in

O parte dintre migranții opriți de Salvini să debarce vor fi trimiși în România

Rescued migrants on the deck of an Armed Forces of Malta (AFM) patrol boat reach out for bottles of water being distributed by a soldier in a biohazard suit after arriving at the AFM's Maritime Squadron base at Haywharf in Valletta's Marsamxett Harbour January 22, 2015. A Maltese patrol boat rescued about 80 migrants in a drifting dinghy off the island early on Thursday, but another 20 people were feared to have perished. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (MALTA - Tags: MILITARY SOCIETY IMMIGRATION) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA

Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunţat miercuri că cei 47 de migranţi blocaţi de 12 zile pe nava de salvare Sea-Watch 3, în Sicilia, vor avea permisiunea de debarcare în Italia în orele următoare, urmând a fi repartizaţi între şapte state europene, printre care şi România.

”Luxemburg tocmai s-a adăugat listei de ţări prietene care au răspuns invitaţiei noastre (de a prelua migranţi). Acum suntem şapte state. În orele următoare vor începe operaţiunile de debarcare”, a declarat Conte într-o conferinţă de presă la Milano, potrivit Agerpres.

Din acest grup de ţări mai fac parte Italia, Franţa, Germania, Malta, Portugalia şi România.

Nava Sea-Watch 3 sub pavilion olandez, închiriată de organizaţia neguvernamentală germană cu acelaşi nume, se află acum ancorată la circa 2 km de portul Siracusa, din estul Siciliei.

La bordul său se găsesc cei 47 de migranţi salvaţi la 19 ianuarie.

Debarcarea lor a fost blocată de ministrul de Interne Matteo Salvini, care în acest fel a dorit să sensibilizeze Europa cu privire la fluxul de migranți din Mediterana pe care Italia a trebuit să-l gestioneze singură până acum. Acum o instanță din Sicilia cere judecarea lui Salvini pentru „sechestru de persoane”, cu referire la un alt caz în care ministrul a interzis debarcarea în portul Catania a 177 migranți, aflați pe nava Diciotti a Gărzii de Coastă.