in

Sergio Mattarella în vizită la București: „Țin foarte mult ca România să intre deplin în Schengen”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul italian, Sergio Mattarella. Preşedintele Republicii Italiene a efectuat o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului român. Dimineață, Sergio Mattarella a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni. Ulterior Mattarella a avut întrevederi separate cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu premierul Marcel Ciolacu.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, mesaj alarmant: ”O problemă care priveşte însăşi existenţa ţării noastre”

Sergio Mattarella în România

Vizita oficială reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel, marcat de momentul istoric al vizitei de stat pe care preşedintele Klaus Iohannis a efectuat-o în Republica Italiană în 2018, prima după 45 de ani, dar şi de a treia şedinţă comună de guvern româno-italiană, desfăşurată la Roma, în perioada 14 – 15 februarie 2024, a informat Administraţia Prezidenţială. În 2024, România şi Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi 60 de ani de la ridicarea relaţiilor la nivel de ambasadă.

„România este pentru Italia un partener extrem de important în plan bilateral, european şi internaţional şi ne dorim ca România să intre deplin în spaţiul Schengen. Este o condiţie la care noi ţinem foarte mult şi pe care o solicităm foarte mult. ”, a declarat Mattarella, după întâlnirea cu Iohannis, potrivit Agerpres.

Între altele, preşedintele italian a vorbit de românii din Italia: „În Italia se află o comunitate numeroasă de români, care contribuie la viaţa noastră în mod eficace”, a spus Mattarella. El a evidenţiat prezenţa în România a numeroase firme italiene, fapt care contribuie la relaţiile economice excelente dintre cele două state.

Tânăr de origine română premiat de Mattarella: „Cu promptitudine și simț civic a evitat un feminicid”

Și Klaus Iohannis a făcut referire la românii din Italia, dar și la italienii din România. „De Italia ne leagă o istorie comună, legături profunde, un Parteneriat Strategic consolidat, o dinamică excepţională economică şi comercială, dar şi ceea ce constituie sufletul acestei relaţii – comunităţile de români din Italia şi de italieni din România, comunităţi foarte bine integrate şi importante pentru evoluţia societăţilor noastre”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Am exprimat aprecierea pentru comunitatea solidă de antreprenori italieni, binevenită în România, şi am salutat creşterea iniţiativelor antreprenoriale ale românilor rezidenţi în Italia, care contribuie activ la viaţa economică şi culturală a ţării de adopţie. Cifrele pentru anul trecut indică schimburi bilaterale care au atins deja 20 de miliarde de euro”, a adăugat Iohannis.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
vasile iosif

Italia, român ucis de un camion pe autostradă, se oprise să ajute o familie căreia i se defectase mașina

tren italia

Un tren de noapte, din Milano până în sudul Italiei: cererea e tot mai mare