Menu
in

Investigație șoc: „Pădurile protejate din România, tăiate pentru a produce peleți. Italia printre principalii clienți”: ancheta EIA cu Greenpeace

 Știri Italia – Peleți din lemn din păduri protejate ale României ajung în Italia – Agenția de Investigații de Mediu (Environmental Investigation Agency – EIA) i-a urmărit pe furnizorii de lemn ai ABC EcoForest, companie care se definește drept „cel mai mare producător de peleți din vestul Romaniei”.

Compania este certificată cu marca internaționala de calitate ENplus, dar EIA (agenție americană, filială a celei din UK) a descoperit că peleții sunt produși prin așchierea și tocarea buștenilor întregi de copaci.

Pentru a fi respecta regulile, peleții ar trebui să fie făcuți din rumeguș și resturi de la tăierea lemnului. Mai mult, buștenii provin din zone protejate de pădure!!!

Clienții acestor peleți sunt companii din Italia, Franța și Polonia, scrie Il Fatto Quotidiano.

Peleți din lemn din păduri protejate ale României ajung în Italia

„Avem clienți în Italia care solicită cantități foarte mari de peleți și nu reușim să le satisfacem pe deplin solicitările. Avem o producție medie de 50-60 de camioane de lemne pe lună”.

Este un fragment din conversația telefonică a unui agent sub acoperire al Agenției de Investigații de Mediu (EIA) – care s-a prefăcut a fi un potențial cumpărător – și a unui manager al ABC EcoForest, companie care se definește drept cel mai mare producător de peleți din vestul României, certificat cu eticheta internationala de calitate ENplus.

Prețul peleților s-a dublat în Italia, un sac de 15 kg a ajuns la 10 euro. „Prea mare cererea”

Peleți din lemn din păduri protejate – Anchetatorii de la agenția americană, în colaborare cu Greenpeace România, a urmărit furnizorii de lemn ai acestei companii descoperind că peleții sunt produse prin așchiat trunchiuri întregi de copaci. Nu numai atât: copacii sunt tăiați în pădurile Natura 2000, rețeaua europeană de situri protejate pentru conservarea biodiversității.

Investigația arată o realitate care contrastează cu cea descrisă pe site-ul ENplus, conform căreia peleții certificati „se obțin în principal din rumeguș și reziduuri de gater”.

Reprezentantul companiei a confirmat prin telefon agentului sub acoperire că compania produce peleți folosind „doar așchii bușteni întregi” și că piețele lor de produse sunt Franța, Italia și Polonia.

Bușteni de copaci: de unde provin peleții românești

„În România, am constatat că majoritatea fabricilor de peleți cu certificare recunoscută internațional au prelucrat bușteni din păduri protejate în ultimul an”, spun anchetatorii EIA.

Ancheta – efectuată folosind sistemulromânesc de urmărire a lemnului Sumal timp de un an, până în august 2022 – arată că aproximativ 40% din transporturile de cherestea care părăsesc pădurile românești provine din zone protejate.

EIA a estimat un volum de peste 7 milioane de metri cubi anual. „Nu se poate cunoaște destinația multor transporturi – spune agenția – dar am constatat că mii dintre aceste încărcături erau destinate companiilor care produc peleți”.

Creșterea exporturilor din România

Datele Eurostat arată o creștere a exporturilor românești de peleți către restul Europei, cu o creștere de 71% a tonajului la începutul anului 2022 față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Odată cu oprirea exportului de lemn de către Ucraina, presiunea s-a mutat în partea românească a Carpaților”, spune Ciprian Galușca, șef campanii forestiere pentru Greenpeace România.

„Actuala directivă europeană privind sursele regenerabile, care califică energia produsă prin arderea lemnului drept „verde”, încurajează companiile românești să transforme copacii sănătoși în pelete pentru a fi exportați în țările vest-europene, precum Italia”.

Italia este cel mai mare consumator de peleți de uz casnic din lume , cu aproximativ 4 milioane de tone arse în fiecare an.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version