in

Scandal imens după o emisiune pe Rai Uno: Femeile din Europa de Est sunt mai bune decât italiencele?

Un talk show plin de clișee și prejudecăți misogine, începând de la titlu: ”Amenințarea sosește din Est. Bărbații preferă străinele: sunt hoațe de soți sau soții perfecte?”. Scandal imens în Italia după ultima ediție a show-ului “Parliamone sabato” (Să vorbim sâmbătă) condus de Paola Perego. Ultima în sens propriu-zis, având în vedere că emisiunea a fost scoasă din grila canalului principal al televiziunii de stat italiene.

Sâmbătă 18 martie după amiaza, pe timpul emisiunii au fost enumerate „cele șase motive” pentru care italienii ar trebui să aleagă o „femeie din Est”, așa cum sunt numite generic în Italia femeile din Europa de Est, o categorisire generică și aproximativă, în care intră românce, poloneze, unguroaice, ucrainence, rusoaice, etc..

După emisiune a fost o avalanşă de critici pe Facebook. Directorul RaiUno, Andrea Fabiano, a cerut scuze, la fel și președintele RAI, Monica Maggioni, dar scuzele nu au fost de ajuns pentru a opri scandalul. Emisiunea a fost scoasă din grilă.


Șase motive

Realizatorii emisiunii de sâmbătă au preluat de pe site-ul ”Oltreuomo” o listă cu șase motive pentru care bărbații italieni ar trebui să-și aleagă o iubită din estul Europei. A urmat o dezbatere bizară, presărată cu prejudecăți, fiindcă cele șase motive pentru alegerea unei iubite din Est sunt un concentrat de clișee și de banalități misogine:

  1. Toate sunt mame, dar după ce au născut revin la un fizic sculptat
  2. Sunt mereu sexy, nu poartă treninguri sau pijamale
  3. Iartă trădarea
  4. Sunt dispuse să-l lase pe bărbat să comande
  5. Sunt gospodine perfecte și încă de mici învață treburile casei
  6. Nu se vaită, nu stau lipite de tine și nu-ți poartă pică


 

Ca și cum nu era de ajuns, un invitat din studiou, actorul Fabio Testi a povestit despre un amic cu o iubită rusoiacă care de ziua lui l-a dus la Moscova, într-un bordel, a ales o fată și s-au distrat împreună întreaga noapte: ”Cum să nu te îndrăgostești de o asemenea femeie?”.

Actorul apoi a continuat cu un alt exemplu neelegant: ”Dacă din întâmplare bărbatul italian are ceva dificultăți la partea finală cu femeia, vinovat este bărbatul. În timp ce dacă o rusoiacă vede că bărbatul nu reușește să obțină orgasmul, ea este cea care se simte vinovată. Feminitatea se manifestă într-un alt mod”.

Au fost aberații din belșug, inclusiv cea referitoare la femeile din Est care se mărită pentru bani cu italienii.


Citește și

Femeile din Est”: apărate la televizor, ignorate în realitate

Vittorio Sgarbi: «Româncele sunt frumoase, este adevărat, unde e scandalul?»

Scuzele RAI

După reacția indignată de pe rețelele de socializare au urmat scuzele publice ale directorului RaiUno, Andrea Fabiano: ”Greșelile trebuie recunoscute întotdeauna, fără doar și poate. Cer scuze tuturor pentru ce ce s-a văzut și auzit la «Parliamone Sabato»”.

Președinta Rai, Monica Maggioni, a intervenit și ea de urgență, scuzându-se: ”Este o reprezentare ireală a Italiei anului 2017: dacă apoi acest tip de reprezentare se face într-un serviciu public este o eroare prostească, inacceptabilă. Mă simt implicată personal întrucât sunt femeie, îmi cer scuze”.

”În fiecare zi – subliniază Maggioni – ne întrebăm ce imagine de femeie vehiculăm, cum să progresăm, cum să ieșim din stereotipuri. Apoi se întâmplă un episod precum acesta.”.

Asupra cazului intervin și președintele Comisiei de Supraveghere Rai, Roberto Fico (M5S), și sindicatul jurnaliștilor serviciului public Usigrai, și au fost multe reacții politice, de la Lega la Forza Italia și până la PD. Potrivit exponentului M5S, ”ceea ce s-a întâmplat în transmisiune este exact negarea serviciului public – a scris într-o postare pe Facebook. Vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat trebuie să-și dea demisia. Directorul RaiUno și președinta Maggioni s-au scuzat pentru cele întâmplate, dar nu e de-ajuns. Sunt necesare măsuri serioase.”

Potrivit lui Fico, ”sâmbătă cetățenii s-au trezit în fața unei serii incalificabile, inimaginabile, de prejudecăți care oscilau între sexism și rasism. Un spectacol indecent pentru rețeaua de primă clasă Rai”, ”umilitor pentru femei și societatea noastră”.

Show-ul “Parliamone sabato” (Să vorbim sâmbătă), care a stârnit un scandal imens, condus de Paola Perego

Atac dur și al lui Francesco Verducci (PD), vicepreședinte al Comisiei de Supraveghere Rai, care vorbește despre ”un foarte grav concentrat de prejudecăți și stereotipuri sexiste de societate feudală care umilesc întregi secole de cuceriri civile și de emancipare feminiă”. Potrivit exponentului PD, ”societatea noastră este mult înaintea stereotipurilor insuportabile și recunoaște femeilor (și bărbaților) deplina și conștienta libertate de a-și putea alege propriile comportamente, de a nu trebui să fie neapărat sexy, de a putea să poarte pijamale dacă vor, de a se supăra sau nu pe trădarea partenerilor, de a ști să gătească sau nu (ca să rămânem la ”tezele” conținute în rău famata pancartă apărută în emisiune) și așa mai departe.

Din acest motiv – adaugă – pancarta pusă la vedere în transmisiune, care pretinde să catalogheze comportamentele feminine juste, este o insultă insuportabilă adusă libertății noastre, care este astfel numai atunci când înving limitarea și intimidarea provocate de stereotipuri”.

Sindicatul Usigrai vorbește în schimb de ”o comedie dezgustătoare de care noi ca angajați, ca femei și bărbați de la Rai ne rușinăm. O listă de prejudecăți violente, vulgare și umilitoare”.

Reacții politice

Pe plan politic Mara Carfagna, purtătoare de cuvânt a Forza Italia în Camera Deputaților, a cerut închiderea programului și concedierea ”responsabililor josnicei emisiuni privind femeile din Est”, în timp ce senatoarea Partidului Democrat Laura Puppato a spus că speră ca emisiunea ”să nu rămână fără consecințe”. Barbara Saltamartini, vicepreședintă a deputaților de la Lega Nord, a scris pe Facebook: ”Și eu ar trebui să plătesc taxa Rai pentru această mizerie? Acasă imediat autorii și prezentatoarea”.

După toate acestea, programul a fost închis. Anunțul a fost făcut de directorul general Rai, Antonio Campo Dall’Orto: ”Decizia de a închide emisiunea Parliamone Sabato nu este numai simpla și necesara reacție la conținuturile transmise sâmbăta trecută, conținuturi care sunt în contradicție în manieră indiscutabilă atât cu misiunea Serviciului Public, cât și cu linia editorială pe care am indicat-o încă de la începutul mandatului. Este și o decizie care accelerează revizuirea transmisiunilor RaiUno la care de altfel lucram de mai mult timp, cu scopul de a face conținuturile Rai tot mai coerente cu valorile care ne inspiră misiunea”, a spus Campo Dall’Orto.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri administrative în Italia, românii pot participa. S-a redus numărul fotoliilor de consilier

Vittorio Sgarbi: «Româncele sunt frumoase, este adevărat, unde e scandalul?»