in

Român atacat la Rovigo: «Cer protecție statului român. Mi-au dat foc la mașină, în Italia acum e mai periculos decât în Afganistan»

Unul dintre cei mai cunoscuți pescari români din delta fluviului Pad, Radu Emil Badea, ne-a contactat și ne-a povestit despre situația deosebit de gravă care durează de mult timp, prin care trece el și colegii români din zona deltei fluviului Pad: amenințări, violențe, controale exagerate ale forțelor de ordine, amenzi usturătoare și încercări de creare a dosarelor penale injustificat. Totul în detrimentul unor persoane ca el, care are o activitate legală de pescuit și comercializare a peștelui din zona deltei fluviului Pad.

Ultimul eveniment s-a întâmplat în weekendul trecut, atunci când camionetei sale i-au fost tăiate inițial cauciucurile, pentru ca duminică să fie incendiată. Daune de zeci de mii de euro.

”Nu se mai poate, cred că situația a devenit mai periculoasă ca în Afganistan”, ne-a declarat Radu Emil Badea. ”Fac un apel la ambasada României de la Roma, la Consulatele și parlamentarii aleși în diaspora: avem nevoie de ajutorul vostru, aici forțele de ordine ne-au devenit ostile.”, a completat el.

Radu Emil Badea are 47 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este de 5 ani în Italia, rezident la Taglio di Po, în provincia Rovigo, acolo unde a venit să practice ce știa mai bine în țară: pescuitul în Delta Dunării. ”Am plecat din țară pentru că mă săturasem să dau șpagă pentru a putea practica pescuitul ca afacere. În România nu mai puteam continua așa. Am venit în Italia cu speranța că aici legea e lege și ești protejat și încurajat să muncești în liniște. Nu a fost așa. Aici e și mai rău. Dacă ești român, aproape că nu ai nicio șansă”, ne-a spus el.

”Dacă ați ști prin câte am trecut, am nevoie de trei zile să vă povestesc. Ăștia de aici ne ucid, aici e o adevărată Mafie”, și-a început românul povestea.

Românul are un depozit legal unde poate depozita pește pentru a fi comercializat în Uniunea Europeană. Practică pescuitul profesionist, având toate licențele și documentele necesare. De când a început activitatea însă, a avut numai necazuri.

”Mi-au furat motoare, bărci, plase de pescuit și sigur nu au fost români, că ne cunoaștem aici. Am avut parte de momente când mi s-a încercat crearea de dosare penale, noroc că judecătorul a fost cinstit și nu s-a pornit nimic. Dar amenzi nu mai știu câte. Forțele de ordine sunt la tot pasul, pe noi, tot felul de persoane care ne bagă bețe în roate. Am investit în unelte de pescuit zeci de mii de euro, la început mi-au spus că sunt legale, după care se întorceau și mi le confiscau. Aș avea o grămadă de lucruri să vă povestesc.”, a continuat povestirea românul.

”Nu mai spun de violențe. Băieți români au fost aruncați în apă, bătuți, băgați în spital. Eu am apelat la avocat, mai știu cum să mă apăr, dar săracii oameni care n-au bani, ce fac? Zac în spital și nu își pot face dreptate.”, a completat el.

De-a lungul timpului, Gazeta Românească a publicat multe articole referitoare la infractorii și ”pirații” români din zona deltei Padului. L-am întrebat pe Radu Badea ce părere are. ”Sunt mulți care braconează, e adevărat. Mulți care fac tot felul de grozăvii. Dar noi, cei care lucrăm legal și plătim taxe și impozite, plătim poate din cauza asta. Nu știu ce să zic. Oricum, pescuitul ilegal îl practică și italienii sau alte nații, nu doar românii.”, ne-a spus el.

L-am rugat să ne povestească despre ultimul incident: o camionetă de-a sa a fost incendiată weekendul trecut. ”Păi sâmbătă mi-au tăiat cauciucurile, deși mașina a fost parcată la distanță de vreun curs de apă. Apoi, duminică i-au dat foc. Nici nu știu ce să mai zic. Aștept cu oarecare îngrijorare să văd ce spun carabinierii și autoritățile care investighează cazul. Deși, nu cred că se va întâmpla ceva. Forțele de ordine nu fac nimic aici pentru noi, sunt surde și oarbe.

În final, Radu Badea ne-a rugat să transmitem apelul său către autoritățile române și parlamentarii diasporei. ”Poate ei ne pot da o mână de ajutor, că în Italia se pare că nimeni nu ne protejează”.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monica Irimia, președinta asociației ”TraciaLand”, punct de reper pentru românii din Puglia: ”Am promovat mereu România”

Relația lui Mihai Tudose cu românii din străinătate, ce-a uitat fostul premier