in

Războiul programărilor la consulate, asociație din Italia acuză MAE: ”Ne-au blocat adresa de mail, altora nu!”

Pe adresa de mail a redacției, am primit o sesizare din partea asociației „La Coccinella Viola” din Canzo. Asociația denunță faptul că adresa de mail a asociației a fost blocată de Centrul de Contact și Suport al MAE, din motive necunoscute, membrii asociației nemaiputând fi programați pentru a se prezenta la consulat în vederea obținerii de documente.

Motivația celor de la MAE a fost cât se poate de clară și cu un argument just: se evită ”Vânzarea locurilor de către anumite persoane care stăteau în față consulatului din Milano și făceau „pe bandă” programările online percepând o taxa de 100 de euro”. Asociația denunță însă faptul că alte asociații, care fac programări pentru membrii săi, sunt favorizate și își desfășoară activitatea nestingherite.

Iată scrisoarea:

”Bună ziua,

Prin prezenta vă aduc la cunoștință următorul aspect.

Ca să faciliteze eliberarea ordonată a documentelor cetățenilor români aflați în străinătate, MAE a înființat Centrul de Contact și Suport unde se fac programări online. Noi suntem o asociație culturală care oferă servicii gratuite cetățenilor români înscriși în asociație, și contra cost modic, legal, celor care nu au completat adeziunea. Încă de la începutul acestui sistem am avut solicitări în acest sens, fie pentru faptul că înscrișii noștri nu știau să folosească internetul, fie că nu aveau timp sau nu înțelegeau cum să completeze paginile respective (menționez că nu sunt  construite pentru înțelegerea oricui! ).

Astfel, asociația noastră a folosit o adresa de mail pentru înscrierea solicitanților. Din luna mai a.c. adresa oficială a asociației, respectiv [email protected] a fost blocată (la fel și IP-ul computerului asociației) și nu mai putem efectua nicio programare.

Am cerut explicații consulatului de care aparținem, Milano și ni s-a răspuns că MAE a blocat automat adresele de la care se făceau multe înscrieri, evitându-se astfel „vânzarea locurilor de către anumite persoane care stăteau în față consulatului din Milano și făceau „pe bandă” programările online percepând o taxa de 100 de euro”.

Consider că explicația aceasta este o invenție a Centrului de Contact și Suport, deoarece pe site-ul http://www.econsulat.ro nu poți rezerva pagini goale pentru a le putea „vinde”, ba mai mult, orice cerere este însoțită de un număr de înregistrare a solicitantului.

Motivația reală credem noi, ar putea fi că se preferă acest serviciu numai din partea anumitor asociații culturale. De altfel, pe geamul intern al consulatului Milano există o anume asociație care face publicitate programărilor gratuite „numai membrilor înscriși” și pe care o semnează o persoană cu titlul de „traducător” dând și numărul de telefon pentru a fi contactată de cei care se înscriu în asociația respectivă și implicit care beneficiază de acest serviciu gratuit.

Văzând aceste lucruri, și noi, asociația culturală prin președintele nostru doamna Doina Butnaru am cerut o întâlnire cu reprezentanții consulatului din Milano, am expus doleanțele noastre și am solicitat să ni se afișeze în același mod publicitatea asociației mai ales fiindcă și noi efectuăm programări online GRATUITE membrilor asociației iar doamna președinte este traducător autorizat. Ni s-a promis că se vor afișa toate asociațiile culturale care vin în sprijinul cetățenilor dar până în momentul de față acest lucru nu s-a întâmplat.

În continuare IP-ul computerului asociației noastre este blocat, la fel și adresa de mail de la care noi făceam programările celor care ne solicitau ajutorul.

Consider că aceste lucruri reprezintă un abuz instituțional care privează ajutorul dat voluntar cetățenilor români. Nu s-a verificat folosirea în mod abuziv al site-ului http://www.econsulat.ro ci doar se acceptă numai anumite persoane care să facă aceste programări. De altfel am sesizat atât MAE cât și Centrul de Contact și Suport fie prin mailuri trimise detaliat, fie pe site-ul respectiv ca „reclamație” dar nu am primit niciun răspuns.

Cu riscul de a nu fi agreați ca prezență la consulat, această instituție de stat românească, noi am spus mereu lucrurilor pe nume, și vă expunem aceste aspecte dumneavoastră, presei de calitate fiindcă dorim ca acest sistem să ajute cu adevărat cetățeanul român rezident în Italia nu numai anumiți cetățeni  .

Cu stimă!

Asociația „La Coccinella Viola”, Asociație Culturală pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Românilor în Italia.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul diasporei, Natalia Intotero: ”În 2017, circa 200.000 de români au ales să plece în afara graniţelor ţării”

Adio deodorante, japonezii au inventat ventilatorul pentru subraț. Vezi cum funcționează