in

Sindicatul poliției penitenciare protestează: ”Deținuții străini să fie expulzați din Italia”

Problema deținuților străini, din nou în prim plan, după ce cu ocazia unei conferințe pe tema penitenciarelor, sindicatul autonom al poliției penitenciare, Sappe, a cerut expedierea automată a deținuților străini în țările de origine, pentru executarea pedepsei.

Într-un mesaj al președintelui Napolitane cu ocazia unei conferințe privind problemele din penitenciarele italiene se vorbește de tema transferării deținuților străini în țările de origine pentru a-și ispăși condamnarea definitivă. „Convențiile stipulate în acest sens de țara noastră au dat până acum rezultate slabe și din cauza unor dificultăți procedurale.

Cu toate acestea, ministrul Justiției s-a angajat recent să revadă conținutul acestora și să încheie noi acorduri pentru a face mecanismul mai rapid și mai ușor.”, se spune în mesajul Președinției.

„Prezența de străini printre deținuții din Italia este foarte ridicată”, a comentat secretarul general al Sappe, Donato Capece.

„Sunt peste 22.000, dintr-un total de circa 65.000 și în penitenciarele din nordul Italiei deseori reprezintă 60-70% dintre deținuți: sosesc în principal din Maroc, România, Albania, Tunisia, Algeria și Nigeria.”

Nu au acces la măsurile alternative detenției întrucât deseori nu au domiciliu stabil sau pe cineva în exterior: când sunt deținuți, devin protagoniștii unor episoade critice cum sunt actele de autolezionare, încăierările, agresiunile și tentativele de sinucidere. Constituie o obiectivă problemă de gestionare, și din cauza dificultăților de comunicare și înțelegere.”

Ministrul Alfano: „Țările de origine să plătească pentru deținuți”

Expulzarea lor din Italia pentru a-și ispăși pedeapsa în închisorile țărilor de proveniență ar fi un lucru optim.”, a spus Capece.

Roberto Martinelli, secretar general adjunct al Sappe, a indicat soluția: „Trebuie să-i expulzăm și să-i trimitem în țările lor”.

Martinelli explică de ce deținuții străini sunt o problemă gravă. „Deținutul străin crează probleme nu atât pentru că este străin ci pentru că determină probleme de comunicare. Deseori sunt agresivi și acest lucru se datorează în bună parte faptului că fiind foarte des fără domiciliu stabil și sprijin în afară nu pot avea acces la măsuri alternative închisorii. Trăiesc detenția cu multă tensiune”.

Cum se poate rezolva problema? „Noi credem că situația se poate rezolva în manieră foarte simplă, adică cu acorduri bilaterale pe care guvernul trebuie să le facă cu țările de proveniență pentru a face astfel încât deținuții să-și ispășească pedeapsa în țara lor. Maroc, România, Albania, Algeria, Tunisia și Nigeria sunt țările cele mai reprezentate în închisori. Ar fi necesar un acord măcar cu aceste țări.”

Napoli, revolta deţinuţilor români: ”Stăm închiși în condiții inumane”

În legătură cu supraaglomerarea închisorilor, Martinelli spune: „Închisorile italiene au 46.000 de locuri, dar există în mod constant o medie de circa 65.000 de deținuți. Avem peste 20.000 de persoane în plus față de capacitate și multe dintre acestea încă așteaptă o judecată definitivă”. În ce fel se poate rezolva problema supraaglomerării?

„Pe lângă expulzări s-ar putea de exemplu să se facă ca toxicodependenții să-și ispășească pedepsele în afara închisorii, în centre de recuperare. O altă intervenție necesară este potențarea măsurilor alternative închisorii pentru infracțiunile minore. Nu poate fi închisoarea unicul răspuns. și apoi, independent de supraaglomerare, ar fi important să facem astfel încât munca să fie obligatorie pentru toți deținuții. Astăzi avem un procent încă mic de deținuți care lucrează, cu precădere munci interne.

În vizită la românii din închisorile italiene

Să stai în celulă 20-22 de ore pe zi fără a face absolut nimic nu face altceva decât să amplifice tensiunea care se transformă în încăierări și acțiuni de autolezionare. închisoarea trebuie să pregătească deținuții să reintre în societate urmând un parcurs de legalitate. Datele arată că cei care își ispășesc pedeapsa lucrând au un procent de recidivă foarte scăzut”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministra Kyenge, lăudată de secretarul ONU, Ban Ki-Moon

Scandal și bătaie la primăria din Avezzano. Se însoară la 70 de ani cu o româncă de 49, fiica sa protestează