in

Sondaj în Diaspora: Mergem la vot în 25 mai? ”Dacă nu mergem la vot, vor fura pe rupte, aţi uitat că au votat şi morţii?”

În data de 25 mai 2014 se organizează în toată Europa alegeri pentru Parlamentul European. Românii din diaspora pot vota pentru candidaţii români, (la secţiile de vot amenajate la consulate şi ambasade) sau pentru candidaţii din ţara unde sunt rezidenţi. Dreptul de a vota şi de a fi ales în ţara de reşedinţă la alegerile europarlamentare derivă din cetăţenia europeană, care o completează pe cea naţională.

Am propus un sondaj membrilor grupului „Diaspora Românească Unită”, cu următoarele variante: „Voi vota candidaţii români”, „Voi vota candidaţii ţării de reşedinţă”, „Nu voi merge la vot”.

Sondajul nu are valoare sociologică, dar oferă o indicaţie cu privire la sentimentele alegătorilor din străinătate. Cei mai mulţi dintre respondenţi, circa 42%, au ales varianta „Nu merg la vot”, circa 31% au afirmat că ar vota candidaţi români, iar 27% candidaţii din ţara de reşedinţă.

Interesante au fost motivaţiile care au stat în spatele acestor opţiuni. Opiniile exprimate pot fi grupate în mai multe curente.

*NU VOTEAZĂ

Sunt mulţi care ar fi vrut să voteze candidaţi români, dar nu au o secţie de votare în apropiere. Ministerul de Externe va organiza în Italia numai 15 secţii de votare, la consulate şi institute culturale, evident insuficiente pentru cei peste un milion de români din Italia.

Anca Eremia: «[nu votez] din lipsă de secţie de votare în oraşul meu, în care am votat de fiecare dată. Sunt de modă veche şi ştiu ce instrument este votul în mâna mea. Absenteismul nu e o soluţie.»

Dana Tanasescu: «Dacă se votează numai la ambasade, să pot merge la vot pentru România ar trebui să-mi iau pe puţin 4 zile de concediu… cea mai apropiată ambasadă e la aproape 400 de km… dacă aş fi informată că s-ar organiza ceva mai în apropiere, m-aş duce la vot.»

*O altă categorie a celor care nu votează este cea a dezamăgiţilor: Degeaba votez, şi aşa nu se schimbă nimic!

Adrian Anghelache: «Nu mă duc la vot. De ce? Am mâna „proastă” de câte ori am votat până acum, ori cel votat a ieşit printre ultimii (deci alegerea mea a fost proastă), ori cel votat m-a dezamăgit atât de mult după alegeri încât m-am simţit vinovat pentru ceva ce nu făcusem eu, dar îi dădusem acordul, aşa că stau acasă cu familia mea, care este mult mai importantă decât un scrutin de faţadă…»

Viorel Ungureanu: «Nu ştiu de ce, am impresia de fiecare dată când merg la vot că cineva-mi râde în faţă, că o fac degeaba, că în peste 24 de ani de aşa zisă democraţie nu am văzut nicio schimbare în bine pentru noi, ci doar pentru ei şi indiferent cât de cinstit şi onest ar fi cel votat, când ajunge sus, se dă de partea lupilor şi uită de ce şi cum a ajuns acolo. E ca şi cum ai trimite o oaie în haită de lupi să-i înveţe să pască. Mulţi vor să devină europarlamentari, nu pentru că-i doare pe ei de situaţia noastră, ci pentru salariul şi facilităţile din timpul şi după terminarea mandatului.»

*O altă categorie mare este formată din revoltaţi, cei care nu vor să gireze prin votul lor un sistem corupt:

Liliana Manolache: «Să votezi înseamnă să-ţi dai acordul acestui sistem corupt. Sistemul se menţine votând.Dacă n-am vota corupţii neamului, nu ar avea legitimitatea să ne spună de la microfon ca noi i-am pus acolo.»

Florio Florenz: «Chiar dacă vin cu urna în faţa casei mele… un pahar de apă, ne strângem mâna şi la revedere. Nu vreau să aud de ei.»

Cornel Barbazan: «Dacă pe buletinul de vot ar fi şi un pătrăţel în care scrie ”nu mă reprezintă nimeni di aceasta listă”, votez.»

Alina Stefanya: «Nu mă tentează deloc mersul la vot… de ce… cum să votez eu ca acel om să ajungă acolo şi „cică” să mă reprezinte pe mine şi pe noi toţi când, să fim serioşi, el urmăreşte nimic altceva decât prestigiul lui şi alor săi!»

Cosmin Valentin: «VOT = SCHIZOFRENIE. Decât să te duci la vot, mai bine iei un rendez-vous la psihiatru.»

Dacă nu mergem la vot, vor fura pe rupte, aţi uitat că au votat şi morţii?

*CANDIDAŢI ROMÂNI

Dan Popa: «E o alegere dificilă, pentru că trăim în Italia, dar ne gândim şi acasă. Totuşi, aş vrea să votez candidaţi români (la alegerile europarlamentare) şi candidaţi români (la alegerile locale).»

În general însă, cei care merg la vot pentru a vota candidaţi români în general nu sunt foarte convinşi de această alegere, dar spun o fac pentru ca votul lor să nu fie fraudatde «ei»!

Antoanela Nisulescu: «Mergeţi la vot şi votaţi sau dacă nu vreţi să votaţi, faceţi în aşa fel încât votul să fie anulat. Dacă nu mergem la vot, vor fura pe rupte, aţi uitat că au votat şi morţii? Măcar aşa se anulează voturile şi fură mai puţin, să sperăm… Şi încă ceva foarte important: noi, cei din Diaspora trebuie să facem ceva legal să se introducă votul prin corespondenţă, să dea posibilitatea tuturor românilor care sunt împrăştiaţi prin lume să voteze, că e dreptul nostru constituţional, suntem peste 3 milioane cu CNP şi vrem să votăm aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate. Eu cel puţin îmi cunosc şi drepturile şi obligaţiile de cetăţean şi aşa cum eu îmi îndeplinesc obligaţiile şi mă achit de ele, aşa şi statul român trebuie să ne respecte drepturile.»

Cosi Zea: «Eu mă duc şi votez, nu vreau să las că fanii PDSR sau ai celor care au mai fost să hotărască şi în locul meu, mai ales acum, cu fracturarea, când e pe viaţă şi pe moarte.»

Maria Cranguta Marineanu: «Eu voi merge la vot şi am să pun stampile pe toţi, deci nul. N-o să poată folosi ei votul meu. Eu aş fi de părere să meargă toată diaspora, ca să vadă că nu se pot baza pe voturile noastre. La vot mă voi duce cu tricoul SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ şi cu TRICOLORUL. Dacă nu se va merge la vot, vor folosi voturile voastre pentru ei.»

Luminiţa Vutoiu: «Eu am ajuns la concluzia că le este frică de cei plecaţi în străinătate, dacă-n Italia au lăsat doar 15 secţii de votare, doar la consulate şi ambasade (…) De ce credeţi că au anulat restul de secţii… le este teamă că noi nu-i mai votăm. Despre partide, toate sunt aceeaşi mizerie, aştept ceva de la independenţi, sper să nu ne trădeze. Eu sigur voi vota, nu le satisfac plăcerea de a lăsa buletinul în alb, votez cu sufletul.»

Eugen Vilcu: «Neparticipând la vot i-aș lăsa pe alții să aleagă. În plus, dacă participarea va fi scăzută în diaspora, acest lucru ar crea premisele unei ulterioare reduceri a numărului secțiilor de votare din străinătate. Eu mă duc și votez un independent, oricare ar fi el.»

*CANDIDAŢI STRĂINI:

Cei care votează candidaţi străini sunt cei mai puţini, dar opţiunea lor are motivaţii foarte articulate. Este vorba de alegeri europarlamentare, de Europa, amănunt esenţial, care parcă este uitat în polemicile electorale din aceste zile. Candidaţii străini sunt mai informaţi asupra unor chestiuni de importanţă vitală, în opinia respondenţilor din sondaj. Votând candidaţi care pot face ceva util la Bruxelles, şi România poate fi ajutată.

Trebuie menţionat că românii rezidenţi în Italia care ar vrea să voteze un candidat italian la europarlamentare, ar fi trebuit să se înscrie pe listele suplimentare electorale până pe 24 februarie. Dacă nu au făcut-o, nu pot vota decât un candidat român, la secţiile de vot organizate de MAE în Italia.

Florin Dumitru: «Nu putem face abstracţie de sistemul în care ne aflăm, de capitalismul european, în care cei care ar trebui să ne reprezinte au devenit executanţii intereselor multinaţionalelor şi finanţei mondiale. Chiar cu cele mai bune intenţii un candidat independent din România nu poate schimba nimic la Bruxelles şi de aceea am decis să votez pentru candidaţii italieni. De această dată chiar se poate schimba ceva cu o reprezentare puternică în Europa. Drumul statelor europene este uniunea şi sunt multe motive să păstrăm Europa, dar să schimbăm priorităţile şi interesele. Cu o Europă mai aproape de europeni va fi mai bine pentru toţi, indiferent de statul în care au cetăţenia. Îi înţeleg pe cei din România care au ales să nu voteze, nu înţeleg dezinteresul românilor din Italia pentru viitorul lor.»

Basile Pilato: «Voi vota candidaţii ţării de reşedinţă! De ce? România nu m-a ajutat cu absolut nimic!»

Ion Sima: «Voi vota dreapta, în ţara de adopţie în care trăiesc, votaţi şi voi la fel, nu este numai şansa României, este şansa Europei…»

Ani Berlin: «Sunt cetăţean german şi îl aleg pe cel care e contra fracking.»

Elio Sosu: «Puţine persoane ştiu că Europa în această legislatură se va ocupa de aceste puncte, care şi pe noi românii ne vor afecta direct: Enegie nucleară şi exploatarea gazelor de şist; Incineratoare; Limitarea libertăţii internetului (au încercat deja fără succes cu tratatul ACTA); Privatizarea apei – Accesul corporaţiilor la resursele de apă sau a utilităţilor ei; Autorizarea produselor OGM – Agricultura tradiţională va fi înlocuită cu cea OGM sau moleculară; TTIP – Tratatul de partnership transatlantic de schimb liber (mai multă libertate multinaţionalelor şi mai puţină celor care se opun). Mi-am dorit să existe candidaţi români care să lupte împotriva acestor puncte esenţiale, dar din păcate nu există, iar pe cei independenţi nu îi văd prea informaţi (…). Deci voi vota Mişcarea 5 Stele în Italia pentru opoziţia împotriva acestor puncte, forţa ideilor, totală transparenţă şi pentru a ajuta implicit în acest fel şi România.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un candidat ecologist pentru Bruxelles: «Voi apăra drepturile românilor din diaspora»

Număr record de candidaţi români în Piemont