in

Marian Roman, românul care s-a opus mafioților la Roma: «Nu trebuie plecat capul în fața amenințărilor» VIDEO

Proverbul românesc „Capul plecat, sabia nu-l taie” l-a uitat. Este de părere cu în fața amenințărilor, nu trebuie să cedezi. O adevărată lecție de curaj, aplaudată de întreaga Italie.

Marian Roman, titularul barului Roxy (numit astfel după numele soției sale, Roxana), 39 de ani, este în centrul atenției în Italia, eroul zilei, împreună cu soția sa, pentru curajul de a fi denunțat amenințările și violențele suferite din partea unui clan de tip mafiot.

S-au opus terorii unui clan mafiot. Marian și Roxana, eroii zilei la Roma: «O rară istorie de curaj»

În ziua de 1 aprilie, membrii clanului de nomazi Casamonica i-au distrus barul și l-au bătut, din motive neînsemnate, amenințându-l că îl vor ucide dacă denunță. Zona unde se află barul, periferia est a Romei, zona Romanina, este o zonă unde interlopii din Casamonica fac legea.

Marian și Roxana au doi copii, sunt oameni muncitori și onești, și nu pot să nu se gândească la consecințe. «Acum mi-e frică de răzbunare», spune Marian.

Într-un interviu la Corriere, Marian spune că de când a făcut denunțul, unul din frații Di Silvio trece mereu cu un Ferrari negru prin fața barului. „Nando, bunicul băieților, care sunt frați, a venit aici, într-un scaun cu rotile pentru a ne avertiza: “Știu că va fi război”. Și eu am răspuns: „Dacă asta vrei …”».

Povestiri de curaj rar la marginea capitalei, a scris Corriere.

Marian Roman povestește că de mai multe ori membrii clanului a venit s ceară taxă de protecție. «Au cerut bani, dar soția mea și cu mine am spus mereu nu.», povestește acesta.

«Bineînțeles că mi-e teamă, cum să nu-mi fie? Dar cel mai important este să le arătăm, acestor domni, că nu cedăm. Că nu pleacăm capul în fața amenințărilor lor.»

Marian Roman, Mariano pentru amici, este un băiat subțire cu un aspect hotărât. De 38 de zile, de când s-a întâmplat atacul, s-a obișnuit să se uite în jur atent în jur, mai ales în spate, când iese din casă sau din bar. „Să spunem că mi-e teamă că mi s-ar putea întâmpla ceva, dar nu mă tem prea mult”, spune el ferm. Este într-o stare de spirit bună, în ciuda evenimentelor. De când cazul a devenit public, zona Romanina e blindată de poliție.

«Da, îi văd pe cei din clan trecând cu mașina, cu Ferrari, pe aici, dar nu se opresc niciodată, altfel aș fi chemat poliția», spune Marian.

«În cinci ani de când lucrăm în acest bar nu s-a întâmplat nimic atât de gravă, ceva anul trecut, sau mai înainte, în 2016: Da, adevarat, uneori mai vin beți, fac pe grozavii, spun că „aceasta este zona noastră, aici totul e al nostru, facem ce vrem”, dar nu bătuseră încă pe nimeni. Când ne-am hotărât să ne deschidem aici, împreună cu soția mea, ne-am întrebat dacă era un loc periculos, dar afacerea era bună și am vrut să încercăm. Important – adaugă Marian, lansând un mesaj tuturor comercianților din Romanina care au cedat presiunilor interlopilor – este să te arăți sigur și hotărât atunci când solicită bani. O fac tot timpul: trebuie să răspundeți nu. Sec. Spuneți-le în față „aici nu funcționează așa”».

Dar ce a făcut el și fata cu handicap nu este foarte frecvent: curajul de a se revolta împotriva violențelor nu este ușor. „Da, este adevărat, dar lucrurile s-ar putea schimba într-un timp scurt, dacă toată lumea nu ar plăti atunci când sunt amenințați. Din păcate, nu este așa ».

Dar nu-i era frică de răzbunare? „Din când în când, repet, da, dar apoi mi-am dat seama că vorbesc și atât. Că te amenință cu consecințe negative care nu s-au confirmat”, spune barmanul, care își amintește bine agresiunea.

După ce a denunțat, ca într-o scenă de film, a venit bunicul celor doi agresori, Cristian și Vincenzo Di Silvio: «A venit într-un scaun cu rotile, mi-a spus că trebuie să retragem plângerea. Altfel, dacă vrei război…”, a adăugat el. Apoi eu am răspuns: „Și dacă vrei război, facem război „, nu ne temem de nimeni», a explicat Marian.

«Noi stăm bine la Roma și dorim să rămânem – spune tânărul – suntem aici de 12 ani. Ne-am întâlnit întâmplător, un prieten de-al meu mi-a spus că era o fată care a făcut pană. Am mers pentru reparație și am întâlnit-o pe femeia care avea să devină soția mea. Locuia în San Cesareo și era barmaniță în via Tuscolana, eu lucram la Torre Maura. Am băut împreună o cafea și a fost dragoste la prima vedere».

Rossana este, de asemenea, o persoană determinată, care detestă abuzurile. «Din ziua raidului, ea mă mustră pentru că, spune ea, ar fi trebuit să dau cu sticle în ei. Am apucat, adevărat, sticla să mă apăr în spatele tejghelei. Dar nu sunt tipul să fac astfel de lucruri și chiar aș fi trecut de partea greșită.». a mai declarat Marian Roman.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-au opus terorii unui clan mafiot. Marian și Roxana, eroii zilei la Roma: «O rară istorie de curaj»

Proiect al liberalilor români din străinătate: ”Diaspora schimbă destinele a 100 de copii din România”