in

Monica Irimia, președinta asociației ”TraciaLand”, punct de reper pentru românii din Puglia: ”Am promovat mereu România”

Monica Irimia este o româncă originară din Târgu Neamț, stabilită în Italia de mai bine de 17 ani la Bari, cu o activitate asociaționistică deosebită, cu activități care promovează tradițiile și turismul din România. Deși își iubește țara, locuiește cu mare plăcere în capitala Pugliei, zonă de care s-a îndrăgostit din prima clipă. A acceptat să ne prezinte o mică parte din experiența ei de român în Italia, într-un mic interviu acordat publicației noastre.

”Vin din orașul lui Creangă, de la la poalele Cetății Neamț a lui Stefan cel Mare. Locuiesc la Bari, în Italia, de la vârsta de 22 de ani. Am ales să trăiesc în acest oraș din prima zi. De când am ajuns m-am îndrăgostit de soare, de mare și de pământul acesta, de fapt de toată regiunea Puglia. Venisem doar pentru 3 luni, în acea perioadă în România aveam nevoie de o schimbare dar în mintea mea era doar pentru o perioada după care voiam să mă întorc să-mi continui studiile, pe atunci Știinte Politice la Facultatea Dimitrie Cantemir din București. Făceam acea facultate doar pentru că lucram deja în politică, la Camera Deputaților, foarte implicată în activitatea Partidul România Mare”, ne-a declarat ea la începutul interviului.

Cum a fost primul impact cu noua țară?

Dar când am ajuns la Bari, după câteva zile am avut o senzație de libertate si că de fapt mi-ar plăcea să fac cu totul altceva. În timp de lucram la o bătrânică drăguță, care m-a învațat italiana, m-a analizam ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac și la ce școală să mă înscriu.

La ce te-ai orientat?

De la bunica mea moștenesc tot ce se numește natural, mâncare, tratamente, plante, leacuri. Atunci am descoperit că există o școală cu aceste domenii care studiază naturopatia. Între timp m-am implicat în activități sociale la o biserică, eram voluntară la un ghișeu abia înființat unde toate persoanele străine ce căutau de muncă se  înscriau, iar italieni cu cerințelor lor.

Cum a decurs noua ta viață?

După patru ani am devenit Naturopata, dar și mămica. Am înființat o asociație  culturală de bunăstare psicofizică, un adevărat centru în care am organizat mereu activități și evenimente dedicate comunitații române care se înmulțise deja din ce în ce mai mult.

În 2012 am început sa colaborez cu o organizație universitară, ce avea parteneriat o societate di România si facultatea de bussines și turism pe proiecte de formare și orientare. Am început să merg des în România. În vacanța anului 2012 am cunoscut-o pe ideatoarea proiectului ”TraciaLand”, înregistrat în 2009 la Uniunea Europeană. Mi-a plăcut conceptul și împreună cu un prieten l-am tradus în italiană și l-am prezentat și în Italia. Asociația Europeană ”TraciaLand” se ocupă cu promovarea turismului și a tradițiilor.

Asociația a fost înregistrată și în Italia din anul acesta, „Associazione Europea TraciaLand Italia”, în care am fost numită președintă.

Ce alte evenimente ai organizat?

Am organizat mereu evenimente de promovare a României: legenda mărțișorului, costumele tradiționale, enogastronomia cu evenimente de degustare a produselor și preparatelor românești.

Cred că sunt o persoană norocoasă că nu am întâmpinat obstacole în organizare și am întâlnit mereu oameni dispuși și curioși pentru ceea ce propuneam, pentru a avea sali, spații sau chiar spații în aer liber. Am obținut mereu autorizații  și nu în ultimul rând primăria din Bari, municipiul 1 ne este partener la diferite evenimente.

Care au fost ultimele evenimente? În anul 2017 ai organizat ceva?

În anul 2017 am avut chiar multe evenimente, dar cel ce mi-a rămas la suflet este „Benvenuta Primavera con il Mărțisor”, în salonul Ateneului de la Universitatea Aldo Moro -Bari. Un eveniment cu o frumoasă defilare de costume tradiționale românești, invitată Cristina Chiriac „Flori de Ie” .

Avem mai multe proiecte: ”Mangiar Sano Per Vivere Bene”, ”La Mamme de Mondo” în care promovăm multicultura. Au mai fost de asemenea evenimente de prezentări de carte și lectură de poezii și povesti pentru copii.

Ce proiecte ai pentru acest an?

Pe viitor, în anul 2018 ne-am propus să organizam și mai multe evenimente printre care mărțișorul, acum făcând parte din patrimoniul UNESCO, un eveniment cu prezentarea artizanatului românesc, cu costume si ceramica HOREZU.  În fiecare lună un eveniment în aer liber, flash mob, pot să spun ca am devenit expertă.

Andi Rădiu


Iată alte apariții în presă:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Nu vă pot descrie cu ce durere în suflet am hotărât să plec în Italia. România, cea mai frumoasă țară din lume»

Român atacat la Rovigo: «Cer protecție statului român. Mi-au dat foc la mașină, în Italia acum e mai periculos decât în Afganistan»