in

S-au opus terorii unui clan mafiot. Marian și Roxana, eroii zilei la Roma: «O rară istorie de curaj»

În cartierul Romanina, periferia est a Romei, clanul Casamonica face legea. Nimeni nu are curajul să denunțe violența și intimidările prin care această familie lărgită de romi își menține controlul asupra zonei.

Italienii sunt resemnați, știu că de zeci de ani, în ciuda numeroaselor anchete, în ciuda numeroaselor arestări, clanul rezistă și continuă să răspândească teroarea. Ca în majoritatea periferiilor italiene, mai ales din sudul Italiei, prevalează legea tăcerii, omertà. Nimeni nu denunță, îngreunând activitatea forțelor de ordine și a justiției.

Dar iată, doi români, Marian și Roxana Roman, care au preluat un bar în zonă de mai mulți ani, au fost puși în situația de a alege tăcerea, suportând violențe și intimidări, sau să denunțe. Au ales adoua cale, devenind eroii zilei în Italia. Acțiunea lor a fost lăudată nu numai de oamenii simpli, ci de personalități importante ale Italiei, începând cu ministrul de Interne Marco Minniti. „O rară istorie rară de curaj”, a scris Corriere della Sera.

Iată faptele:

În ziua de Paști (1 aprilie în Italia), în localul Roxy Bar, din Via Salvatore Barzilai, zona Romanina din Roma, doi membri ai clanului Casamonica au făcut scandal. Au cerut, demonstrativ, să fie serviți înaintea celorlalți, pentru că ei sunt stăpâni în zonă.

Antonio Casamonica și vărul său Alfredo Di Silvio, au vorbit urât cu barmanul, Marian Roman, și cu alți clienți. O femeie aflată în bar, Simona, persoană cu dizabilități, s-a opus vehement: ”Dacă nu vă convine, mergeți la alt bar”, le-a spus ea. Antonio Casamonica, 26 ani, cu candamnări la activ pentru extorsiune și fals, i-a smuls ochelarii și i-a aruncat peste tejghea, apoi și-a scos centura de la pantaloni, i-a dat-o vărului, Di Silvio, care a început să o lovească pe femeie, apoi cu pumni și picioare. Femeia a căzut la pământ. Deși barul era plin, nimeni din cei din jur nu a intervenit, în afară de Marian, proprietarul barului.

Cei doi au plecat, apoi s-au întors cu frații Cristian și Vincenzo Di Silvio și au distrus barul, bătându-l la sânge pe Marian.

„Aici comandăm noi. Aceasta este zona noastră. Trebuie să închizi acest bar, altfel ești mort.“, a fost amenințarea finală la adresa românului, făcută de membrii clanului.

Românul s-a ales cu 20 de zile de îngrijiri medicale, iar fata cu dizabilități, 10 zile de îngrijiri.

Avea două variante, barmanul român: să tacă și să suporte intimidarea sau să denunțe, asumându-și riscul unei răzbunări periculoase. Marian Roman, 39 de ani, și soția sa, Roxana, au ales calea denunțului.

După ce au depus plângerea la poliție, la bar s-a prezentat un alt membru al clanului, care l-a amenințat din nou pe român: „Retrage imediat acuzațile sau vei muri”. Barmanul a rămas la pământ plin de sânge.

Episoade de acest gen sunt frecvente în sudul Italiei, unde mafia este scăpată de sub control, dar la Roma există prezumția unei societăți mai curate. De aceea denunțul românilor este extrem de important, dincolo de curaj, deschide o dezbatere publică asupra situației periferiilor romane, unde comandă tot felul de grupuri interlope, cum ar fi clanul Casamonica la Roma sau clanul Fasani la Ostia. Pentru italieni, denunțul făcut de români a fost o uriașă lecție de curaj, de refuz al supunerii față de teroarea mafiotă.

Vizita Primarului

Cazul a devenit și mai vizibil, după ce primarul Romai, Virginia Raggi s-a dus în via Salvatore Barzilai, pentru a o întâlni pe soția titularului Roxy Bar, Roxana. „Mie nu mi-e frică, nu mi-a fost niciodată, indiferent de cine sunt și de ce naționalitate”, a declarat Roxana. „Soțul meu e bine acum, nu avem nimic cu nimeni, dar cine a greșit, să plătească. Singurul lucru defăcut în aceste cazuri este chemarea forelor de ordine și denunțarea”, a mai spus Roxana Roman.

„Agresiune intolerabilă”, a comentat Raggi. „Uniți contra criminalității. Imaginile agresiunii clanului Casamonica împotriva unei femei cu dizabilități și a unui barman sunt inacceptabile. Instituțiile nu trebuie să lase ochii în jos. Afară cu Mafia din Roma (#FuoriLaMafiaDaRoma)”, a scris Virginia Raggi (foto) pe Twitter.

Solidaritatea cu victimele atacului a venit de la președintele regiunii, Nicola Zingaretti. „În această dimineață, Gianpiero Cioffredi, Președintele Observatorului pentru Siguranță și Legalitate în Regiunea Lazio, s-a întâlnit proprietarul barului, pentru a-l informa că va avea sprijinul deplin din partea avocaților din rețeaua anticămătărie din Regiunea Lazio” și că” organizația se va constitui parte civilă în proces. În fine, va fi acordată o contribuție pentru activitatea comercială, ca o compensație pentru daune și, mai presus de toate, pentru a demonstra apropierea instituțiilor de cei care se opun mafiei, cu onestitatea lor”.

De asemenea, agresiunea a fost condamnată de fosta președintă a Camerei, Laura Boldrini, care a sunat-o pe Roxana. „Sunt mândru de ea, ea a dat o lecție de civilizația tuturor. Sunt mândru de reacția ei față de o injustiție. Ea este un exemplu pentru toți, pentru că în virtutea coborârii capului în fața unui comportamente violente, există riscul ca acestea să fie percepute ca fiind normale”.

Femeia atacată, Simona, a declarat: „Dacă mi-ar fi frică de ei, nu aș mai ieși, nu-i pot lăsa să câștige.”, a povestit ea pentru Corriere della Sera. «Au vrut țigări, trecând în fața altor clienți, apoi mi-au spus mie: „Românii aștia de rahat…” Le-am spus să se ducă în alt bar, dacă nu le convine. Erau vizibili beți, mai mari și mai înalți decât mine. Unul dintre ele mi-a smuls ochelarii de soare și i-a aruncat în spatele tejghelei. Dar a fost doar începutul … ». Apoi bătaia a fost imortalizată în camerele video ale barului. A primit lovituri puternice pe abdomen, „stil kung-fu” și a fost apucată de gât:  le descriu, apoi prinderea pe gâtul care a lăsat vânătăile cu semnul degetelor. „„Nu știi cu cine vorbești”, îmi spuneau. Și pentru am arătat că nu mi-e frică, m-a scuipat în față de mai multe ori. El a strigat la mine că mă ucide și i-am răspuns că ar putea să o facă, dar că va merge la închisoare.»

Interminabile minute de violență, a fost lovită și când era la pământ. Nimeni nu a intervenit, deși la aparatele de poker electronic erau mai mulți bărbați.

Doar ea a încercat să cheme poliția, dar i-a fost smuls telefonul și stricat, apoi a fost iar bătută și amenințată. „Marian barmanul apoi a intervenit, și-a cerut scuze pentru că nu a intervenit imediat, dar nu și-a dat seama cine eram, el a crezut că eram cu cei doi și că a fost o ceartă între noi“, a reconstruit mai târziu fara agresată.

Sorin Cehan

Român gestionar al unui bar din Roma, amenințat de CLANUL ȚIGĂNESC Casamonica: «Închizi sau ești mort»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Populația Italiei se micșorează simțitor, în câțiva ani vor fi străini în țara lor

Marian Roman, românul care s-a opus mafioților la Roma: «Nu trebuie plecat capul în fața amenințărilor» VIDEO