in

S-a făcut dreptate! Șantierele din Macerata, 9 români au primit 50.000 de euro: ”Munceau 7 zile din 7”

Casele pentru sinistrații cutremurului din Macerata sunt construite cu muncitori exploatați, mulți dintre ei români. Sindicatul Fillea Cgil din Macerata a anunțat că a ajuns la un acord cu constructorul, pentru ca 9 muncitori români să-și primească banii cuveniți, în total 50.000 de euro.

Cei nouă, angajați ai firmei Europa, deja în atenția Cgil pentru situația altor doi angajați, s-au adresat secretarului Fillea, Massimo De Luca.

Subplătiți, unii fără contract și fără plata contribuțiilor datorate. Alții cu condiții neclare de angajare. Muncitori-fantomă pe șantierele unde se construiesc case în Macerata. În decembrie Cgil a dezvăluit condițiile de muncă a doi muncitori (un italian și un român) angajați pe șantierele SAE la Ussita, de firma Europa (din consorțiul Gips, la rândul său subcontractare a Arcale, una dintre societățile care și-au adjudecat licitația pentru case din 2015).

Lucrătorul italian era fără salariu și stat de plată, în timp ce românul era accidentat, dar accidentul nu apărea nicăieri în documente. Pentru aceștia, Cgil a ajuns la un acord cu consorțiul Gips, a cărui conducere a indicat că nu știa ce se întâmpla la firma Europa și care s-a arătat dispusă să preia situația pentru a proteja lucrătorii.

Și acum alți nouă lucrători, toți români și tot de la firma Europa, au decis să iasă la lumină și să se adreseze lui Massimo De Lucca, secretar al Fillea Cgil.

Au cerut recuperarea unor sume, salarii și plăți contributive de zeci de mii de euro. Daniele Taddei, secretar provincial al Cgi, a explicat că firma Europa a dispărut, așa că muncitorii trebuie să își primească banii de la antreprenorul general, consorțiul Gips.

«Această situație este oricum dovada că nu era vorba de episoade izolate și sporadice ci de un sistem bine consolidat. Confirmarea situației grave denunțată pe șantierele unde se construiesc case». Magistratura a demarat mai multe anchete.

Cei nouă muncitori români au fost asistați de sindicat și la nivel material. Cgil le-a găsit un loc în care să stea. După procedura de conciliere, responsabilii Cgil au anunțat că consorțiul Gips a acceptat să plătească. «Au recunoscut toate cererile noastre, spun sindicaliștii. Cifra este de peste 50.000 euro net. La care se adaugă toate contribuțiile și plățile la Cassa Edile. Au fost recunoscute toate orele suplimentare și munca în zilele de sărbătoare. Lucrătorii munceau 7 zile din 7


Citiți detaliat despre acest subiect:

După cutremurul din Marche, case pentru sinistrați construite cu români EXPLOATAȚI la sânge

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Două românce se căsătoresc în Sardegna: ”Suntem foarte mulțumite să putem face pasul cel mare”

Tragedie la Modena, muncitor român de 50 ani ucis de un utilaj