in

Roma, mașini cu numere românești incendiate. Mae „monitorizează cu atenție” situația

Roma, 1 martie 2014. În jurul orei 4 dimineaţa – ora locală – mai multe maşini cu număr de înmatriculare românesc, parcate pe o stradă secundară din cartierul Borghesiana, periferia est a Romei, au luat foc în acelaşi timp. Locuitorii cartierului s-au trezit brusc, atunci când au auzit o serie de bubuituri, una după alta, provenind din stradă. Şi-au văzut propriile maşini cuprinse de flăcări, scrie hotnews.ro.

Unul din proprietarii maşinilor arse la Roma, I. N., originar din Satu Mare, a depus o plângere la autorităţile italiene în care a povestit cum a fost înştiinţat de incendiu şi ce a văzut. Românul a povestit pentru hotnews.ro că şi-a parcat maşina, un BMW cu număr de Satu Mare, în faţa casei, în jurul orei 2:30 dimineaţă, într-un loc regulamentar, între alte maşini.

„În jurul orei 4:30 o vecină a sunat la uşa şi mi-a spus că ard câteva maşini sub casă. Am coborât şi am constatat că erau câteva maşini care ardeau, iar la locul incendiului se aflau deja pompierii care stingeau flăcările. Din păcate, maşina mea era complet arsă, iar înăuntru se afla şi documentul meu de identitate românesc.

Nu am fost niciodată ameninţat, dar, în mod ciudat, toate maşinile incendiate aveau număr de România, iar proprietarii locuiesc în acelaşi bloc cu mine, format din patru apartamente, dintre care un alt apartament ocupat de români, iar alte două de două familii de italieni. Nu ne-am certat niciodată cu nimeni”.


Ioan Pop, un român cunoscut la Roma pentru activitatea sa în cadrul comunităţii, a ajuns la locul incendiului în jurul orei 6 şi a povestit pentru dinitalia.blogspot.it ce a văzut:

„Cinci maşini cu număr românesc, toate parcate pe aceeaşi stradă, au fost efectiv distruse de flăcări. Am văzut un Opel, un Ford, un Mercedes . Au venit carabinierii, după alarma dată de cetăţeni. Cineva le-a stropit cu benzină, apoi a dat foc. Pe stradă era doar o singură maşină cu număr de Italia, care a rămas neatinsă. Cred că e un episod de rasism evident”.


foto: dinitalia.blogspot.it


Referitor la incidentul care a avut loc la Roma, în dimineața zilei de 1 martie, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Roma, s-a autosesizat cu privire la incidentul care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 martie 2015 în urma căruia cinci mașini cu număr de înmatriculare românesc au fost incendiate pe o stradă din capitala Italiei.

Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale atât pe lângă comandamentul de pompieri din Roma, cât şi pe lângă comandamentul central al carabinierilor din Roma, în vederea obţinerii de informaţii oficiale referitor la circumstanţele producerii incidentului şi a identităţii deținătorilor autovehiculelor incendiate.

Potrivit primelor date obţinute, în afara pagubelor materiale, incidentul nu s-a soldat cu victime. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma, urmărește cu deosebită atenţie cazul, fiind în aşteptarea unui răspuns oficial din partea autorităților locale.

Ministerul Afacerilor Externe constată că nu este pentru prima oară când are loc un astfel de episod în perimetrul capitelei italiene în care autovehicule cu numere de înregistrare românești sunt incendiate, aceasta inducând suspiciunea că asemenea acte ar putea avea și motivații de natură xenofobă.

Pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea ca autoritățile locale să investigheze cu maximă seriozitate incidentul produs în dimineața zilei de 1 martie 2015, inclusiv sub aspectul săvârșirii unei fapte cu motivații xenofobe.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul diasporei, Angel Tîlvăr, a ”debarcat” la Ragusa în Sicilia. ”Împreună cu autoritățile italiene vom activa un mecanism de ajutor pentru românii de aici”

Migrația românilor afectează serios învățământul superior: universităţile româneşti rămân fără studenţi