semnalele, să vin la fața locului, să încerc să ajut și să aflu cum stau lucrurile.

A contat și felul în care m-am sfătuit cu unii români din Italia și cred că a fost o decizie bună să vin aici.

Imaginea pe care a descris-o presa e asemănătoare cu a celei pe care ați întâlnit-o acolo, la fața locului?

Este o imagine complementară. Sunt lucuri care au fost prezentate cu acuratețe, de asemenea sunt lucruri pe care atât comunitatea, cât și autoritățile cu care m-am întâlnit, mi le-au prezentat și care jutifică preocuparea noastră. Toate acestea justifică și dorința noastră împreună cu autoritățile de aici, ca să existe o procedură prin care la cele mai mici semnale să se activeze mecanismul de ajutor pentru români.

Au fost discutii pe care le-am purtat într-o manieră constructivă și sper ca și de aici încolo lucrurile să stea la fel, pentru ca românii să poată să se sprijine pe ajutorul nostru și să nu aibă sentimentul că sunt singuri.


Concret, procedura la care vă referiți cum funcționează? Românii care se află în dificultate ar trebui să se adreseze autorităților locale, care mai apoi vor transmite situația către consulat și implicit departamentului pe care îl conduceți?

Exact. Consulatul de aici își face treaba și sunt mulțumit de ce am găsit aici. Mai mult decât atât am luat decizia ca, referitor la problemele de muncă pe care ni le-au povestit românii de aici, să se deplaseze de la Roma, de la ambasadă, și un reprezentant al ministerului muncii. În felul acesta vreau să apreciez solicitudinea de care a dat dovada doamna ministru Rovana Plumb. Vrem să fim prezenți, sa răspundem pe loc pe probleme de muncă sau alte probleme punctuale.

Cum comentați absența ambasadoarei Dana Constantinescu, de la această vizită? Sicilia e un punct fierbinte, la ambasadă au fost trimise din comunitate sesizări cu privire la situația româncelor din Ragusa și nu numai.

Am înțeles că sunt acțiuni ale românilor din Roma care necesită prezența colegilor de la ambasadă. Cred că am reușit să suplinesc lipsa colegilor din Roma.

Ce impresie v-a lasat comunitatea românească din Sicilia?

Am vorbit cu mulți români și am discutat pe îndelete timp de 3 ore. Cei prezenți au abordat majortatea problemelelor cu care se confruntă. Am construit delegatia într-un anumit fel și aici mă refer la prezența doamnei Alina Hagima, director general al DPRP, pentru a putea răspunde și întrebărilor legate de proiectele finanțate de statul român.

Oricum, urmează să ne mai întâlnim cu câteva grupuri formate din mediul asociativ românesc de aici. Pot să adaug că ieri a fost o întâlnire foarte emoționantă la consulatul nostru. Am reușit pe de o parte să discutăm despre acțiunile pe care le-am intreprins aici de-a lungul vremii iar pe de altă parte, chestiuni legate îmbunătățirea activității noastre în țară. Personal nu sunt mulțumit de numărul celor care în anii trecuți au reușit să primească sprijinul României pentru acțiunuile care vizează păstrarea tradițiilor și identității românești.

Conaționalii noștri ne-au explicat dificultățile pe care le au în accesarea acestor fonduri. Noi le-am garantat transparență totală, pentru ca în viitor să fie cât mai puține nemulțumiri.

Andi Rădiu

Întâlnirea cu comunitatea


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

De fiecare dată când mă întorc acasă, devin din nou copil

Roma, mașini cu numere românești incendiate. Mae „monitorizează cu atenție” situația