in

Sorin Oprescu: „Voi face Bucureştiul ca Roma”

S-a terminat cu Micul Paris. Capitala europeană în care bucureştenii se vor oglindi va fi Roma, spune Sorin Oprescu. Primarul Bucureştiului se află la Roma într-o vizită de trei zile, exact la un an după vizita primarului Romei, Gianni Alemanno, la Bucureşti.

Pe terasa hotelului cu vedere la Colosseum unde este cazat, Sorin Oprescu ne-a declarat în această dimineaţă că se află a opta oară în Capitala Italiei, şi că este încântat de acest oraş pe care îl ia ca model pentru Bucureşti: „Parcuri, şosele suspendate, bariere electronice pentru limitarea traficului în centru, voi face aşa şi la Bucureşti.”

Dacă îl va lăsa politica în pace: „Trebuie să micşorăm hotărârea politică în administraţia oraşului”, cere Oprescu, hotărât să candideze pentru al doilea mandat de primar, „pentru a-mi respecta promisiunile făcute bucureştenilor”.

Criticii ar putea spune că dacă Roma are ruine romane în centru, Fori Imperiali, ruine avem şi noi, în centrul vechi al Bucureştiului. Dar Oprescu este sigur că va schimba complet faţa oraşului, dacă politica îl va lăsa în pace.

Sorin Oprescu inaugurează la Roma un birou al primăriei Bucureştiului, cu sprijinul lui Alemanno: „M-am înţeles cu Alemanno anul trecut, când a fost la Bucureşti, să deschidem acest birou. Există multe structuri care se ocupă de imigranţi aici, dar noi am vrut să venim în completare.”

Există mai multe domenii în care acest birou va fi activ. De exemplu, pentru cei care vin la Roma şi nu au acte, biroul îi va ajuta să le obţină şi va face ca informaţiile oferite de Primăria Romei să fie mai accesibile românilor. Pentru italienii care au nevoie de menajere sau îngrijitoare, biroul le va oferi personal format deja în România.

Va fi oferit sprijin copiilor româncelor din închisorile italiene, copii care stau de cele mai multe ori cu mamele în celulă.

Biroul va primi şi denunţuri – „un termen dur, dar este cel potrivit”, comentează Oprescu – ale românilor care muncesc la negru şi nu reuşesc să-şi regularizeze poziţia contractuală în Italia.

Pentru românii care vor să se întoarcă acasă, vor fi oferite locuri de muncă, în baza acordului semnat de Alemanno la Bucureşti, prin care o parte din salariul repatriaţilor este suportat de Primăria Romei. Până acum au fost „destul de mulţi” români din Italia care s-au întors şi s-au angajat în ţară, spune Sprin Oprescu, însă „„.

În fine, biroul Primăriei Bucureştiului la Roma se va ocupa de impulsionarea relaţiilor culturale dintre România şi Italia.

Cine plăteşte? Primăria Bucureştiului va plăti angajaţii biroului de la Roma şi va suporta anumite cheltuieli, portivit unei hotărâri aprobate în Consiliul Municipiului Bucureşti, iar Primăria Romei pune la dispoziţie spaţiul şi logistica necesară funcţionării.

S.C.

Citeşte şi

Naiul lui Gheorghe Zamfir va răsuna ȋn centrul Romei. Vezi programul complet al “Zilelor României”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

2011, an-record la scumpiri

Româncă din Perugia, despre „bucuria de a trăi în Italia”